tuga nasilje depresija
PEXELS
1.8.2024., 07:56
NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Trudnu suprugu udario rukom u trbuh, kaznili su ga novčano

Do svađe i nasilja došlo je pred dvoje male djece. Zabranjeno mu je prići supruzi

Iza četiri zida svakodnevno se događa nasilje u obitelji. Za puno slučajeva se i ne dozna, ne prijavi se policiji, a kada policija ipak iziđe na teren nakon poziva, slučaj obično završi pred sudom. To se i zbilo na jednom sudu u Slavoniji (ne navodimo kojem zbog zaštite identiteta žrtava), koji je nasilnika kaznio - novčano.

Naime, 31-godišnji Slavonac osuđen je na novčanu kaznu zbog fizičkog i psihičkog nasilja u obitelji nad suprugom. Nepravomoćno je proglašen krivim jer je 28. svibnja ove godine oko 22.30 u jednom gradu u Slavoniji, pod utjecajem alkohola od 1,35 promila, pred zajedničkom djecom u dobi od pet i tri godine, 28-godišnju suprugu vrijeđao riječima "k*******o jedna, p***a ti materina!" te ju u jednom trenutku udario u trbuh, iako je bila u osmom mjesecu trudnoće!? Tu nije stao, već je suprugu nastavio vrijeđati riječima: "Tata ti je seljačina, a majka k***a." Zatim je supruga otišla u spavaću sobu s djecom i zaključala vrata, a 31-godišnjak je otvorio vrata tako što ih je snažno povukao prema sebi, pri čemu je otkinuo ključanicu vrata. Nakon toga je, pred ustrašenom ženom i djecom, nastavio s verbalnim napadom raznim pogrdnim riječima. Kada ga je jedan od sinova upitao: "Tata, šta si to napravio...", otac ga je odgurnuo rukom, pri čemu mališan, srećom, nije zadobio vidljive ozljede.

Ilustracija nasilje
Pexels

Za prekršaj iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji nasilnik je osuđen na novčanu kaznu u iznosu od 1100 eura koju mora platiti u roku od 30 dana, po pravomoćnosti ove presude, na žiroračun Državnog proračuna. Ako ne plati u navedenom roku, ona će mu se naplatiti prisilno. Međutim, s obzirom na to da je bio uhićen 28. svibnja u 23.30 do dovođenja na sud 29. svibnja u 11.30, to mu se u novčanu kaznu računa kao dva dana, što je iznos od 79,64 eura, pa mu stoga ostaje platiti 1020,36 eura. No, ako u zadanom mu roku plati dvije trećine kazne u iznosu od 680,24 eura, smatrat će se da je novčana kazna u cijelosti plaćena. Uz navedeno dužan je podmiriti trošak postupka u iznosu od 50 eura.

OBRAZLOŽENJE SUDA

U obrazloženju nepravomoćne presude sud navodi kako je, pri odmjeravanju kazne okrivljeniku za počinjeni prekršaj uzeo u obzir sve okolnosti. Od olakotnih okolnosti sud je utvrdio priznanje počinjenog prekršaja, njegovo imovno stanje i dosadašnje nekažnjavanje, a otegotnih okolnosti nema. Sud dalje navodi kako je okrivljeniku izrekao novčanu kaznu u iznosu ekvivalentnom težini počinjenog prekršaja te zabranu približavanja žrtvi, smatrajući kako će se time u cijelosti postići svrha kažnjavanja i da će se okrivljenik kloniti činjenja ovakvih prekršaja. Inače, novčana kazna koju mu je nadležni slavonski sud odredio je i predviđena za navedeni prekršaj nasilja u obitelji u Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji.

Sud mu je odredio i zaštitnu mjeru približavanja supruzi u trajanju od mjesec dana na udaljenosti od 100 metara na bilo kojem mjestu na području Republike Hrvatske, a izvršenje navedene zaštitne mjere provodit će djelatnici nadležne policijske postaje po pravomoćnosti presude.

Pri saslušavanju 31-godišnjak je izjavio kako priznaje da se svađao sa svojom suprugom i kada je ona njega krenula ogrebati, moguće je da ju je odgurnuo rukom u trbuh, no da ju nije namjerno udario šakom jer to ne bi učinio trudnoj supruzi. Priznao je da je povukao vrata spavaće sobe, jer je htio dalje raspravljati sa suprugom, no kako ne zna zbog čega je to učinio. Dodao je da je svjestan da je počinio prekršaj nasilja u obitelji. 

nasilje obiteljsko žene napad zlostavljanje
PEXELS