Zagreb, 20.10.2022 - Ministarstvo unutarnjih poslova, kao nositelj aktivnosti iz Nacionalnog plana sigurnosti prometa na cestama organiziralo je reviju urbanih vozila "U modi su nova pravila". Policija policajac auto vozilo prometna.Foto Hina/ Dario GRZELJ/ dag
HINA
9.8.2024., 17:11
OPTUŽNICA PROTIV SLAVONCA

Pijan teško ozlijedio biciklista

Protiv 59-godišnjaka iz Slavonije podignuta je optužnica zbog izazivanja prometne nesreće jer je pijan automobilom naletio na biciklista, koji je pri tome teško ozlijeđen.

Optužnicom ga se tereti da je 19. lipnja 2023. oko 21.15 na kolniku Ulice Josipa Glibušića u Dalju, iako svjestan da je konzumirao alkohol i da nije sposoban za sigurnu vožnju, s koncentracijom od najmanje 2,06 promila alkohola u krvi, upravljao automobilom od zapada prema istoku. Kako stoji u optužnici, s dolaskom do kućnog broja 3 zbog alkoholom smanjenih vozačkih sposobnosti nije držao potreban razmak spram bicikla kojim je upravljao muškarac koji se kretao ispred njega u istom smjeru, i to uz južni rub kolnika. Vozač automobila prednjim je desnim dijelom vozila udario u stražnji dio bicikla, biciklist je pao na kolnik, te je zadobio više teških ozljeda, među kojima i prijelom zatiljne kosti, prijelom više rebara, nagnječenje pluća i prijelom lijeve jagodične kosti.

OBRANA SUPROTNA VJEŠTAČENJU

Zamjenik općinskog državnog odvjetnika smatra da je obrana vozača suprotna rezultatima provedenog očevida i rezultatima prometnog vještačenja. Između ostaloga, navodi tužitelj, vidljivo je da se u neposrednoj blizini mjesta nesreće ne nalazi nikakva sporedna cesta, s koje bi, prema navodima okrivljenikove obrane, biciklist “odjednom izletio”.


Tužitelj predlaže sudu da 59-godišnjaka proglasi krivim i izrekne mu kaznu zatvora od 11 mjeseci, s time da se kazna zamijeni radom za opće dobro tako da se jedan dan zatvora zamijeni s dva sata rada. Usto tužitelj predlaže da mu sud izrekne sigurnosnu mjeru zabrane upravljanja motornim vozilima u trajanju od godinu dana. U svojoj obrani iznesenoj pred policajcima 59-godišnjak je porekao počinjenje kaznenog djela. Izjavio je da je kriv što je pod utjecajem alkohola upravljao vozilom, ali se ne smatra odgovornim za prometnu nesreću, jer mu je, kako je rekao, vozač bicikla "jednoszavno izletio sa sporedne ceste". Naveo je da je toga dana bio kod prijatelja te da je popio sigurno desetak čašica rakije. Nakon toga je sjeo u automobil i krenuo kući. Nije vozio brzo, kaže. Tvrdi da je vozio najviše 50 kilometara na sat. U svojoj je obrani u više navrata ponovio da mu je biciklist izletio sa sporedne ceste te da ga nije nikako mogao izbjeći, jer mu je u tom trenutku iz suprotnog smjera nailazio šleper.