policija osječko-baranjska ilustracija promet
PU OSJEČKO-BARANJSKA
13.8.2024., 08:43
NEDJELA U PROMETU

Biciklirao je s 4,11 promila, dvojici oduzeti automobili

U Osijeku je “ulovljen” vozač koji je bio ostao bez dozvole zbog prikupljenih 12 negativnih bodova

Policija je i proteklog vikenda provela akciju usmjerenu na prometne prekršitelje. U Slavoniji i Baranji u prometu je bilo pijanih vozača, onih koji uopće nisu smjeli voziti zbog prijašnjih prometnih "grijeha" i onih prebrzih.

Dvojici su privremeno oduzeti automobili i uhićeni su. Najviša koncentracija alkohola, 4,11 promila, izmjerena je 39-godišnjem biciklistu zaustavljenom u nedjelju oko 11.30 u Detkovcu, u Virovitičko-podravskoj županiji.

U Osječko-baranjskoj županiji u prometu je zaustavljeno najmanje pijanih vozača u usporedbi s prijašnjim vikendima, devet u tri dana. Radilo se o sedam vozača automobila te po jednom biciklistu i vozaču teretnog automobila. Osim alkoholiziranosti evidentirana su još 244 prekršaja, od kojih 192 prekršaja prekoračenja brzine kretanja, tri nekorištenja sigurnosnim pojasom, sedam prekršaja nepropisne upotrebe mobitela u vožnji...

U PROMETU POGINULA JEDNA OSOBA

Proteklog vikenda na hrvatskim prometnicama poginula je jedna osoba, izvijestila je policija, koja je od petka do nedjelje zabilježila 5035 prekršaja u prometu. Najviše je bilo prebrze vožnje (2175), a potom nekorištenja sigurnosnim pojasom, 496 slučaja. Zbog nepropisne upotrebe mobitela tijekom vožnje kažnjeno je 165 vozača, a 320 ih je zaustavljeno u vožnji pod utjecajem alkohola. Najveća brzina, 250 kilometara na sat, zabilježena je na zadarskom području.

U Osijeku je u subotu u 21.05 zaustavljen automobil kojim je upravljao 42-godišnjak iako mu je vozačka dozvola ukinuta zbog prikupljenih 12 negativnih prekršajnih bodova, a imao je i 0,70 promila alkohola u krvi. Vozač je uhićen te mu je privremeno oduzeto vozilo, do donošenja odluke o prekršaju. Za sve te prekršaje predviđena je novčana kazna do maksimalno 3310 eura ili kazna zatvora do 60 dana, zabrana upravljanja motornim vozilima "B" kategorije u trajanju do 12 mjeseci i tri negativna boda. U Tenji je u subotu u 23.47 zaustavljen automobil kojim je upravljao 29-godišnjak iako mu je određeno da dvije godine ne može podnijeti zahtjev za izdavanje vozačke dozvole zbog prikupljenih devet negativnih bodova. I on je uhićen te mu je privremeno oduzeto vozilo. Za njegove prekršaje predviđena je novčana kazna do maksimalno 2650 eura ili kazna zatvora do 60 dana i zabrana upravljanja motornim vozilima do 12 mjeseci. Koncentracija od 2,03 promila alkohola u krvi izmjerena je 27-godišnjoj vozačici automobila koja je zaustavljena u subotu u 3.10 u Čemincu. Vozačica je odvedena u policiju dok se ne otrijezni.

U Požeško-slavonskoj županiji policija je proteklog vikenda utvrdila 84 prometna prekršaja, od čega se šest odnosilo na alkoholiziranost i čak 60 na prebrzu vožnju. Najveća novčana kazna na tom području predviđena je za prekršaj počinjen u petak oko 14 sati u Ulici kralja Zvonimira u Pleternici. Ondje su policajci u prometu zatekli 46-godišnjaka koji je upravljao mopedom bez položenog vozačkog ispita, pod utjecajem alkohola od 1,49 promila, a na glavi je imao nepropisno pričvršćenu kacigu. Vozač je odveden na triježnjenje, a policija mu je izdala prekršajni nalog na iznos od 2110 eura i dobio je zabranu upravljanja vozilom AM kategorije od tri mjeseca.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji kamere za nadzor prometa su utvrdile 25 prekršaja nepropisne brzine, a u prometu je zaustavljeno šest pijanih vozača, koji su i isključeni iz prometa. Najviša koncentracija, 1,44 promila, izmjerena je u toj županiji u petak u 0.50 na naplatnoj postaji Županja 36-godišnjem hrvatskom državljaninu koji je upravljao automobilom austrijskih registracija. Čeka ga kazna od 620 eura, uz 66 eura troškova postupka, i dvomjesečna zabrana korištenja inozemnom vozačkom dozvolom “B” kategorije na teritoriju Hrvatske.