Dvoje mrtvih u slijetanju motocikla s ceste kod Klane

Dvoje mrtvih u slijetanju motocikla s ceste kod Klane

Vedran Karuza
21.8.2024., 18:52
CESTE SMRTI KOD RIJEKE I OGULINA

Dva motociklista i pješak poginuli u dvije nesreće

Kamion je naletio na vozača auta koji je stajao na zaustavnom traku autoceste A1

Motociklisti, pješaci, biciklisti i vozači traktora najugroženije su skupine sudionika u prometu. Na žalost, to se pokazalo i u srijedu, kada su u dvije različite prometne nesreće, koje su se dogodile oko 11.30, poginule tri osobe. Dvije su nastradale na motociklu u blizini Rijeke, a jedna kao pješak na autocesti A1 kod Ogulina.

Prometna nesreća s dvoje smrtno stradalih dogodila se sjeverno od Rijeke, na cesti od Klane prema Škalnici, potvrđeno nam je iz Policijske uprave primorsko-goranske. Poginule su dvije osobe na motociklu stranih registracija. Nesreća se dogodila na zavojitoj cesti. Zbog još neutvrđenih razloga osoba koja je upravljala motociklom izgubila je nadzor nad upravljačem, te je nakon ulaska u zavoj sletjela s motociklom s ceste. Osoba koja je vozila motocikl i suputnik poginuli su na mjestu nesreće. Policiju i hitnu pomoć o nesreći su obavijestili vozači koji su se kretali cestom, koja se nalazi u blizini slovenske granice.

Dvoje mrtvih u slijetanju motocikla s ceste kod Klane
Vedran Karuza

Za očevida ta je cesta bila zatvorena za sav promet, a oko 13 sati počeli su ga propuštati izmjenično, u oba smjera. Po okončanju očevida vučna služba je odvezla potpuno uništeni motocikl, koji će ići na vještačenje, a tijela poginulih prevezena su na odjel patologije riječkog KBC-a. Na mjestu nesreće zatekao se i Nikola Kajtazi iz Klane.

- Puno me je znanaca zvalo kada su čuli da kod Klane ima poginulih, jer znaju da vozim motocikl. Išao sam pogledati mjesto nesreće jer sam mislio da je to dio gdje je oštećenje na asfaltu, ali nesreća se dogodila stotinjak metara dalje, u zavoju koji nije toliko velik, jer su opasniji zavoji prije. Mislim da se radi o motoru marke BMW, strane registracije, koji je snažan, radi se o najjačim motorima. Možda im je izletjela divljač, nedavno je na cestu blizu tog mjesta izletjela divlja svinja - kazao je Kajtazi.

Dvoje mrtvih u slijetanju motocikla s ceste kod Klane
Vedran Karuza

Druga nesreća s poginulom osobom, također oko 11.30, dogodila se na autocesti A1 na 72. kilometru, između čvorova Ogulin i Bosiljevo II. Kako je priopćila Policijska uprava karlovačka, smrtno je stradao muškarac koji je stajao pokraj lijeve strane automobila koji je netom prije parkirao na krajnjem desnom zaustavnom traku, te je podigao poklopac motora, vjerojatno zbog kvara. U trenutku naleta kamiona vozač automobila stajao je uz lijeva prednja vrata. Kamion je prvo udario u stražnji lijevi kraj auta, potom i u vozača, a u daljnjem kretanju udario je u zaštitnu ogradu te završio u travi pokraj ceste. Od posljedica zadobivenih ozljeda vozač automobila preminuo je na mjestu nesreće.

Maknite se!

Podignuta hauba na automobilu u koji je udario kamion sugerira da je razlog zaustavljanja na zaustavnom traku autoceste - kvar. Zaustavni trak i služi tome da se vozila u kvaru ondje zaustave, te da ne ometaju promet u voznom i pretjecajnom traku. No pravila kažu, da se vozač i sve druge osobe iz automobila koji se zaustavio u zaustavnom traku trebaju što prije maknuti na travu ili iza odbojnika, kakvi su bili na mjestu nesreće na A1. Iz policije poručuju kako se iz vozila treba izići kroz desna vrata i kretati se samo uz desni rub zaustavnog traka. “Ni u kojem slučaju ne pokušavajte popraviti vozilo, jer time ugrožavate sigurnost. Zaustavljanje na autocesti u zaustavnom traku uvijek stvara određenu opasnost, te rizik treba smanjiti na minimum”, savjetuje policija.

Očevid na mjestu te cestovne tragedije obavili su operativci Policijske uprave karlovačke, a o rezultatima očevida će se oglasiti naknadno.