snimio Davor KIBEL,Osijek, 03.11.2015. Ilustracija; MUP, Policija, policajac, službeni automobil, vozilo, patrola, ophodnja, kontrola, zaustavljanje, mark, noć, navečer

Ilustracija

Davor Kibel
1.9.2024., 17:42
PROMETNA NESREĆA U VELIKOJ

Sudario se i pobjegao, žena i dijete ozlijeđeni

Iako nije kriva za nesreću, kaznu je platila i vozačica jer dijete na stražnjem sjedalu nije bilo vezano pojasom

Nastavljaju se prometne nesreće na slavonskim cestama u kojima krivci, vozači, bježe i iza sebe ostavljaju ozlijeđene osobe. Jedna takva nesreća dogodila se u subotu oko 13.10 na raskrižju Strossmayerove i Ulice dr. Franje Tuđmana u Velikoj, a u kojoj su ozlijeđeni žena i dijete.

Kako doznajemo iz Policijske uprave požeško-slavonske, 25-godišnji je vozač dolaskom do raskrižja, zbog brzine, izgubio nadzor nad automobilom te prešao u suprotan prometni trak i prednjim desnim dijelom vozila udario u prednji dio automobila kojim je upravljala 28-godišnjakinja. Lakše su ozlijeđeni vozačica i dijete koje se nalazilo s njom u vozilu, a vozač koji je skrivio prometnu nesreću samo se odvezao, te su ga naknadno pronašli policajci.

Triježnjenje

Odbio je alkotest te je smješten u posebnu prostoriju policije na triježnjenje. Protiv njega slijedi prekršajni nalog zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Prijavu je dobila i lakše ozlijeđena vozačica. Krimen joj je što je na stražnjem sjedalu prevozila dijete koje nije bilo smješteno u sigurnosnoj sjedalici. Zbog toga joj je na mjestu događaja naplaćena novčana kazna zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Alkotest je odbio i 35-godišnjak koji je pod vidljivim utjecajem alkohola upravljao mopedom u petak oko 11.50 u Industrijskoj ulici u Požegi. Budući da su policajci procijenili da postoji opasnost da će nastaviti s činjenjem prekršaja, on je smješten u posebnu prostoriju policije do otrježnjenja i protiv njega slijedi odgovarajući prekršajni nalog.

ZA ODBIJANJE TESTA VEĆE SU KAZNE

Vozač koji odbije test na alkohol i drogu, može biti kažnjen novčano, od 1320 do 2650 eura ili zatvorskom kaznom do 60 dana, a moguće je i privremeno oduzimanje vozila ako se radi o recidivistu. Osim toga izriču se zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom i negativni prekršajni bodovi. Ako policajci procijene da bi osoba koja je pod vidljivim utjecajem opijata ili alkohola mogla nastaviti voziti, može odrediti mjeru smještanja u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva, ne dulje od 12 sati.

Dva dana ranije 30-godišnjak je pobjegao s mjesta nesreće u Brodsko-posavskoj županiji. Naime, 28. kolovoza u 19.45, u Starom Slatiniku, dogodila se prometna nesreća s materijalnom štetom koju je prouzročio alkoholizirani vozač, no unatoč tome što je pobjego policajci su ga ubrzo pronašli i utvrdili da ima 2,10 promila alkohola u krvi.

Brojni bjegovi

Očevidom je utvrđeno da je 30-godišnjak upravljajući automobilom zbog nedržanja strane kretanja što bliže desnom rubu kolnika, vozilom prešao na lijevu polovinu kolnika i lijevim bočnim dijelom automobila udario u lijevu bočnu stranu automobila koji je dolazio iz suprotnog smjera, a kojim je upravljao 52-godišnjak. Odbjegli pa pronađeni vozač odveden je na triježnjenje i slijedi mu odgovarajuća prijava.

Dan ranije oko 4 sata na cesti u blizini Gornjeg Slatinika pronađeno je beživotno tijelo 47-godišnjaka. Policija je ubrzo u drugoj županiji u Kutjevu pronašla 58-godišnjaka koji je usmrtio pješaka teretnim vozilom i ostavio ga na cesti.

Policajac izvan službe izazvao je prometnu nesreću s ozlijeđenim osobama na autocesti A3 kod Brodskog Stupnika 25. kolovoza i pobjegao. Kolege su ga zaustavili nedaleko od nesreće, nakon čega je završio u bolnici jer je i sam bio teško ozlijeđen. Istoga dana, u blizini Crnog Sela, sudarili su se motocikl i automobil. Motociklist je završio u bolnici, a vozač automobila je pobjegao.

Crni niz započeo je 23. kolovoza oko 20.30 kada je 50-godišnjak Golfom naletio na 13-godišnjeg dječaka na biciklu, usmrtio ga i pobjegao kući, gdje su ga policajci i zatekli.

Iz policije ističu kako bijeg s mjesta prometne nesreće, osim što nije zakonit, nije ni moralan prema drugim sudionicima čiji život zbog nastanka prometne nesreće može biti ugrožen, a osim toga za navedeni prekršaj, sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1320 do 2650 eura ili kaznom zatvora u trajanju do 60 dana.