Predano ilegalno oružje
HINA
9.8.2024., 20:43
PUŠKE, PIŠTOLJI, BOMBE...

Vukovarsko-srijemskoj policiji predana veća količina ilegalnog oružja

Od 4. srpnja do 8. kolovoza građani su predali veću količinu ilegalnog oružja vukovarsko-srijemskoj policiji koja je izvijestila da su postupali u 14 dojava o dragovoljnoj predaji te 12 dojava o pronalasku oružja i minsko-eksplozivnih sredstava prilikom poljoprivrednih i građevinskih radova.

U toj policijskoj upravi kažu da su im građani dragovoljno predali automatsku pušku, zračnu pušku, pet pištolja, sedam ručnih bombi, dvije puške, tri spremnika za pušku, četiri spremnika za pištolj, deset elektro - detonatorskih kapisla, jedan protuavionski projektil, 0,6 kilograma vojnog eksploziva i 339 komada streljiva raznovrsnih kalibara.

Također, s mjesta pronalazaka minsko-eksplozivnih sredstava u Bršadinu, Vukovaru, Vinkovcima, Sotinu, Ivankovu, Boboti, Starim Mikanovcima i Gunji, policijski službenici su izuzeli ukupno šest ručnih bombi, pušku, dva topovska projektila, šest mina, automatsku pušku, zračnu pušku, 350 komada streljiva i  dio vježbovnog projektila ručnog bacača.

Predano i pronađeno oružje, streljivo i minsko-eksplozivna sredstva pohranjeni su u skladište PU do uništenja.

Iz policije zahvaljuju na ukazanom povjerenju te pozivaju sve koji još negdje u svojim domovima drže i čuvaju oružje ili eksplozivna sredstva da ga dragovoljno predaju policiji i time učine svoje okruženje sigurnijim. Građane ujedno podsjećaju kako je akcija "Manje oružja, manje tragedija" i dalje u tijeku.

Zakonom o nabavi i posjedovanju oružja građana određeno je da je dragovoljna predaja ilegalnog oružja bez sankcija, što znači da se protiv osobe koja dragovoljno predaje oružje i eksplozivna sredstva neće pokretati prekršajni niti kazneni postupak, podsjećaju u policiji.

Dodaju da se oružje može predati pozivom policiji na broj 192 nakon čega će posebno osposobljeni službenici doći na dogovoreno mjesto i preuzeti opasno sredstvo. Anonimnost osobe koja predaje oružje pritom je zajamčena.