Ivica Galović/PIXSELL
30.7.2024., 18:35
DVIJE NESREĆE U ZAGREBU, JEDNA U ŽUPANJI

Zbog neopreza drugih jedan je biciklist poginuo, drugi ozlijeđen

Jedan je biciklist smrtno stradao, a jedan je teško ozlijeđen u prometnim nesrećama koje su se dogodile u ponedjeljak u Zagrebačkoj županiji. Tragična nesreća dogodila se na području Zeline, oko 18.10, kada je 20-godišnjak upravljao automobilom, zagrebačkih registracija, Blaževdolskom ulicom u smjeru juga prema Sesvetama.

- Dolaskom do kućnog broja 39, u raskrižju s Prigorskom ulicom, započeo je pretjecati traktor ispred sebe na način da je vozilom prešao na istočni kolnički trak, odnosno dio kolnika namijenjen za kretanje vozila iz suprotnog smjera, i nastavio vožnju u istom smjeru a da se nije uvjerio da to može učiniti bez opasnosti za druge sudionike u prometu ne vodeći računa o brzini i položaju vozila. Pritom je prednjom desnom stranom vozila naletio na lijevu bočnu stranu bicikla, kojim je upravljao 58-godišnjak, koji se kretao Blaževdolskom ulicom i započeo skretati ulijevo u smjeru jugoistoka. Zbog naleta biciklist je pao na kolnik. U prometnoj nesreći smrtno je stradao 58-godišnji vozač bicikla. Nakon obavljenog očevida tijelo je prevezeno u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku - doznajemo iz policije.

Druga nesreća dogodila se oko 11.15, na području Novog Zagreba, kada se 58-godišnji vozač kamionom s prikolicom, zagrebačkih registracija, kretao Puškarićevom ulicom u smjeru zapada. Dolaskom do raskrižja s Hrvatskoselskom ulicom ušao je vozilom u raskrižje za vrijeme dok je na semaforu bilo upaljeno zeleno svjetlo za njegov smjer kretanja te se nije vozilom kretao sredinom obilježenog prometnog traka, nego se pomaknuo udesno, bliže desnom rubu kolnika. Pri tome je prednjim bočnim desnim dijelom teretnog vozila naletio na bočni lijevi dio bicikla kojim je upravljao 84-godišnjak, koji se kretao Puškarićevom ulicom u smjeru zapada. Vozač teretnog vozila otišao je bez zaustavljanja, no policija ga je naknadno pronašla. U prometnoj nesreći teško je ozlijeđen 84-godišnji biciklist, a liječnička pomoć pružena mu je u KBC-u Zagreb. Protiv vozača teretnog vozila, zbog izazivanja prometne nesreće i nepružanja pomoći, bit će podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu u Novom Zagrebu.

Nesreća u kojoj je sudjelovao biciklist zbila se i u Županji. U ponedjeljak oko 19 sati automobilom županjskih registracija upravljao je 66-godišnjak, a dolaskom do raskrižja Gupčeve i Gruberove ulice pri skretanju ulijevo nije propustio 21-godišnjaka koji je upravljao biciklom, a koji je nailazio iz suprotnog smjera, zadržavajući smjer kretanja ravno. Pritom je došlo do udara prednjeg desnog dijela automobila u stražnji kotač bicikla. Nakon prometne nesreće vozač osobnog automobila napustio je mjesto prometne nesreće, no ubrzo je pronađen, nakon čega je na automobilu obavljen očevid, a vozač podvrgnut alkotestiranju, kojim je utvrđena prisutnost alkohola u organizmu (1,49 promila). Srećom, u prometnoj nesreći nije bilo ozlijeđenih osoba. Uz izdanu naredbu 66-godišnjaku je privremeno oduzeta vozačka dozvola te će protiv njega biti podnesen optužni prijedlog zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.