21.08.2024., Ogulin - U prometnoj nesreci koja se dogodila na autocesti A1 izmedu cvora Ogulin i Bosiljevo u smjeru Zagreba smrtno je stradala jedna osoba. Oko 11. 30 sati doslo je do naleta teretnog vozila na musku osobu koja se nalazila van osobnog automobila na zaustavnoj traci. Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
23.8.2024., 15:24
UZROKOVAO POGIBIJU VOZAČA AUTA NA ZAUSTAVNOM TRAKU

Vozač kamiona kriv za smrt na A1, pričao je na mobitel

Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu ispitalo je 45-godišnjeg slovenskog državljanina zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj je jedna osoba smrtno stradala. Odvjetništvo je predložilo i određivanje istražnog zatvora za stranca što je sudac istrage i prihvatio. Vozač kamiona iz Slovenije se osnovano sumnjiči da je 21. kolovoza oko 11,30 sati upravljao kamionom s prikolicom desnom kolničkom trakom autoceste A1 iz smjera Splita prema čvoru Bosiljevo.

- Pri tome je dolaskom do 72. kilometra i 560 metara desne kolničke trake autoceste, postupio protivno odredbama članka Zakona o sigurnosti prometa na cestama, odnosno da je, pristajući ugroziti sigurnost drugih sudionika u prometu, tijekom vožnje koristio mobilni uređaj tako da vozilom nije upravljao s potrebnom pažnjom. Osnovano se sumnja da se uslijed toga propustio kretati sredinom obilježene prometne trake zbog čega je skupom vozila prešao na prometnu traku namijenjenu za zaustavljanje vozila u nuždi. Potom je prednjom desnom bočnom stranom kamiona udario u stražnji lijevi bočni dio i lijevu bočnu stranu zaustavljenog automobila hrvatskih registarskih oznaka kojim je prethodno upravljao 67-godišnji hrvatski državljanin i u trenutku udara bio izvan vozila s njegove lijeve strane. Pritom je uzrokovao smrt 67-godišnjaka, kao i teške tjelesne ozljede 67-godišnje putnice koja je bila u autu u trenutku kada je vozilo odbačeno na metalnu odbojnu ogradu.

Sudac istrage u cijelosti je prihvatio prijedlog Županijskog državnog odvjetništva u Karlovcu i 45-godišnjem osumnjičeniku odredio istražni zatvor u trajanju od mjesec dana zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.