ključ vrata kuća stan ulaz
PIXABAY
9.8.2024., 07:55
LOPOVI U AKCIJI

U provalama i krađama u dvije godine nastala šteta veća od 74 milijuna eura

Dok građani uživaju u godišnjem odmoru daleko od svog doma, lopovi često iskorištavaju priliku i provaljuju u prazne kuće i stanove. Pojedini im građani dodatno "olakšavaju" posao ostavljajući ključeve "skrivene" na očitim mjestima ili objavama na društvenim mrežama o odlasku na putovanje.

Primjerice, 78-godišnjak sa sjevera Hrvatske prijavio je policiji kako je netko u razdoblju od 13. do 31. srpnja pronašao sakriveni ključ balkonskih vrata, ušao u njegovu kuću i ukrao mu nekoliko tisuća eura. Između 21. srpnja i 5. kolovoza u Osijeku je lopov provalio kroz balkonska vrata obiteljske kuće u vlasništvu 55-godišnjaka te ukrao sat i razni zlatni i srebrni nakit, čime je vlasnika oštetio za oko 6300 eura.

Iz policije kažu kako njihova iskustva govore da provalnici dobro znaju kada u nečijem domu nema nikoga. Provalne krađe su najrasprostranjeniji oblik teških krađa, pomno se planiraju i odabiru objekti koji su slabo zaštićeni i u kojima se nalaze vrijedna roba i novac. Koliko su provale i razne vrste krađa učestale i nanose štete svjedoče statistički podaci iz Ministarstva unutarnjih poslova iz kojih doznajemo kako su kradljivci u Hrvatskoj, u protekle dvije godine, raznim vrstama krađa počinili štete u iznosu od 74.351.737 eura. Godine 2022. i 2023. dogodilo se ukupno 36.758 krađa i teških krađa u koje spadaju provalne i drske krađe. U kuće i stanove provaljeno je 3784 puta, a ostale krađe odnose se na vikendice, motorna vozila, trgovine, kioske, ugostiteljske objekte, dječje vrtiće i škole i drugo. U Osječko-baranjskoj županiji, u navedene dvije godine, dogodilo se 1776 raznih vrsta krađa.

Iz policije ističu kako je najvažnije održavati dobrosusjedske odnose. O zapaženim neobičnim pojedinostima i sumnjivim ponašanjima, u svojoj zgradi ili četvrti, susjedovu dvorištu, ulici..., treba obavijestiti policiju, navodi MUP.

“Njegujte dobrosusjedske odnose i pod sloganom 'Dobar susjed - siguran stan', pod kojim i policija provodi preventivne aktivnosti, gradite most tolerancije, međusobno poštovanje i zajednički pridonosite većoj sigurnosti. Neupitno je da kod pažljivih susjeda provalnici i prevaranti imaju minimalne izglede. Imajte svog budnog susjeda, osobu od povjerenja koja će vam prazniti poštanski sandučić i obilaziti dom, dok ste duže odsutni. Održavajte dobre odnose sa susjedima, razgovarajte s njima, budite upućeni i budite uočeni. Ne libite se obratiti nepoznatoj osobi koju ste zatekli na stubištu uljudnim pitanjem koga traži, pokolebajte namjeru nepoznatog zlonamjernika. Nasilnici su skloni ponavljanju kaznenih djela, pa svako neprijavljivanje i uskraćena izjava žrtve ili svjedoka mogu pridonijeti da se na istom mjestu ponovi kazneno djelo koje se moglo spriječiti. Ponašajte se samozaštitno prema svojoj i tuđoj imovini. Zaključavajte svoje kućne ulaze, podrume i garaže. Zaključavajte dvorišna vrata zgrada te zatvarajte podrumske i lako dostupne prozore. Stoga je uz osvješćivanje važnosti dobrosusjedskih odnosa jednako važna i vlastita predostrožnost prije dužeg izbivanja iz doma", poručuju iz policije.

Kako dalje navode, potrebno je uvijek zaključati ulazna vrata, bez obzira na to koliko dugo ćete biti odsutni, jer sigurnost kreće od njih. Sjetite se i otvorenog prozora ili balkonskih vrata. Nemojte tik uz kuću ostavljati predmete koji omogućavaju lakše penjanje, poput ljestava ili sanduka. Na obiteljskim kućama česte su mete lopova prozori, balkoni, velike staklene površine na vratima i slično, pa ugradite dodatnu zaštitu. Elektronska zaštita signalizira neovlašten ulazak u stan i također odvraća potencijalnog počinitelja. "Prilaze kući ili stanu osvijetlite senzorskim svjetiljkama, a lako dostupne podrumske i garažne prozore osigurajte roletama ili željeznim rešetkama. Ne držite novac i dragocjenosti u posudama na kuhinjskim policama, pod jastukom, madracem, među rubljem i slično, lopovi znaju da ondje treba tražiti. Najbolje je ne ostavljati ih u domu, već pohraniti u banku ili ovlaštene trezore. Ne govorite svima da putujete i ne ostavljajte takve poruke na društvenim mrežama. Nemojte na sva zvona razglasiti da ste upravo dobili plaću, mirovinu, kupili nove kućanske uređaje, uštedjeli veću svotu... Ključ od stana ne ostavljajte ispod otirača, posuda za cvijeće i na sličnim mjestima, već ga ostavite susjedu ili osobi od povjerenja, koja će obilaziti stan, prazniti poštanski sandučić, otvarati prozore, dizati rolete..." samo su neki savjeti koje građanima upućuje policija.