Osijek, 16. 07. 2024., Mackamama - Bikara, GPP, tramvaj - obuka, buduci vozaci, reportazaSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST
16.8.2024., 08:13
KIBERNETIČKI KRIMINALCi

Osječanima kradu podatke nudeći lažnu jeftiniju kartu za javni gradski prijevoz

Osječka tvrtka Gradski prijevoz putnika (GPP) ponovno se našla na meti internetskih prevaranata. Prijevara se širi na društvenoj mreži Facebook, a istim su se putem oglasili i iz osječke tvrtke pozivajući građane na oprez.

“Oprez! Putem Facebooka širi se lažna obavijest o akciji za karte. Nemojte otvarati poveznice koje se u njima nalaze jer se time izlažete riziku od krađe vlastitih bankovnih podataka. Ako netko bude oštećen, molimo da slučaj prijavite vašoj nadležnoj policijskoj upravi", poručili su iz GPP-a objavivši fotografije koje su se pojavile na plaćenom oglasu pod nazivom "Karta javnog prijevoza Osijek" U oglasu se navodi: "Ekskluzivna ponuda za Osječane! U čast 17. obljetnice prometne kartice GPP Osijek! Nabavite novu karticu GPP Osijek i uživajte u neograničenim putovanjima svim vrstama prijevoza šest mjeseci za samo 2,35 eura. Požurite, akcija vrijedi samo za prvih 500 kupaca! Ponuda vrijedi 7 dana! Za detalje slijedite link ispod!", te je navedena poveznica na koju žrtve trebaju kliknuti i ondje ostaviti svoje osobne i bankovne podatke. Kako bi se one lakovjernije lakše "navuklo" na prijevaru, u komentarima stoje objave s raznih, vjerojatno lažnih, profila, uz fotografiju na kojoj pokazuju navedenu karticu, poznatu kao butra, s utisnutim riječima "17. obljetnica tvrtke", a komentatori navode da im ona "uštedi puno vremena i živaca". Jedan lažni profil u jednoj prevarantskoj objavi pod muškim imenom komentira u ženskom rodu kako sve funkcionira i "sretna sam". Prijevara već nekoliko dana kruži tom društvenom mrežom, a osječkom GPP-u već se javilo nekoliko građana koji su na prijevaru i nasjeli te upisali svoje podatke u poveznicu na lažnoj stranici.

Ista osječka tvrtka upozorila je na prijevaru građane i 5. travnja ove godine. "Dragi korisnici našeg prijevoza, pojavio se plaćeni oglas koji nije ni jednim dijelom dio naše kampanje te ima svrhu iskoristiti vaše podatke. Molimo sve da ne idu na poveznicu koju lažni oglas nudi", poručili su u travnju iz GPP-a. Tada je pod nazivom "Godišnja poklon karta za stanovnike Osijeka" u plaćenom oglasu pisalo: "Dobijte plastičnu karticu 'Godišnja opća kartica' za godišnje besplatne vožnje!... 'GPP Osijek' pokreće akciju podrške stanovništvu nakon povećanja tarifa. Prijavite se do 10. travnja 2024. Kliknite na poveznicu."

Prevaranti Osječanima kradu osobne i bankovne podatke nudeći lažnu ponudu

Prevaranti Osječanima kradu osobne i bankovne podatke nudeći lažnu ponudu

Ustupljeno

Gradski prijevoz putnika bio je meta kibernetičkih kriminalaca i sredinom studenog 2022., kada su hakeri na videozidovima objavili eksplicitni sadržaj. "GPP je bio pod hakerskim napadom kojim su obuhvaćeni službena web-stranica, sustav videonadzora i oglasni prostori uz nadstrešnice iz sustava dijeljenih bicikala. Sukladno sa službenim procedurama u ovakvim situacijama, GPP je incident napada na web-stranicu prijavio hosting provideru, u čijoj je nadležnosti daljnja komunikacija s nadležnim institucijama, a napad na sustav videonadzora i oglasni prostor uz nadstrešnice iz sustava dijeljenih bicikala prijavljen je nadležnoj policijskoj postaji", poručili su nakon napada hakera iz te tvrtke 2022. godine.

Iz policije kažu kako su građani potencijalne žrtve prijevare ako su zaprimili poziv, SMS, e-mail ili oglas koji traži da odaju svoje osobne podatke kao što su ime i prezime, datum rođenja, adresa stanovanja, OIB, mjesto zaposlenja, broj računa u banci, broj bankovne kartice, CVC broj, datum isteka valjanosti kartice, jednokratni autorizacijski kodovi, preslika osobne iskaznice, video ili fotografija selfieja, odnosno da neke ili sve te podatke upišu na web-stranicu do koje se dolazi tako da se klikne na link u poruci ili e-mailu. "Ako ste imali takvo iskustvo, bili ste žrtva phishinga ili pokušaja phishinga. Cyber kriminalci su vrlo vješti u zlouporabi takvih podataka i kada dođu do njih, vrlo brzo će ih iskoristiti da ukradu sav novac s bankovnog računa te da otvore nove bankovne račune odnosno račune u virtualnim bankama na internetu i mjenjačnicama za kriptovalute kojima će se koristiti za prelijevanje ukradenog novca, odnosno za pranje novca. Mnogim žrtvama kaznenog djela računalne prijevare koje su policiji prijavile što im se dogodilo često je bilo teže podnijeti saznanje da se računi na internetu i u bankama na drugom kraju svijeta koji glase na njihovo ime, a nad kojim oni nemaju nikakvu kontrolu koriste za pranje ukradenog novca nego činjenicu da su opljačkane a da nisu izišle iz svoje kuće", poručuju iz poicije i savjetuju građanima da nikada ne odaju podatke o svojim bankovnim računima drugim osobama.