Pijani vozač naletio na peteročlanu obitelj na Viru, majka poginula
Jeličić photo
18.8.2024., 14:22
Tragedija na Viru

Pijani vozač naletio na peteročlanu obitelj, majka na mjestu poginula

U teškoj prometnoj nesreći koja se oko ponoći dogodila na otoku Viru stradala je peteročlana obitelj iz kontinentalne Hrvatske na koju je na ulici naletio automobil, a kako je u nedjelju izvijestila policija 29-godišnji vozač bio je pod utjecajem alkohola.

U nesreći je smrtno stradala 24-godišnja majka dok su otac i troje djece ozlijeđeni dok su se pješke kretali po rubu kolnika.

Zadarska policija izvijestila je u nedjelju, nakon dovršetka očevida,  da se nesreća se dogodila kada je 29-godišnji vozač osobnog automobila zadarskih registarskih oznaka zbog neprilagođene brzine izgubio nadzor nad vozilom te sišao na desnu stranu kolnika, uslijed čega je desnim kotačem izašao izvan kolnika, udario u kamenje, a potom automobilom naletio na pješake.

Pijani vozač naletio na peteročlanu obitelj na Viru, majka poginula
Jeličić photo

Nakon udara u pješake, koji su od siline udarca odbačeni izvan kolnika, vozilo se prevrnulo.

Provedenim alkotestiranjem, kod 29-godišnjeg vozača, hrvatskoga državljanina, utvrđena je koncentracija alkohola od 1,75 g/kg, odmah je uhićen i smješten u prostorije policije, gdje je u toku kriminalističko istraživanje.

U trenutku nesreće, navodi se u priopćenju, pješaci su se kretali uz rub kolnika na kojemu ne postoji nogostup niti druga površina određena i prikladna za kretanje pješaka, kao ni javna rasvjeta.

Pijani vozač naletio na peteročlanu obitelj na Viru, majka poginula
Jeličić photo

Dr. Jović: Teško ozlijeđen trogodišnjak, četverogodišnjak i njihov otac, beba nema teške ozljede

Teške tjelesne ozljede, prema riječima zamjenika ravnatelja Opće bolnice Zadar dr. Nediljka Jovića, zadobili su trogodišnji dječak, četverogodišnja djevojčica i 28-godišnji muškarac.

"U bolnici je i 11-mjesečna beba, koja nema teže tjelesne ozljede i smještena je na Odjelu dječje kirurgije", dodao je.

Najteže je stradao i životno je ugrožen trogodišnji dječak, koji je u Jedinici intenzivnog liječenja, kazao je za Hinu Jović.

Četverogodišnja djevojčica također je zadobila teške tjelesne ozljede ali, kaže liječnik, nije životno ugrožena i u Jedinici je intenzivnog liječenja. Muškarac (28), otac ozlijeđene djece, trenutačno je na operaciji zbog teških ozljeda. Kad je primljen u bolnicu, ozljede su sanirane, bio je izvan životne opasnosti, a prioritet su imala djeca, objasnio je dr. Jović.

Crni vikend

Crni vikend na hrvatskim prometnicama uzeo je još žrtava. U subotu oko 13.40 vozač automobila poginuo je na autocesti A3 kod čvora Jankomir u smjeru Zagreba. U prometnim nesrećama poginula su i dva motociklista, a više osoba ozlijeđeno je u Slavoniji.

U predjelu Vidova Gora na otoku Braču u subotu oko 20 sati motociklist je izgubio nadzor nad vozilom i sletio izvan kolnika. Iz zadarske policije doznajemo da je vozač motocikla prevezen na pružanje liječničke pomoći, no zbog teških je ozljeda preminuo. Istoga dana oko 6 sati na cesti D8 u mjestu Poljica, u Splitsko-dalmatinskoj županiji, dogodila se prometna nesreća u kojoj je motociklist prešao u suprotni prometni trak, izišao izvan kolnika i pao s motocikla. Vozač je prevezen u bolnicu, utvrđeno je da je zadobio teške i za život opasne ozlijede, te je od zadobivenih ozljeda, na žalost, preminuo.

U DVIJE GODINE POGINULO 118 MOTOCIKLISTA

U samo dvije protekle godine motociklisti su u Hrvatskoj sudjelovali u 3624 prometne nesreće. Pri tome ih je 118 poginulo, a čak 70 smrti zabilježeno je samo 2023. Usto, 2807 motociklista u nesrećama je teže ili lakše ozlijeđeno. Prošle godine evidentirano je povećanje broja prometnih nesreća s motociklistima za 13,8 posto. Prema podatcima iz Biltena o sigurnosti cestovnog prometa hrvatske policije, u proteklih deset godina, od početka 2014. do kraja 2023., u prometu su smrtno stradal 503 motociklista, a najviše ih je u tom razdoblju poginulo upravo prošle godine. Iz policije pozivaju i motocikliste i vozače ostalih motornih vozila da paze jedni na druge u prometu te da poštuju prometna pravila. “Većina tih nesreća izazvana je prebrzom i neopreznom vožnjom”, poručuju iz policije.

Zagrebačka policija u subotu je izvijestila da je strana državljanka preminula u bolnici nakon prometne nesreće u Zagrebu. Naime, 11. kolovoza oko 21.15 državljanka Kine, 55-godišnja pješakinja, neoprezno je stupila na kolnik u Ilici izvan obilježenog pješačkog prijelaza. Pri tome je na nju naletio električni romobil kojim je upravljao 21-godišnjak.

Stradanja

Nesretni slučaj u kojem je poginuo traktorist dogodio se u subotu oko 19 sati u šumi u mjestu Planina Donja, u Planinskoj ulici. Naime, 70-godišnjak je upravljao traktorom IMT bez registracijskih oznaka. Traktor se prevrnuo prilikom izvlačenja stabala. Muškarac je preminuo na mjestu događaja, a tijelo je prevezeno u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku.

U Slavoniji je niz prometnih nesreća u kojima su sudjelovali motociklisti počeo u subotu oko 8 sati u ulici Velika bara u Jarugama. Policajci su očevidom utvrdili da je 22-godišnjak, upravljajući motociklom, prešao na travnati rubnjak te sletio u kanal, gdje se prevrnuo. Utvrđeno je da je upravljao motociklom iako mu je vozačka dozvola poništena zbog prikupljenih negativnih bodova i da nije imao zaštitnu kacigu. Istekla mu je i prometna dozvola za motocikl. U prometnoj nesreći motociklist je teško ozlijeđen, te je prevezen u bolnicu u Slavonskom Brodu i zadržan na liječenju.

Mladi je motociklist ozlijeđen i u prometnoj nesreći koja se dogodila u subotu u 16.50 u Ulici Mijata Stojanovića u Lužanima. U tom slučaju očevidom je utvrđeno da je 23-godišnjak, vozeći motocikl bez položenog vozačkog ispita, zbog neprilagođene brzine u zavoju izgubio nadzor i sletio niz travnatu površinu ispod razine kolnika, gdje je i pao. Teško je ozlijeđen i prevezen u bolnicu. U Požeško-slavonskoj županiji u subotu oko 16.15 između mjesta Vasine Laze i Pleternice na makadamskom putu 56-godišnji je motociklist na nizbrdici izgubio nadzor nad vozilom i pao na travnatu površinu. Vozač je lakše ozlijeđen i protiv njega slijedi prekršajni nalog.