Osijek, 29. 09. 2022, Trg Lavoslava Ruzicke1, Dan MUP-a, Policija, prezentacija, tehnika i oprema, koristenje opreme u radu, djeca i policijaSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST
11.8.2024., 15:37
ILEGALNO ORUŽJE

Na lijevoj dravskoj obali, u Tvrđavici, pronašao tri mine

PU vukovarsko-srijemska u četiri dana imala 26 dojava o oružju

U Slavoniji i Baranji svakodnevno se i dalje pronalazi, oduzima ili dobrovoljno predaje oružje i minsko-eksplozivna sredstva koje građani "čuvaju" još iz Domovinskog rata. Dok većina onih koji ilegalno posjeduju oružje neće njime počiniti kazneno djelo, nego se možda plaše predati ga policiji ili imaju neki drugi motiv za njegovo držanje, ipak postoji strah da ima i onih koji će ilegalnim puškama i bombama počiniti neki krvavi zločin.

Policija je tako izvijestila da je u petak ujutro 68-godišnjak na lijevoj obali Drave, u osječkom prigradskom naselju Tvrđavica, pronašao dvije tromblonske mine M62 i kumulativnu tromblonsku minu M61. Istoga dana u Antunovcu ujutro 66-godišnjak je prilikom čišćenja kuće pronašao dva eksplozivna metka kalibra 20 milmetara, pet vježbovnih upaljača za ručnu bombu M50R i više od 400 komada metaka raznog kalibra. Na području Donjeg Miholjca policija je kod 75-godišnjaka pronašla, i oduzela mu, tri puške, okvir za automatsku pušku i više komada streljiva.

U Policijskoj upravi vukovarsko-srijemskoj od 4. srpnja do 8. kolovoza policijski službenici protueksplozijske zaštite postupali su u 14 dojava o dobrovoljnoj predaji i 12 dojava o nalasku oružja i minsko-eksplozivnih sredstava prilikom poljoprivrednih i građevinskih radova. Građani su policajcima dobrovoljno predali automatsku pušku, zračnu pušku, pet pištolja, sedam ručnih bombi, dvije puške, tri spremnika za pušku, četiri spremnika za pištolj, deset elektrodetonatorskih kapisla, jedan protuavionski projektil, 0,6 kilograma vojnog eksploziva i 339 komada streljiva različitih kalibara. Također, s mjesta nalaska minsko-eksplozivnih sredstava u Bršadinu, Vukovaru, Vinkovcima, Sotinu, Ivankovu, Boboti, Starim Mikanovcima i Gunji izuzeto je ukupno šest ručnih bombi, puška, dva topovska projektila, šest mina, automatska puška, zračna pušku, 350 komada streljiva i dio vježbovnog projektila ručnog bacača. U Požegi je u petak anonimni građanin dobrovoljno policajcima predao 0,5 kilograma TNT-a, četiri detonatorske kapsule i 125 metaka.

AKCIJA U SURADNJI S LOVCIMA

U subotu su, od 9 do 14 sati, policijski službenici I. policijske postaje Osijek s ispostavom Čepin u suradnji s Lovačkim društvom Fazan iz Laslova u prostorijama lovačkog doma u Laslovu proveli akciju prikupljanja oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava. U akciji je od građana prikupljeno 2308 komada streljiva do kalibra 14 milimetara, 1 komad streljiva kalibra 12,7 milimetara, 25 komada pištoljskog streljiva kalibra 9 mm i jedna ručna bomba M75. Sve je to na siguran način preuzeo policijski službenik Regionalne protueksplozijske jedinice Osijek. “Završena je prva ovakva akcija u nizu planiranih. Akcijom se želi uspostaviti snažnija veza između građana i policije te animirati što veći broj građana da predaju oružje i eksplozivne tvari bez sankcija i potpuno anonimno”, poručuju iz Policijske uprave osječko-baranjske. Iz policije još jednom podsjećaju građane da akcija “Manje oružja, manje tragedija” još traje.

Prošle su godine u Osječko-baranjskoj županiji policiji građani dobrovoljno predali 25 primjeraka automatskog oružja, 97 ručnih bombi, 20 mina i 47 ostalih rasprskavajućih opasnih sredstava, 13 pušaka, 24 pištolja i revolvera, 16.603 komada raznih vrsta streljiva, 1,2 kg eksploziva i 252 komada pirotehnike. U raznim pretragama od građana su u 2023. privremeno oduzeta dva komada automatskog oružja, osam bombi, jedna mina i jedno opasno rasprskavajuće sredstvo, 179 raznih vrsta pušaka, 134 pištolja i revolvera, 12.045 komada raznih vrsta streljiva, sedam komada pirotehnike i drugo. Oružje godinama nalaze i djeca i odrasli, a da se bombe mogu sakriti na najneočekivanijim mjestima, potvrđuje primjer Valpovčanina koji je u štednjaku sakrio dvije ručne bombe i tri metra sporogorućeg štapina.