Ivica Galović/PIXSELL
25.8.2024., 18:41
VOZAČU PRIJETI DUGOGODIŠNJA KAZNA

Pijan ubio 13-godišnjaka pa pobjegao, ide u pritvor

Kršić: Sve sam iz postaje poslao u potragu, kad nas je vidio počeo je bježati

Muškarcu (50) koji je osumnjičen da je u petak navečer s 2,45 promila alkohola u krvi automobilom usmrtio 13-godišnjaka na biciklu u Cagama kod Okučana, sudac istrage odredio je jednomjesečni istražni zatvor. Pri privođenju na ispitivanje skrivao je lice.

Podsjetimo, 50-godišnjak je vozio u istom smjeru kao i djeca te je prednjim desnim dijelom automobila udario u stražnji dio dječakova bicikla. Nakon udara bez zaustavljanja se odvezao kući, ne pomogavši djetetu koje je zadobilo teške i za život opasne ozljede. Nesretni 13-godišnjak i njegova dva prijatelja, u dobi od 14 i 15 godina, u petak u 18 sati otišli su na nogometni trening, a nakon što je u 19 sati trening završio, otišli su na školsko igralište. Oko 20 sati krenuli su kući. Na biciklima nisu imali svjetla ni reflekturajuće prsluke na sebi, vozili su cestom uz koju postoji rasvjeta i vidljivost je odlična, a onda...

Mijo Kršić, voditelj Službe za javni red i sigurnost PU brodsko-posavske, ispičao je što se događalo nakon nesreće.

- U 20.43 stigao je jedan od najtužnijih poziva koje policija može zaprimiti, a to je da je smrtno stradalo dijete. Odmah smo poslali službenike Policijske postaje Okučane da iziđu na teren, gdje su zatekli djelatnike Hitne pomoći koji su dječaku pružali pomoć. Nažalost, u 20.59 mogli su samo ustvrditi smrt. U to vrijeme nije bilo svjedoka na mjestu nesreće. Bilo je samo otpalih dijelova vozila i tragova stradalog dječaka, njegove obuće. Kada sam stigao onamo, kao i očevidna ekipa, vidio sam da bi se moglo raditi o Volkswagenu i odmah smo kontaktirali servise na našem području. Rekli su nam da bi se moglo raditi o Golfu ili Passatu. Potom smo u evidencijama počeli tražiti sva takva vozila s našeg područja, ali smo izvijestili i sve policijske uprave, prvenstveno u Slavoniji, granične prijelaze, ali i punktove na autocesti te smo svi krenuli u potragu - priča Mijo Kršić i kaže kako su ga kolege policajci cijelo vrijeme zvali i nudili pomoć i tada je učinio nešto nesvakidašnje.

22.02.2010., Osijek - Policijski ocevid, ilustracija. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
PIXSELL

- Naredio sam da iziđu doslovno svi iz Policijske postaje Okučani i tražili smo vozilo i informacije koje bi nam pomogle otkriti počinitelja, obilazili smo objekte, trgovine... Nakon nekog vremena dobili smo od građanina informaciju da je vidio nekog "tipa" koji je divljao oko neke trgovine, kupio je pivo i sjeo u automobil tamne boje i odvezao se. To je bilo oko 20.30 i uklapalo se u vrijeme nesreće. Nakon toga izbacili smo iz evidencije sva vozila koja su odgovarala opisu građanina i učinilo mi se sumnjivo jedno vozilo, Golf crne boje, čiji vlasnik živi pet-šest kilometara od mjesta nesreće. Kolega i ja sjeli smo u vozilo i krenuli do te adrese, a dok smo dolazili pred kuću, vidjeli smo da je dvorište osvijetljeno i muškarca na dvorištu. Kada je vidio policijsko vozilo, počeo je bježati, a mi smo potrčali za njim te ga uhvatili. Počeo je mlatiti rukama, udarati, vrijeđati i vikati: "Tko ste vi? Šta hoćete! Prijavit ću vas!" Brzo smo ga svladali i stavili mu lisice na ruke i tada smo vidjeli pred kućom crni Golf, prednja strana bila je uništena potpuno. Vjetrobransko staklo bilo je razbijeno - priča nam policijski voditelj i dodaje kako im je 50-godišnjak rekao da je toga dana radio na dizalici u Buzinu, u Zagrebu i da je možda malo poslije popio.

- Počeo je govoriti: "Što vas briga! Kriva su djeca! Imaju stazu!" Pitao sam ga o čemu govori, jer mu ništa nismo ni rekli o nesreći, a on je vikao "oni su krivi". On nije bio ozlijeđen, a kada smo automobilom prolazili pokraj mjesta nesreće, zabio je glavu među noge i nije htio gledati van. Alkotestirali smo ga, izvadili smo mu krv i testiran je na droge i lijekove. Protiv njega podnijeli smo kaznenu prijavu zbog izazivanja prometne nesreće, za koju je predviđena kazna zatvora od 5 do 15 godina, te za nepružanje pomoći, za što je predviđena kazna zatvora do tri godine - rekao nam je Mijo Kršić, voditelj Službe za javni red i sigurnost PU brodsko-posavske.

TUŽNA OBJAVA NOGOMETNOG KLUBA

Članovi NK Psunj-Sokol Okučani oprostili su se od 13-godišnjaka na svojoj stranici na Facebooku. “Nesavjesni i alkoholizirani vozač ugasio je jedan mladi život, prestalo je kucati srce iznimno talentiranog igrača pionirske momčadi koji je netom prije toga odradio, nažalost, svoj posljednji trening. Bio je odličan učenik osnovne škole Okučani, dobro odgojeno i pristojno dijete pred kojim je bio cijeli život. Bole pobjede podjednako kao porazi, uspjesi podjednako kao neuspjesi i sve se, odjednom, na trenutak, poravna, postaje besmisleno, prazno. U ime svih članova NK Psunj-Sokol te u ime njegovih dojučerašnjih suigrača izražavamo iskrenu sućut ožalošćenoj i neutješnoj obitelji - roditeljima, sestri, rodbini i svim prijateljima”, priopćili su iz dječakova kluba.

Policija je tek poslije doznala, od mještana koji žive u blizini mjesta tragedije, da su s 13-godišnjakom bila još dva djeteta. Jedan od dječaka živi samo dvije kuće dalje od počinitelja, a drugi tek nešto dalje. Dva dječaka, potpuno slomljena od šoka, tuge i boli, uopće nisu znala da je njihov susjed automobilom ubio njihova školskog prijatelja.