Beograd, 17.8.2016 - Srbijanska graniиna policija sprijeиila je u srijedu na graniиnim prijelazima Љid-Tovarnik i Batrovci-Bajakovo pokuљaj љestorice ilegalnih migranata da prijeрu iz Srbije u Hrvatsku kao "slijepi putnici" u teretnom dijelu kamiona, priopжila je Uprava carina Srbije (UCS). Na slici migranti pokraj kamiona.foto HINA/ UCS/ ua
HINA/ UCS/
31.7.2024., 13:34
Krijumčari se nagodili s Uskokom

Krijumčarili najmanje 160 ilegalnih migranata, idu u zatvor

Četiri krijumčara ljudi optužena su, pa u dogovoru s Uskokom i osuđena na zatvorske kazne, zbog krijumčarenja ilegalnih migranata. Uskok je nakon provedene istrage pokrenute 7. veljače pred Županijskim sudom u Osijeku podigao optužnicu kojom se 36-godišnji prvookrivljeni državljanin BiH tereti da je od ožujka do 29. prosinca 2023., u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te Srbiji, s ciljem stjecanja nepripadne materijalne koristi, sa zasad nepoznatim osobama iz BiH, za najmanje 500 eura po osobi, dogovorio i organizirao kontinuirano nezakonito prebacivanje većeg broja ilegalnih migranata s područja BiH u Hrvatsku, te njihov daljnji prijevoz do dogovorenih odredišta u Hrvatskoj ili drugim državama članicama Europske unije.

Radi realizacije dogovora 36-godišnjak je okupio i povezao u zajedničko djelovanje dvojicu 33-godišnjaka i 43-godišnjka i druge osobe, s time da je sa zasad nepoznatim osobama iz BiH dogovarao vrijeme, mjesto, broj stranaca, kao i cijenu njihova prebacivanja te daljnjeg prijevoza do dogovorenih odredišta. Ostali su okrivljenici prema uputama 36-godišnjaka preuzimali nezakonite migrante i smještali ih u tovarni prostor kamiona i kombija bez putničkih sjedala i otvora za zrak, gdje su ih skrivali među robom koju su prevozili. Pritom su si okrivljenici međusobno osiguravali pratnju ili prethodnicu radi izbjegavanja policijskih kontrola.

U najmanje sedam navrata omogućili su nezakoniti ulazak i boravak u Hrvatskoj za najmanje 160 nezakonitih migranata iz Turske, Kine, Vijetnama, Iraka i Irana. Time su ostvarili nepripadnu imovinsku korist koju su međusobno podijelili ovisno o svojim ulogama.

Uskok je, nakon podizanja optužnice, s okrivljenicima sklopio sporazume na temelju kojih ih je Županijski sud u Osijeku osudio. Prvokrivljeni je dobio četiri godine i dva mjeseca zatvora, drugookrivljeni 33-godišnjak godinu i dva mjeseca, 43-godišnjak deset mjeseci te drugi 33-godišnjak godinu dana zatvora. Ovim presudama od četvorke je oduzeta imovinska korist u ukupnom iznosu od 82.200 eura te dva vozila ukupne vrijednosti od 45.000 eura, koja su bila uporabljena za šverc ljudi.