Ivo Čagalj/PIXSELL
1.8.2024., 18:00
STARO PETROVO SELO

Nesretan slučaj, bik na farmi ubio 58-godišnjaka

Mrtvozornik je pregledom tijela potvrdio kako je smrt 58-godišnjaka nastala nakon napada bika

Pedesetosmogodišnjeg muškarca u četvrtak je na farmi na području Općine Staro Petrovo Selo usmrtio bik. Nesretan slučaj zbio se oko 6.30. Na teren su uz tim hitne pomoći izišli i policajci iz Policijske uprave brodsko-posavske, no pomoći se 58-godišnjaku nije moglo. Preminuo je od teških ozljeda koje mu je nanio bik.

- Djelatnici Hitne medicinske pomoći Nova Gradiška na mjestu događaja konstatirali su smrt muškarca, a mrtvozornik je vanjskim pregledom tijela utvrdio da se radi o nasilnoj smrti - napadu domaće životinje (bika). Nisu utvrđeni elementi kaznenog djela. Policijski su službenici o događaju izvijestili Inspektorat zaštite na radu te će dostaviti izvješće Županijskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu - doznajemo od Kate Nujić, glasnogovornice Policijske uprave brodsko-posavske.

Policija smrt 58-godišnjaka vodi kao nesretan slučaj, a takvih je tragičnih događaja bilo podosta u Hrvatskoj od 2010. godine. Inače, ovo je druga smrt od bika u nešto malo manje od mjesec i pol dana u Hrvatskoj. Naime, 18. lipnja u gospodarskom objektu na križevačkom području bik je pregazio 77-godišnju ženu koja je od teških zadobivenih ozljeda preminula u koprivničkoj bolnici.

VJEŽBAO BIKA ZA KORIDU, POŽALIO JE

Ovakvi slučajevi ne događaju se samo u Hrvatskoj, a o tome svjedoči slučaj koji se zbio krajem lipnja u mjestu nedaleko od Jajca u Bosni i Hercegovini gdje je bik ubio 44-godišnjaka. Puno više sreće imao je mlađi muškarac kojeg je početkom listopada 2022. godine napao bik u Brnazama kod Sinja. Kako je tada izvijestio Zadarski.hr, bila je riječ o mlađem muškarcu iz Bajagića koji je s društvom vježbao bika za koridu. U jednom je trenutku došlo do velike strke, bik je iznenada napao svoga vlasnika, a na teren je potom izišla policija i Hitna pomoć. Mladić je zadobio ozljedu desne natkoljenice, zbog čega je završio u splitskoj bolnici. Sudbina bika nije bila poznata.

Ovo su samo ovogodišnje smrti koje su prouzročili bikovi na području Hrvatske. Naime, u prosincu 2014. godine, u Nacionalnom parku Paklenica, na Velebitu, bik je ubio 63-godišnjeg planinara. Kako je tada policijska istraga pokazala, planinar je naišao na bika na ispaši, a kada ga je vidio, bik ga je napao i izbo nasmrt. Bik je nakon provedene policijske istrage - eutanaziran.

Tijekom 2012. godine bik je usmrtio 42-godišnjeg zaposlenika veterinarske stanice u mjestu kod Varaždina. Životinja je napala 42-godišnjaka dok je čistio boks. U lipnju iste godine 76-godišnjaka iz malog mjesta nedaleko od Sinja ubio je njegov bik kada ga je pokušao vezati. Nakon što ga je bik nekoliko puta prignječio rogovima, muškarac je na mjestu preminuo.

Početkom rujna 2011. godine, u ograđenom pašnjaku iza obiteljske kuće u Donjoj Jelenskoj na području Općine Popovača, pronađen je mrtav 66-godišnjak koji je imao više vidljivih ozljeda po cijelom tijelu. Mrtvozornik je utvrdio da je smrt najvjerojatnije nastupila od teških ozljeda koje su nastale pri napadu bika...