27.08.2024., Gornji Slatinik - Na prometnici u blizini Gornjeg Slatinika pronadjeno je tjelo muskarca na cesti. Prema jos nepotvrdjenim informacijama muskarac je preminuo nakon prometne nesrece koju je prouzrocila nepoznata osoba s nepoznatim vozilom. Pocinitelj je pobjegao s mjesta dogadjaja i za njim se traga. Drzavna cesta D53 zatvorena je za promet vozila u oba smjera. Photo: Ivica Galovic/PIXSELL
PIXSELL
29.8.2024., 07:15
PODATCI S HRVATSKIH PROMETNICA KOJI ŠOKIRAJU

Odbjegli vozači ostavili mrtve i ozlijeđene u više od 100 nesreća

Nevjerojatnih 2778 vozača pobjeglo je od 1. siječnja do 25. kolovoza nakon nesreće

Policija je pronašla vozača koji je automobilom u utorak usmrtio pješaka u Brodsko-posavskoj županiji i pobjegao. Riječ je o 58-godišnjaku koji je, vozeći kamion državnom cestom D53, u blizini Gornjeg Slatinika pregazio 47-godišnjeg pješaka, nakon čega je napustio mjesto događaja, navodi Policijska uprava brodsko-posavska.

“Tijekom očevida i nalaženjem materijalnih tragova, analitičkom obradom dostupnih podataka, pregledom raspoloživih videonadzora i operativnim radom policijskih službenika u suradnji sa susjednim policijskim upravama, Policijskom upravom požeško-slavonskom i Policijskom upravom osječko-baranjskom, u ponedjeljak oko 12 sati u Kutjevu je pronađen vozač i teretno vozilo koji su sudjelovali u navedenoj prometnoj nesreći. Policijski službenici osumnjičenika su uz kaznenu prijavu zbog kaznenog djela izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu i nepružanja pomoći predali pritvorskom nadzorniku", doznajemo iz Policijske uprave brodsko-posavske, iz koje dodaju kako bijeg s mjesta prometne nesreće, osim što nije zakonit, nije ni moralan. Za takav prekršaj je, prema odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, predviđena novčana kazna od 1320 do 2650 eura ili kazna zatvora u do 60 dana.

U posljednjih nekoliko dana na slavonskim cestama vozači su nakon nesreća iza sebe ostavljali mrtve, i djecu i odrasle, ali i ozlijeđene osobe. Da to, nažalost, nije uopće neuobičajeno za hrvatske vozače, svjedoče službeni podatci iz Ravnateljstva policije, prema kojima je u prvih sedam mjeseci u Hrvatskoj evidentirano 15 kaznenih djela nepružanja pomoći, a u istom razdoblju prošle godine evidentirano je 14 takvih kaznenih djela. Još su strašniji podatci da je samo ove godine, do 25. kolovoza, 101 vozač otišao s mjesta prometne nesreće u kojoj je netko bio ozlijeđen ili je poginuo, a u istom razdoblju prošle godine to je učinilo njih 126.

Kada je riječ o bježanju s mjesta nesreće u kojoj je nastala materijalna šteta, čini se da više nitko ne ostaje nakon sudara. Naime, kako doznajemo iz Ministarstva unutarnjih poslova, na područuju cijele Hrvatske od početka godine do 25. kolovoza evidentirano je ukupno 2778 takvih prekršaja, a u istom ih je razdoblju lani bilo 3477. Dakle, u manje od 18 mjeseci nakon prometne nesreće s materijalnom štetom pobjeglo je 6255 vozača!?

Iz policije podsjećaju kako se u Kaznenom zakonu navodi da je za nepružanje pomoći u cestovnom prometu za onoga tko ne pruži pomoć osobi u životnoj opasnosti iako je to mogao učiniti bez veće opasnosti za sebe ili drugoga, predviđena kazna zatvora do jedne godine, a onoga tko ne pruži pomoć osobi u opasnosti koju je sam prouzročio iako je to mogao učiniti bez veće opasnosti za sebe ili drugoga kaznit će se zatvorom do tri godine. Zakon o sigurnosti prometa na cestama regulira i dužnosti sudionika u slučaju prometne nesreće s materijalnom štetom. Tako su vozači sudionici prometne nesreće u kojoj je prouzročena samo materijalna šteta na vozilima dužni, ako je to moguće, odmah ukloniti vozila s ceste, omogućiti nesmetano odvijanje prometa, popuniti i potpisati europsko izvješće o nesreći ili na drugi način razmijeniti osobne podatke i podatke o vozilima. Mjesto nesreće ne smiju napustiti dok to ne učine, a u slučaju prometne nesreće samo s materijalnom štetom kad na mjestu nesreće nema vlasnika vozila ili vlasnika druge oštećene stvari, vozač je dužan vlasniku vozila ili druge oštećene stvari ostaviti podatke o sebi i vozilu kojim je izazvao prometnu nesreću. Kaznom od 60 eura kaznit će se vozači ako odmah s kolnika, ako je to moguće, ne uklone vozila i ne omoguće nesmetano odvijanje prometa. Kazna od 390 do 920 eura očekuje vozača ako drugom sudioniku u prometnoj nesreći ili vlasniku oštećenog vozila ne ostavi svoje podatke ili ne popuni europsko izvješće te napusti mjesto prometne nesreće, a ako je vozač za to proglašen krivim, izreći će mu se zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom od najmanje šest mjeseci i u evidenciju upisati tri negativna prekršajna boda po pravomoćnosti odluke.