04.10.2022., Osijek - U pogonu osjecke tvrtke "Drava international" kod prigradskog naselja Brijest u srijedu poslije ponoci doslo je do pozara uskladistene plastike na otvorenom prostoru Photo: Borna Jaksic/PIXSELL
PIXSELL
23.8.2024., 11:16
Optuženi za više kaznenih djela

Podignuta optužnica protiv Bedea zbog megapožara u Dravi International

Protiv Zvonka Bedea, dvojice inženjera te tvrtke Drava International podignuta je optužnica zbog megapožara koji je u toj tvrki izbio početkom listopada prošle godine. Optužnicom ih se tereti za teško kazneno djelo protiv okoliša, ugrožavanje okoliša postrojenjem te dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom. Za svako kazneno djelo predviđena je kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina.

Istraga Općinskog državnog odvjetništva bila je gotova 25. srpnja i imali su rok od mjesec dana, a tijekom dana očekuje se i službeno priopćenje u vezi podizanja optužnice.

Brijest, 04. 10. 2023., pozar, veliki pozar, Drava International, vatra, gusti dim, plastikaSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST

Sredinom siječnja ove godine policija je objavila, ne navodeći imena, kako postoji osnovana sumnja da su Zvonko Bede, 71-godišnjak iz Osijeka, pravna osoba koja obavlja djelatnost gospodarenja otpadom i 47-godišnjak iz Osijeka počinili kazneno djelo protiv okoliša, a u vezi s kaznenim djelom ugrožavanja okoliša otpadom, na način da su kao odgovorne osobe u pravnoj osobi, protivno odredbama, odlagali, skupljali, uvozili i prevozili otpad i njime uopće gospodarili i postupali na način koji može trajnije ili u znatnoj mjeri ugroziti kakvoću zraka, tla, podzemlja i zdravlje ljudi, pri čemu se promjene prouzročene onečišćenjem ne mogu dulje vrijeme otkloniti i nastala je velika nesreća u obliku požara otpadne plastike.

Brijest, 07. 08. 2024., Drava International; pozarSNIMIO BRUNO JOBST
DETALJI OPTUŽNICE

Miješanjem otpada na većoj površini od dozvoljene izazvali su megapožar u Dravi International

Kako dalje stoji u policijskoj prijavi, utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da su 71-godišnjak, pravna osoba koja obavlja djelatnost gospodarenja otpadom i 47-godišnjak počinili kazneno djelo ugrožavanja okoliša postrojenjem, jer su "svjesno pristajući na moguće posljedice upravljali postrojenjima u kojima se koriste opasne tvari ili odvijaju opasni postupci bez ikakvih normativnih podloga, a koje izvan postrojenja mogu trajnije i u znatnoj mjeri ugroziti kakvoću zraka, tla, vode i podzemlja, obitavalište životinja te ljudski život i zdravlje".

Osijek, 18. 01. 2024, Opcinsko drzavno odvjetnistvo u Osijeku, DORH. Privodjenje Zvonko Bede i jos dva uhicenika. Zvonko Bede.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ

Uz to policija je utvrdila kako "postoji osnovana sumnja da su 71-godišnjak, pravna osoba koja obavlja djelatnost gospodarenja otpadom i 46-godišnjak iz okolice Osijeka počinili kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, jer kao odgovorne osobe u tvrtki nisu postavili propisane naprave za zaštitu od požara, nisu ih održavali u ispravnom stanju i nisu ih pokrenuli pri izbijanju požara, čime su doveli u opasnost život i tijelo ljudi i imovinu većeg opsega.