Provaljivao u grobnice i lijesove na zagrebačkom groblju

Provaljivao u grobnice i lijesove na zagrebačkom groblju

PU ZAGREBAČKA
1.8.2024., 08:20
BIZARNE KRAĐE NA GROBLJU

Pajserom otvarao grobnice pa krao nakit iz ljesova

Za provalu u 18 grobnica te četiri lijesa zagrebački policajci osumnjičili su 42-godišnjaka za kazneno djelo povrede mira pokojnika i tešku krađu u pokušaju.

PU ZAGREBAČKA

- Sumnja se da je s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi 20. srpnja u jutarnjim satima došao do Gradskog groblja Miroševec te uz pretpostavku da bi se u starijim grobnicama na pokojnicima mogao nalaziti vrijedan nakit, prikladnim alatom provalio u četiri grobnice. Nakon otvaranja pokrovnih ploča grobnica, sumnja se, prikladnim je alatom na četiri metalna lijesa u visini glave pokojnika načinio otvore dimenzija otprilike 10x10 centimetara, te poslije izlaska iz grobnica vratio pokrovne ploče. Nakon što su ga oko 11.30 u čučećem položaju pokraj jedne od grobnica uočili zaposlenici Groblja, pobjegao je s groblja, a na mjestu događaja ostavio je metalni "pajser", čekić i ostali alat, kao i jaknu u kojoj je bio odjeven neposredno prije dolaska na groblje.

PU ZAGREBAČKA

U džepu jakne bili su prsten i dva ručna sata uzeta s pokojnika. Na mjestu događaja policijski službenici obavili su očevid pri čemu je utvrđeno i kroz razgovor s članovima obitelji potvrđeno da je na identičan način to učinio u još 14 grobnica na području navedenog Groblja. U namjeri prikrivanja počinjenja kaznenog djela osumnjičeni je, nakon provaljivanja u grobnice, na njih ponovno vratio pokrovne ploče - doznajemo iz Policijske uprave zagrebačke.

Osumnjičeni 42-godišnjak predan je pritvorskom nadzorniku, posebno izvješće podneseno je nadležnom državnom odvjetništvu, a kriminalističko istraživanje se nastavlja.