osijek, 27. 10. 2009., snimio tomislav balaš, banka, novac, hrvatska poštanska banka, filijala Osijek
Tomislav Balaš
28.8.2024., 17:20
PRIJAVLJENA DVA MUŠKARCA IZ VSŽ

28-godišnjak i 33-godišnjak oštetili proračun za oko 276 tisuća eura

Na temelju naloga Županijskog državnog odvjetništva, nad 28-godišnjakom i 33-godišnjakom Policijska uprava vukovarsko-srijemska provela je kriminalističko istraživanje radi sumnje da su počinili kaznena djela iz domene gospodarskog kriminaliteta, točnije, kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i utaje poreza ili carine.

Naime, osumnjičenici su si kao odgovorne osobe u trgovačkom društvu s područja Vukovarsko-srijemske županije 2020. godine, u nakani da sebi i dvama drugim trgovačkim društvima pribave nepripadnu materijalnu korist, u više navrata isplaćivali novac premda svjesni kako ne postoji stvarna i pravna osnova za takvo plaćanje, čime su oštetili navedeno društvo za ukupno oko 530.000 eura.

Također, nadležnoj poreznoj upravi nisu podnosili odgovarajuće prijave poreza, s ciljem da trgovačkom društvu pribave nepripadnu materijalnu korist, čime su oštetili državni proračun Republike Hrvatske za oko 190.000 eura. Utvrđeno je i da 33-godišnjak nadležnoj poreznoj upravi nije podnosio odgovarajuće prijave poreza, s ciljem da za dva trgovačka društvu pribavi nepripadnu materijalnu korist, a jedno trgovačko društvo nije ni upisano u sustav PDV-a, čime je oštetio državni proračun za iznos od oko 86.000 eura. Policijska uprava vukovarsko-srijemska je o utvrđenom obavijestila nadležno državno odvjetništvo, koje će nastaviti s istragom i eventualnim kaznenim progonom.