GOJKO MITIC
30.7.2024., 18:57
ŠOK U VRBANJSKOM KRAJU

U dvorištu starac ranio suprugu, potom i sebe, oboje umrlo u bolnici

Vrbanjski je kraj u šoku nakon službenog priopćenja policije da je u petak počinjeno ubojstvo i samoubojstvo. Ubojica je 80-godišnji muškarac, a žrtva njegova 74-godišnja supruga. Policija je obavijest o pronalaženju dvoje teško ozlijeđenih starijih ljudi u dvorištu obiteljske kuće u vrbanjskom kraju dobila u petak u rano poslijepodne. Oboje je potom, vozilom hitne pomoći, prevezeno u vinkovačku bolnicu, gdje je 80-godišnjak ubrzo preminuo, a teško ozlijeđena žena prevezena je u Klinički bolnički centar Osijek, no i ona je naknadno preminula.

Očevid djelatnika Policijske uprave vukovarsko-srijemske počeo je odmah nakon saznanja o pronaženju dvoje teško ozlijeđenih i krvavih supružnika. Policija u petak i tijekom vikenda nije izlazila s detaljima očevida, nego samo da su pronađene dvije ozlijeđene osobe i da je istraga u tijeku. Ni tada, kao ni u utorak, nije objavljeno u kojem se mjestu ovaj novi femicid dogodio. Nakon okončanja istraživanja potvrđeno je kako je riječ u ubojstvu i suicidu.

- Provedenim kriminalističkim istraživanjem policija je utvrdila sumnju kako je u petak između 12 i 13 sati, u dvorištu obiteljske kuće 80-godišnjak teško ozlijedio 74-godišnju suprugu, a onda i sebe. Muškarac je preminuo u OŽB-u Vinkovci, a ozlijeđena 74-godišnjakinja naknadno je preminula u KBC-u Osijek od posljedica teških ozljeda, priopćila je PU vukovarsko-srijemske, čije je operativno dežurstvo dojavu o dvije ozlijeđene osobe dobilo u petak u 13.15. U priopćenju se također ne navodi čime je 80-godišnjak smrtno ranio suprugu, a nakon toga i sebe.

S ovim zločinom iz vrbanjskog kraja, broj ubijenih žena u Hrvatskoj ove se godine popeo na šest, što je zabrinjavajući podatak, a cijele prošle godine ubijeno je devet žena. Nažalost, Hrvatska je, među članicama EU-a, prema službenim podacima, na trećem mjestu po broju femicida u odnosu prema broju stanovnika. Ubojstvima bliskih osoba prethodi nasilje koje može trajati godinama, pa su u inicijalnoj fazi potrebne snažne intervencije kako bi bilo prevenirano krajnje zlo. Žene su žrtve okrutnih supružnika ili nevjenčanih partnera koje dugi niz godina trpe i prešućuju iživljavanja, posebno u situacijama kada imaju zajedničku djecu, nerijetko i mališane iz prethodnih brakova. Nasilnici su često osobe s problemima ovisnosti o alkoholu, drogama ili s poznatim ili neutvrđenim psihičkim problemima.

Što je bilo uzrokom zločina u vrbanjskom kraju, za sada javnosti nije priopćeno.