RIJEKA 20.01.2006. - ILUSTRACIJA JADROLINIJA  FOTO RONI BRMALJ
RONI BRMALJ
11.8.2024., 16:41
TRAGEDIJA NA TRAJEKTNOM PRISTANIŠTU

U Malom Lošinju poginula tri pomorca Jadrolinije

Tri pomorca Jadrolinije poginula su u nedjelju na trajektnom pristaništu u Malom Lošinju, a jedan je teško ozlijeđen nakon što je na njih pala ulazna rampa trajekta Lastovo.

Iz Jadrolinije su priopćili da se u luci Mali Lošinj dogodila nesreća, te su izrazili duboku sućut obitelji stradalih pomoraca. "Jadrolinija je duboko potresena ovim nesretnim događajem", poručili su iz te tvrtke.

Među poginulima su vođa stroja i dva kormilara, a teško je ozlijeđen prvi časnik palube. Prema nepotvrđenim informacijama, dvojica poginulih su sa splitskog područja, a jedan sa zadarskog.

Brod Lastovo održava državnu trajektnu liniju Zadar (Gaženica) - Ist - Olib - Silba - Premuda - Mali Lošinj, a u trenutku nesreće bio je vezan u Malom Lošinju. Iz policije su u nedjelju poslijepodne izvijestili da slijedi očevid na mjestu nesreće, koji vodi zamjenik županijske državne odvjetnice iz Rijeke. Policija je oko 15.10 primila dojavu da su na rivi u Malom Lošinju poginule dvije osobe, a jedna je osoba ozlijeđena. Poslije je objavljeno da je ipak troje poginulih. "U rasvjetljavanju tog događaja uz policiju sudjeluju i druge nadležne službe, kako bi se utvrdile okolnosti koje su dovele do stradavanja te utvrdile sve relevantne činjenice", naveli su iz Policijske uprave primorsko-goranske.

Rampa koja je pala na pomorce teška je najmanje deset tona. "Čuo se tresak i zapomaganje. Naša postrojba je uz pristanište i tri vatrogasca odmah su pohitala prema trajektu. Nažalost, tri mornara rampa je bila poklopila i nisu im mogli pomoći. Jedan ozlijeđeni pao je u more i vatrogasci su pomogli djelatnicima Hitne pomoći. Kako smo čuli, ozlijeđeno mu je rame i kuk, ali nije nam poznato kako je dospio u more", rekao je za Jutarnji list zapovjednik JVP-a Lošinj Mirko Kajkara. Dodao je kako je prizor na mjestu nesreće bio stravičan i da su i vatrogasci koji su naviknuli na teške nesreće ostali šokirani onime što su vidjeli.

Informaciju o nesreći potvrdilo je i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. "Prilikom rada na Jadrolinijinu trajektu Lastovo u Malom Lošinju došlo je do nesreće u kojoj su smrtno stradala tri člana posade Jadrolinije, a četvrti je teže ozlijeđen. Prije svega, željeli bismo izraziti žaljenje zbog ove strašne nesreće i sućut obiteljima preminulih osoba te nadu u oporavak ozlijeđenog člana posade. Na mjestu nesreće, uz ostale službe, nalaze se i djelatnici nadležne Lučke kapetanije, koji će provesti istragu o uzrocima nesreće, a na mjesto nesreće izići će i djelatnici Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu", priopćeno je iz Ministarstva mora.

 FLOTA

Trajekt Lastovo izgrađen je 1969. godine u Japanu za japanskog naručitelja, gdje je zaplovio pod imenom Ishizuchi. Brod je 1978. postao dijelom Jadrolinijine flote. Flota Jadrolinije trenutno ima 56 brodova, od čega 12 katamarana, 39 trajekata, četiri klasična putnička broda i dva trajekta na međunarodnim linijama. Godišnje preveze 12 milijuna putnika i 3,5 milijuna vozila.