Ilustracija hakera
Pexels
30.8.2024., 15:32
cyber kriminal: STARIJI MUŠKARAC DVOSTRUKA ŽRTVA

Okrala ga lažna vojnikinja iz Brazila, tražio je pomoć pa opet ostao bez novca

Uobičajena je informacija, svakodnevna, da mnoštvo građana Hrvatske postane žrtvom internetskih lopova, no da im uspije prijevara dva puta s istom osobom, to i nije baš uobičajeno. Naime, 72-godišnjak iz Virovitičko-podravske županije proteklih se mjeseci preko Facebooka dopisivao s osobom za koju je smatrao da je vojnikinja iz Brazila. Ona ga je, ispričao je policiji naknadno, zamolila da joj dostavi svoje osobne podatke, što je i učinio, kako bi mu mogla poslati paket.

Nakon nekog vremena kontaktirala ga je osoba koja mu se predstavila kao djelatnik carine i uvjerila ga da postoji problem s njegovim paketom koji je u procesu dostave. Kako bi mu dostavili paket, 72-godišnjak je u nekoliko navrata na dostavljeni broj računa uplatio više tisuća eura.

Ostavši bez novca, Slavonac je sam, preko interneta pokušao pronaći pomoć oko problema s dostavom paketa te je pronašao oglas "Pomažemo osobama koje su prevarili brokeri". Na spomenutoj stranici upisao je osobne podatke i za neko vrijeme zaprimio poziv od nepoznate osobe koja ga je uvjerila da instalira aplikaciju s pomoću koje će mu ona preko njegova mobitela pomoći.

Ni tada 72-godišnjak nije shvatio da je prevaren i okraden, sve do trenutka kada ga je nazvao osobni bankar i rekao mu kako se njegov račun koristi za sumnjive transakcije.

Veliki broj građana pokušava zaraditi na internetu ili se razveseli "nasljedstvu" pa ostane i bez novca koji je imao. U četvrtak je 60-godišnjakinja iz Lovasa u Postaji granične policije Tovarnik prijavila kako je prevarena preko društvene mreže. Ona je kontaktirala s nepoznatim osobama koje su se lažno predstavile kao odvjetnik, bankar i osiguravatelj i poručile joj da će dobiti nasljedstvo od 152.000 eura. U više navrata 60-godišnjakinja je, kako bi dobila nasljedstvo, nepoznatim počiniteljima uplatila oko 16.000 eura.

Četrdesettrogodišnjak s područja općine Oriovac prijavio je brodskoj policiji kako ga je sredinom kolovoza kontaktirala nepoznata ženska osoba koja mu se predstavila kao agentica za kriptovalute i ponudila mu "sigurno" ulaganje u kupnju kriptovaluta s ciljem zarade veće svote novca. Žrtva je u tu ponudu povjerovala i, kada je dobio od nepoznate osobe poveznicu za internet-bankarstvo, 44-godišnjak je u nju unio svoje podatke o bankovnom računu kako bi mu se obavila isplata. Nedugo zatim primio je obavijest na mobitel da je preko internet-bankarstva dignut kredit od nekoliko tisuća eura, koji mu je nepoznata osoba skinula s računa.

novac euri uskrsnica2024.
ivica getto

Bez novca ostao je i 56-godišnjak koji je vinkovačkim policajcima prijavio kako je sredinom kolovoza kontaktirao s nepoznatim počiniteljem preko društvene mreže, s kojim je dogovorio da mu uplati iznos od 300 eura kako bi s tim novčanim iznosom odigrao namješteni sportski događaj.

Nakon što je oštećeni uplatio taj iznos, kontaktirao ga je neznanac koji ga je doveo u zabludu lažnim prikazivanjem činjenica, predstavljajući se kao šef, da je sportski događaj pogođen i da je osvojio iznos od 15.000 eura, te da mora uplatiti deset posto od dobivenog iznosa za porez na dobitak kako bi mogao podignuti ostatak iznosa, a koji iznos je 56- godišnjak uplatio, ali dobitak mu nije isplaćen, čime je oštećen za iznos od 1800 eura.

Iz Europola upozoravaju kako cyber kriminalci neprestano traže načine da zarade na račun građama.

- Obavljajte online plaćanja samo na sigurnim web-stranicama (provjerite URL traku za lokot i https) i koristeći sigurne veze (odaberite mobilnu mrežu umjesto javnog Wi-Fi-ja). Vaša banka nikada od vas neće tražiti osjetljive podatke kao što su vjerodajnice vašeg online računa preko telefona ili e-pošte. Ako ponuda zvuči predobro da bi bila istinita, to je gotovo uvijek prijevara. Čuvajte svoje osobne podatke na sigurnom i budite vrlo oprezni s time koliko osobnih podataka dijelite na društvenim mrežama. Prevaranti mogu koristiti vaše podatke i slike kako bi stvorili lažni identitet ili vas ciljali na prijevaru. Ako mislite da ste podatke o svom računu dali prevarantu, odmah kontaktirajte svoju banku. Svaki pokušaj prijevare uvijek prijavite policiji - savjetuju iz Europola.