19.08.2024., Zadar - Zgrada Zupanijskog drzavnog odvjetnistva i Zupanijskog i Opcinskog suda u Zadru. Photo: Sime Zelic/PIXSELL
PIXSELL/Šime Zelić
19.8.2024., 17:09
TRAGEDIJA NA JADRANSKOM OTOKU

Divljak s ceste na Viru ostaje 30 dana u istražnom zatvoru

Članovi stradale obitelj zasad su stabilno, trogodišnjak prebačen u Split

Prema informacijama iz Opće bolnice Zadar, trogodišnji dječak koji je stradao u stravičnoj prometnoj nesreći na Viru i dalje je životno ugrožen, ali nema znakova pogoršanja. Otac djece, koji je u dobi od 28 godina, nakon operacije je stabilno.

Životno ugrožen

Stabilno je i njihova četverogodišnja kći, koja je premještena na odjel, a uz 11-mjesečnu bebu cijelo je vrijeme na odjelu rodbina. Radi se o hrvatskim državljanima iz mjesta Veliko Ravno, pokraj Križevaca, koji ljetuju na Viru.

U nesreći je, nažalost, smrtno stradala 24-godišnja majka ove djece. Osumnjičeni za nesreću, 29-godišnji Zadranin I. B., iz prostorija Policijske uprave zadarske, gdje je prenoćio, u ponedjeljak je najprije prepraćen do zamjenika županijskog državnog odvjetnika (ŽDO) u Zadru, koji ga je ispitao, a potom i do suca istrage Županijskog suda, koji mu je, na prijedlog zamjenika ŽDO-a, odredio istražni zatvor u trajanju do mjesec dana.

Govoreći o stanju stradalih, dr. Nedjeljko Jović, pomoćnik ravnatelja OB-a Zadar za kvalitetu, kazao je kako je trogodišnji dječak, kao najteže ozlijeđen i životno ugrožen, u pratnji anesteziološkog tima prepraćen u Jedinicu intenzivnog liječenja Klinike za pedijatriju KBC-a Split. "Otac, koji je u nedjelju operiran, u stabilnom je stanju s obzirom na narav ozljede i smješten je u Jedinicu intenzivnog liječenja naše bolnice. Djevojčica je premještena na Odjel dječje kirurgije i stabilno je, a na tom je odjelu još otprije i beba, koja je dobro. Rodbina je uz nju cijelo vrijeme", kazao je dr. Jović.

Iz PU zadarske su, pak, izvijestili kako su policijski službenici Postaje prometne policije Zadar dovršili kriminalističko istraživanje nad 29-godišnjakom zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu, nakon čega je uz kaznenu prijavu predan pritvorskom nadzorniku. Prepratili su ga potom zamjeniku županijskog državnog odvjetnika, koji je ispitivao I. B. zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu.

“Postoji osnovana sumnja da je osumnjičenik 17. kolovoza oko 23.40 sati u mjestu Vir, upravljao osobnim automobilom marke Fiat Punto kolnikom ulice Put Lozice protivno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Osnovano se sumnja da je upravljao vozilom iako je bio svjestan da ne smije upravljati ako u organizmu ima alkohola i da se u naselju ne smije kretati brzinom većom od 50 kilometara na sat kao i da brzinu kretanja vozila mora prilagoditi osobinama i stanju ceste, uvjetima noćne vožnje, preglednosti i stanju kolnika te da je kao vozač dužan obratiti pažnju na pješake koji su na kolniku", navode u ŽDO-u.

OZLIJEĐEN VOZAČ, SUVOZAČICA I DVOJE DJECE

Samo dan nakon nesreće na Viru, koju je izazvao pijani vozač, jedan takav sudjelovao je i u sudaru u Slavoniji. Naime, u nedjelju oko 12.30 na cesti Soljani - Strošinci 62-godišnja vozačica osobnog automobila pretjecala je kombajn a da se prethodno nije uvjerila da ne ometa promet. Zbog toga je 25-godišnji vozač automobila koji je dolazio iz suprotnog smjera, a vozio je pod utjecajem alkohola od 1,48 promila, da bi izbjegao sudar, skrenuo udesno na rubnjak i naglo se vratio na kolnik, pri čemu je došlo do okretanja vozila i slijetanja s ceste u odvodni kanal. U nesreći su 25-godišnji vozač, 23-godišnja suvozačica i dvoje djece lakše ozlijeđeni. S.Lacić

Svjestan svega

ŽDO dodaje kako se osnovano sumnja da je vozač, pristajući ugroziti druge sudionike u prometu, upravljao vozilom pod utjecajem alkohola, koncentracije od 1,75 g/kg, te da je upravljao brzinom većom od 50 km/h, što je ograničenje brzine u naselju, pa je upravo zbog svih tih razloga na ravnom dijelu kolnika izgubio kontrolu nad vozilom. "Osnovano se sumnja da je desnim dijelom vozila i desnim kotačima udario u kamenje uz rub kolnika i potom prednjim dijelom vozila naletio na žensku osob koja je uz rub kolnika gurala dječja kolica u kojima je bilo 11-mjesečno dijete, dok se ispred njih uz rub kolnika kretao muškarac vodeći dvoje djece. U prometnoj nesreći je smrtno stradala ženska osoba, dok su muškarac i dvoje djece u dobi od četiri i tri godine zadobili teške ozljede, opasne za život, a treće dijete, 11-mjesečnjak, zadobilo je lake ozljede. Državno odvjetništvo je, nakon ispitivanja, predložilo sucu istrage Županijskog suda u Zadru određivanje istražnog zatvora protiv osumnjičenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenoga djela, ističu u ŽDO-u.

Potreseni djed stradale djece je za Večernji list izjavio kako se tragedija dogodila nakon što su članovi obitelji otišli na koncert. Automobil su parkirali iza kafića, a kada su se pojavili problemi s parkiranjem zbog drugih vozila, otac obitelji zamolio je osoblje kafića da pomakne automobil. Osoblje je reklo da će to moći učiniti tek oko tri sata, a obitelj je zbog nervozne djece odlučila krenuti kući. Nažalost, dok su se vraćali, dogodila se nesreća.