Vedran Bobanović

Vedran Bobanović

MISLAV KLANAC
2.9.2024., 17:48
OGOLJENA STABLA, GRANE POKIDANE

Dok je bio na poslovnom putu, ukrali mu tri tone badema

Nepoznati lopovi odnijeli su tri tone badema s OPG-a Vedrana Bobanovića u Polači, ostavivši iza sebe pustoš i znatnu materijalnu štetu. Krađa je zatekla Bobanovića po povratku iz Njemačke, gdje je bio na poslovnom putu.

- Imao sam neki instinkt, rekao sam sam sebi da nešto nije u redu, i tako je i bilo. Nisam mogao vjerovati svojim očima kad sam u nedjelju došao ovamo. Stabla su bila ogoljena, grane pokidane. I to na obje parcele! Jedna je ispod Raštevića, tamo ima 150, a ovdje, vidite da nema ni kilometar do kuća u Polači, ima oko 480 stabala - počinje Bobanović, koji se prošlog vikenda vratio u Polaču upravo kako bi organizirao berbu.

Bademi se u Polači tradicionalno beru nakon Velike Gospe, a Bobanović je planirao okupiti tim od 15 ljudi, koji bi obavio posao u dva dana. Međutim, lopovi su ga preduhitrili i ogolili 600-tinjak stabala na dvije parcele odnijevši mu cijeli ovogodišnji urod.

- Ako se nekome stvarno posložilo nešto da nema novca, neka dođe i ja ću mu pomoći. Ako mu treba jer je gladan, pomoći ću mu. Ako traži posao, dat ću mu posao, ali nemojte ljudi uništavati i krasti. To nije dobro. Ja bih razumio da je uzeo badema za sebe, ali ne možeš pobrati sve i pokidati grane, ovo je vandalizam - govori Bobanović, koji je bademe na djedovini zasadio prije osam godina.

Badem, valja napomenuti, počinje rađati u drugoj ili trećoj godini nakon sadnje, a punu rodnost dostiže upravo nakon osme godine.

- Lani su rodili oko 600 kila, nije bila dobra godina, a ove godine čudo, oko tri tone. Grane nisu mogle nositi svu tu težinu - govori Bobanović, pa dodaje da je za to trebalo desetljeće truda.