ZADAR - 02.01.2024 - Humanitarna donacija Udruge barmena 'Back to Basics' Zadarske županije za Odjel za pedijatriju Opće bolnice Zadar
LUKA JELIČIĆ
29.8.2024., 20:39
ISTRAGA PROTIV BOLNIČKIH LIJEČNIKA

Dvoje liječnika prijavljeno jer je slalo pacijente u svoju privatnu polikliniku

Policijska uprava zadarske podnijela je kaznenu prijavu nadležnom Državnom odvjetništvu u Zadru protiv dvoje hrvatskih državljana, 58-godišnjakinje i 59-godišnjaka, voditeljice Odjela zdravstvene ustanove u vlasništvu Republike Hrvatske i liječnika zaposlenog na istom odjelu. Prema neslužbenim informacijama, riječ je o dr. Suzani Konjevoda, voditeljici Odjela za oftalmologiju i optometriju Opće bolnice Zadar, i njezinu kolegi s Odjela, dr. Samiru Čanoviću. Dr. Konjevoda predana je pritvorskom nadzorniku PU zadarske.

Policijski službenici PU zadarske, Službe kriminalističke policije, Odjela gospodarskog kriminaliteta i korupcije proveli su nad njima kriminalističko istraživanje, kojim je utvrđena osnovana sumnja na počinjenje kaznenih djela protiv gospodarstva, i to zlouporaba položaja i ovlasti te krivotvorenje službene ili poslovne isprave.

12.03.2019. LOZA - Dani glaukoma - Suzana Konjevoda

Suzana Konjevoda

ZADARSKI LIST

“Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da je 58-godišnjakinja, kao voditeljica Odjela zdravstvene ustanove, a ujedno i vlasnica privatne poliklinike, zajedno s 59-godišnjakom, liječnikom zaposlenom na istom odjelu, a ujedno i zaposlenikom navedene privatne poliklinike, od početka 2019. godine do kraja 2023. zajednički i dogovorno, u nakani da za sebe i navedenu privatnu polikliniku pribave nepripadnu imovinsku korist na štetu zdravstvene ustanove u vlasništvu RH, postupali tako da je osumnjičenica kao voditeljica Odjela neosnovano i neutemeljeno odobravala osumnjičeniku višekratno plaćene dopuste iako svjesna da taj liječnik na to nema pravo. Za to vrijeme je osumnjičeni obavljao prethodno dogovorene medicinske preglede i zahvate u njezinoj privatnoj poliklinici. Tako neosnovani plaćeni dopusti 59-godišnjaku su obračunani i plaćeni prilikom obračuna plaće, na štetu te zdravstvene ustanove", navode u PU zadarskoj.

Dodaju kako je utvrđeno da su osumnjičenici za radnog vremena u bolnici obavljali zdravstvene preglede i operacijske zahvate u privatnoj poliklinici u vlasništvu 58-godišnjakinje te da su višekratno u poslovnu dokumentaciju o prisutnosti na radu upisivali neistinite podatke o prekovremenom radu, pri čemu su dio neosnovano upisanih dana i radnih prekovremenih sati odradili u privatnoj poliklinici.

“Postupanjem na navedeni način osumnjičenici su izravno sebi pribavili protupravnu imovinsku korist u iznosu od gotovo 25 tisuća eura, a za koji su ujedno oštetili zdravstvenu ustanovu u vlasništvu RH. Privatnoj poliklinici je pribavljena protupravna imovinska korist u iznosu od više od 55 tisuća eura", ističu u PU zadarskoj.

Na način rada dr. Konjevoda i dr. Čanovića prvi je javno na više sjednica Županijske skupštine upozoravao vijećnik Akcije mladih Marko Pupić Bakrač, naglašavajući pritom kako se na Odjelu za oftalmologiju Opće bolnice Zadar izvodi premalo posla. "Kad imaš tvrtku koja se bavi oftalmologijom, paše ti da javna ustanova izvodi što manje operacija. Vlasnici poliklinike Lacrima Suzani Konjevoda konkurencija je šefica Oftalmologije Suzana Konjevoda", kazao je tada Pupić Bakrač.

Komentirajući istragu i podnošenje kaznene prijave protiv ovih liječnika, taj je županijski vijećnik rekao kako je bilo apsolutno jasno da se tu radi o kriminalnim aktivnostima. "Ono što radi ovih dvoje liječnika u bolnici, prijavio sam DORH-u. Meni je bitno da se ovo riješi, da se stvari raščiste. Ali tu je i problem štićenja te osobe, jer informacije o ovakvom načinu rada ovih dvoje liječnika ima i ravnatelj bolnice, dr. Željko Čulina. Kao županijski vijećnik tražio sam da se da popis liječnika bolnice koji rade izvan nje. Prema Zakonu o radu, ovi liječnici smiju raditi osam sati tjedno izvan bolnice. Tko zna koliko sati bolnički liječnici uopće rade u privatnim poliklinikama. Na moje pitanje je ravnatelj Čulina odgovorio kako mi ne može dati te podatke, pozivajući se na Zakon o zaštiti osobnih podataka, zakon koji s ovim nema veze. Sve što se negativno događa u bolnici, dr. Čulina po stranačkom nalogu mete pod tepih i ne želi odgovoriti na upit vijećnika. Ravnatelj Čulina je ove podatke o protuzakonitim aktivnostima znao, njega je na to upozorio jedan liječnik koji je radio na tom odjelu, pokazao mu je bilježnicu u koju je on to sve pisao. I taj liječnik će vjerojatno biti glavni svjedok Državnog odvjetništva u istrazi i na suđenju. Dr. Čulina je to znao, ali je prikrivao i sad bi trebao dati ostavku, u najmanju ruku", poručuje Pupić Bakrač.