snimio davor kibel,osijek, 12.01.2012. potukli se na cesti osta bicikl

Ilustracija

Davor Kibel
22.8.2024., 18:04
PROMETNA NESREĆA U VINKOVCIMA

Biciklom s pločnika izletjela pred auto, dobila je kaznu

Biciklistica je izazvala prometnu nesreću u Vinkovcima u kojoj je lakše ozlijeđena, i to nepropisnim uključivanjem u promet. Nesreća se dogodila u srijedu u 9.15, kada je 69-godišnjakinja iz Vinkovaca, iako je bila dužna kretati se uz desni rub kolnika, biciklom upravljala nogostupom Ulice Matije Antuna Reljkovića, a došavši do raskrižja s Ulicom Vladimira Nazora, uključila se u promet u Nazorovoj ulici a da prethodno nije propustila vozilo koje se kreće tom ulicom. Zbog toga je na nju je naletio automobil vinkovačkih registracija kojim je upravljao 58-godišnjak iz Vinkovaca. U Općoj županijskoj bolnici Vinkovci utvrđene su joj lakše ozljede. Zbog počinjenih prometnih prekršaja 69-godišnjakinji je izdan obavezni prekršajni nalog i naplaćena novčana kazna.

Biciklisti su jedna od najugroženijih skupina u prometu, a nerijetko stradavaju zbog svojih pogrešaka. Iz policije podsjećaju vozače bicikala na ključne odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

policija policija policija policija
Arhiva

- Biciklistima nije dopušteno kretati se nogostupom jer je to površina namijenjena isključivo za kretanje pješaka, osim ako znakom nije drukčije određeno. Obavezni su se kretati biciklističkom stazom ili trakom uz desni rub kolnika ili ceste u smjeru kretanja, a na traku ili stazi uređenoj za dvosmjerni promet bicikla desnom stranom traka ili staze u smjeru kretanja; ako nema izgrađenih tih površina - bliže desnom rubu kolnika u smjeru kretanja. Ako se kreću u skupini od dva ili više, obavezno se moraju kretati u koloni, jedan iza drugoga. Kolnik mogu prijeći vozeći bicikl jedino na obilježenom biciklističkom prijelazu (označava se na kolniku dvama redovma usporednih kvadrata bijele boje), uz uvjet da se prethodno uvjere je li to sigurno, a biciklom se nikada ne smiju voziti preko obilježenog pješačkog prijelaza. Nije dopušteno upravljati biciklom pod utjecajem alkohola iznad 0,5 promila ili pod utjecajem droga ili lijekova - podsjeća Dragoslav Živković, glasnogovornik Policijske uprave vukovarsko-srijemske.

PIJANA VOŽNJA

Bicikl je, kao i automobil, prijevozno sredstvo, kojim se ne smije upravljati pijan (više od 0,5 promila alkohola u krvi). No mnogi to pravilo ignoriraju, pa su policajci u Slavoniji i Baranji svakodnevni svjedoci lelujavih vožnji biciklom. Zbog pijanstva biciklisti su prijetnja ne samo sebi nego i drugim sudionicima u prometu, jer u sekundi mogu završiti pod vozilom. Svojom krivnjom, naravno. Oni su i neslavni rekorderi po količini alkohla u krvi, a uvjerljivi pobjednik kolovoza je 39-godišnjak koji je u Detkovcu kod Virovitice, za dana, vozio bicikl s teško shvatljivih 4,11 promila alkohola u krvi.

Iz policije podsjećaju kako su tijekom noći (od prvog sumraka do potpunog svanuća), kao i tijekom dana u uvjetima smanjene vidljivosti, biciklisti obavezni nositi reflektirajući prsluk, odnosno reflektirajuću biciklističku odjeću. Na biciklu uvijek moraju biti ispravna svjetla - na prednjoj strani svjetlo isključivo bijele boje, a na stražnjoj strani svjetlo crvene boje.

Dijete do svoje 14. godine ne smije samostalno upravljati biciklom na cesti. Iznimno može ako ga prati osoba koja je starija od 16 godina ili ako je, nakon navršenih devet godina, prošlo program osposobljavanja za samostalno sudjelovanje u prometu biciklom i za to ima izdanu potvrdu. Također, biciklist do 16. godine tijekom vožnje obavezan je na glavi nositi zaštitnu kacigu. n