zAPLIJENA ORUŽJA
MUP
20.8.2024., 15:53
NELEGALNO ORUŽJE

Policiji predane mina, bombe, puška, streljivo

Na području Policijske uprave brodsko-posavske, u Slavonskom Brodu i Okučanima, u razdoblju od 12. do 20. kolovoza građani koji su čistili obiteljske kuće i gospodarske objekte pronašli su oružje, te ga odlučiti predati policiji. Kako navodi PU brodsko-posavska, stručno osposobljeni policijski službenici su s dolaskom na lokacije pozivatelja, koji su ostali anonimni, na siguran način preuzeli automatsku pušku ručne izrade i cijev puške M48, jednu ručnu bombu M75 i M52PI, dva spremnika za automatsku pušku, više od 150 komada streljiva raznih kalibara i drugo.

Nadalje, jedna je građanka za šetnje u blizini svoje obiteljske kuće pronašla odbačeno minsko-eksplozivno sredstvo. Utvrđeno je da se radi o minobacačkoj mini od 60 milimetara, koju je policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu uništio u kontroliranim uvjetima na sigurnoj lokaciji.

Iz policije upozoravaju građane da ne odbacuju ubojita sredstva po javnim i privatnim površinama, kanalima, šumama, poljoprivrednim površinama, odlagalištima otpada i slično, kako bi se izbjegla eventualna stradavanja ljudi, posebice djece, i materijalna šteta. Policija također poziva građane koji nelegalno posjeduju oružje, minsko-eksplozivna sredstva i streljivo da donesu odluku o dobrovoljnoj predaji i nazovu ju na broj telefona 192. Akcija "Manje oružja – manje tragedija" pruža mogućnost dobrovoljne predaje oružja bez ikakvih kazni, pri čemu je zajamčena anonimnost građana.