PU BRODSKO-POSAVSKA
8.8.2024., 07:51
NIZ NOVIH PRIJEVARA

Lažni je vojnik Slavonki ukrao 60 tisuća eura

Vukovarki je osoba koja se lažno predstavila kao njezin omiljeni pjevač ukrala više od 1000 eura

Dok policija svakodnevno upozorava građane da ne nasjedaju na priče raznih prevaranata na internetu, prijevare se i dalje događaju svakodnevno, a građani pri tome ostaju i bez respektabilnih svota.

Samo u srijedu policija je u Slavoniji izvijestila o tri prijevare. Bez najviše novca, čak 60.000 eura, ostala je 33-godišnja Slavonka iz Osječko-baranjske županije. Naime, još uvijek neidentificirani prevarant kontaktirao je s njom od 9. listopada 2023. do kraja srpnja ove godine preko jedne društvene mreže. Naivnoj ženi predstavio se kao američki vojnik i nagovorio ju da mu u više navrata uplati novac, što je na kraju došlo do 60 tisuća eura. U nekom je trenutku 33-godišnjakinja napokon shvatila da je prevarena i da svoj novac nikada više neće vidjeti, pa se obratila policiji, koja je pokrenula potragu za prevarantom.

Vukovarka u dobi od 71 godine prijavila je policiji da je na društvenoj mreži kontaktirala s nepoznatim prevarantom, koji je, predstavljajući se lažnim profilom pod imenom poznatog pjevača, tražio da mu uplati nekoliko stotina eura kako bi joj poslao člansku iskaznicu s kojom bi posjetila njegove koncerte, na što je oštećenica pristala i krajem travnja ove godine uplatila dogovoreni iznos na bankovni račun koji je naveo. Nakon toga ju je preko društvene mreže s lažnog profila kontaktirala dostavna služba da ima paket adresiran na njezinu adresu i da joj potvrdi da je ona primatelj navedenog paketa, te da mora uplatiti nekoliko stotina eura, što je ona i učinila. Potom je ponovno primila poruku s lažnog profila dostavne službe od nepoznatog počinitelja, koji se predstavljao kao menadžer dostavne službe. U poruci je naveo da za paket koji treba preuzeti mora uplatiti 2500 eura zbog troškova carine i veće težine paketa, na što je 71-godišnjakinja rekla da nema toliki iznos, te da može uplatiti manji iznos, na što je nepoznati počinitelj pristao i obećao da će paket stići na kućnu adresu te joj dostavio podatke bankovnog računa na koji je 71-godišnjakinja uplatila dogovoreni iznos, no paket nije stigao. Žena je na kraju oštećena za više od 1000 eura.

NE NASJEDAJTE NA SUMNJIVE PONUDE

Svih vrsta prijevara ima diljem Hrvatske, a policija još jednom upozorava građane da ne nasjedaju na ponude koje im stižu preko društvenih mreža, te ne dijele svoje osobne podatke i ne uplaćuju novac nepoznatim osobama. “Također, pozivamo građane da svaki sumnjivi način komunikacije prijave policiji”, poručuju još jednom iz policije.

U trećem slučaju Policijska uprava brodsko-posavska izvijestila je o prijevari u vezi s ulaganjem novca online. Naime, u Policijskoj postaji Nova Gradiška zaprimljena je prijava 38-godišnjaka koji je tijekom veljače, ožujka i travnja preko društvene mreže kontaktirao nepoznate osobe u vezi s ulaganjem u dionice. Slijedio je upute nepoznate osobe, te je u više navrata uplatio iznos iznad 15.000 eura na račun nepoznate osobe. Kada nije mogao podići novac, shvatio je da je prevaren.