POLICIJA
30.8.2024., 07:00
NE OLAKŠAVAJTE POSAO LOPOVIMA

Kazna iznosi 30 eura ako ostavite ključ u autobravi

U Osječko-baranjskoj županiji posljednjih dana dogodile su se dvije krađe

U razmaku od samo nekoliko dana u Slavoniji i Baranji policija je zabilježila nekoliko krađa automobila, a u kojima su neoprezni vlasnici lopovima olakšali posao. Vozila su, naime, bila otključana, i još s ključevima u kontakt-bravici. Lopovu je ostalo samo da sjedne u vozilo i odveze se. Osim šoka kada shvate da automobila nema tamo gdje su ga ostavili, neopreznim vlasnicima nakon prijave krađe stiže i "čestitka" od policije u iznosu od 30 eura, jer su svojom glupošću lopovima olakšali krađu. Takav je zakon.

Policijska uprava osječko-baranjska izvijestila je kako je u Karancu, između utorka i srijede, ukraden otključani osobni automobil s ključevima u kontakt-bravici. Nastala materijalna šteta 40-godišnjoj vlasnici procjenjuje se na 1000 eura. Policija traga za ovim lopovom, a kradljivac od 24. kolovoza u Osijeku je otkriven.

Lopov pronađen

Prošle subote navečer, na parkiralištu ispred stambene zgrade u Osijeku, 40-godišnjak je parkirao automobil u vlasništvu svoje djevojke, koji nije zaključao, a k tome je ostavio i ključ u kontakt-bravici. Sljedećeg dana shvatio je da se vozilo ne nalazi na parkiralištu gdje ga je ostavio. Za tu krađu osumnjičen je 21-godišnjak, a vozilo je pronađeno u nedjelju i vraćeno vlasnici. Mladić je uhićen te je nakon kriminalističkog istraživanja predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave osječko-baranjske, uz odgovarajuću prijavu za krađu vozila Općinskom državnom odvjetništvu za mladež u Osijeku.

Kako su ovo samo neke u nizu krađa otključanog vozila s ključem u kontakt-bravici, iz policije upozoravaju vozače na zakonske odrednice.

- Vozači su, prije nego što napuste vozilo, dužni poduzeti sve mjere kojima se sprječava da vozilo samo krene s mjesta na kojem je ostavljeno ili da ga neovlaštene osobe stave u pokret (isključiti rad motora, zatvoriti prozore, zaključati vozilo i ključeve uzeti sa sobom i slično). Za počinjenje takvog prekršaja predviđena je novčana kazna od 30 eura - podsjećaju vlasnike vozila iz policije.

Vlasnicima vozila savjetuje se da zaključaju vozilo čak i kada ga ostavljaju nakratko. Preporučuje se parkiranje u garaže ili slične zatvorene prostore ako postoji ta mogućnost te ne ostavljati ključeve u vozilu bez nadzora ili na drugim dostupnim mjestima. U slučaju nestanka vozila ili uočenog oštećenja brave ili razbijenog prozora ili drugog oštećenja, odmah o tome treba obavijestiti policiju na telefonski broj 192.

Neovlaštena uporaba

Kada netko odveze tuđi automobil ili neko drugo motorno vozilo koje je vlasnik ostavio otključano i/ili s ključevima u vozilu, policija to kategorizira kao neovlaštenu uporabu motornog vozila. Prema statističkim podacima iz Ministarstva unutarnjih poslova takvih je kaznenih djela u Hrvatskoj u protekle dvije godine bilo 326. Prošle godine netko se "poslužio" tuđim vozilom 170 puta, a godinu prije 156.

Klasičnih krađa motornih vozila u prošle dvije godine u Hrvatskoj je evidentirano 1078, i to tijekom prošle godine 516, a u 2022. godini 562. Ukupno je u prošle dvije godine hrvatska policija evidentirala 1404 prijavljena kaznena djela (krađa i neovlaštenih uporaba motornih vozila). Što se tiče pokušaja krađa motornih vozila, njih je u prošle dvije godine zabilježeno 108, a neovlaštene uporabe motornih vozila 17.