Osijke, 12. 12. 2023, Osobno prijevozno sredstvo. Bolt. Korisnici e-romobila i dalje ostavljaju romobile na sve strane. Pjesaci kao i vozaci moraju dobro paziti da se ne spotaknu ili ne nalete na Boltove romobile...snimio GOJKO MITIĆ

Ilustracija

GOJKO MITIĆ
29.7.2024., 18:56
NAKON NOĆNE VOŽNJE LIPIKOM

Romobilom sletio u kanal, dva dječaka ozlijeđena

Ove je godine jedan maloljetnik na e-romobilu poginuo, 20-ero je teže ozlijeđeno

Nastavljaju se stradavanja djece i maloljetnika na električnim romobilima u Slavoniji. Dva 15-godišnjaka ozlijeđena su u nedjelju oko 22 sata u prometnoj nesreći koja se dogodila u Ulici Ivana Mažuranića u Lipiku.

- Petnaestogodišnjak koji je upravljao električnim romobilom bez zaštitne kacige i reflektirajućeg prsluka, na kojem je prevozio drugog 15-godišnjaka, zbog neprilagođene brzine izgubio je nadzor te sletio u kanal. Vozač je teško ozlijeđen, a njegov suputnik lakše. Protiv vozača slijedi optužni prijedlog, ali i dopis Hrvatskom zavodu za socijalni rad - Područni ured u Pakracu - doznajemo iz Policijske uprave požeško-slavonske.

Prema podacima iz Ravnateljstva policije, ove je godine do 24. svibnja već 20 vozača električnih romobila bilo teže, a 39 lakše ozlijeđeno. Nažalost, nakon prometne nesreće koja se dogodila u Ulici Ante Starčevića u Gunji, 8. lipnja, preminuo je maloljetni vozač e-romobila. Na glavi nije imao biciklističku kacigu te se uključivao u promet na kolniku Ulice Ante Starčevića u Gunji, no pritom nije propustio sva vozila. Pri tome dolazi do udara automobila u tijelo vozača romobila. Maloljetnik je preminuo u vinkovačkoj bolnici.

KAZNE DO 130 EURA

Tko ne poštuje prometna pravila, plaća kazne, pa tako i vozači osobnih prijevoznih sredstava, najčešće električnih romobila. Za nenošenje kacige, vožnju "bez ruku" i nepropisno korištenje slušalica tijekom vožnje predviđena je novčana kazna u iznosu od 30 eura. Kazna od 60 eura očekuje one koji se nepropisno kreću osobnim prijevoznim sredstvom, nemaju upaljena svjetla noću ili danju u slučaju smanjene vidljivosti. Ako netko ostavi osobno prijevozno sredstvo bez nadzora ili s njim nepropisno prelazi kolnik, očekuje ga kazna od 130 eura.

Dva dana prije, u Vinkovcima, dvoje djece vozilo se na električnom romobilu, oboje bez zaštitne kacige. U jednom trenutku došlo je do pucanja upravljača e-romobila, nakon čega su djeca pala na beton. Vozač je teže ozlijeđen.

Iz policije podsjećaju kako električni romobili mogu razvijati veće brzine kod kojih njihovi vozači vrlo često nisu u mogućnosti predvidjeti neke prepreke ili situacije na koje mogu pravovremeno reagirati te zbog toga mogu ugroziti sebe ili druge osobe, stoga apeliramo na sve građane, vlasnike i korisnike da budu vrlo odgovorni i oprezni kada upravljaju električnim romobilima.

Zakonom o sigurnosti prometa na cestama monocikli s motornim ili električnim pogonom, segwayi, hoverboardi, romobili s motornim ili električnim pogonom i slična prijevozna sredstva kategorizirana su kao osobno prijevozno sredstvo. Ta vozila nemaju sjedalo; ako se radi o benzinskim motorima, onda je to radni obujam do 25 kubičnih centimetara, a ako se radi o električnim vozilima, snaga ne smije biti veća od 0,6 kilovata i maksimalna brzina smije biti 25 kilometara na sat.

- Valja naglasiti kako takvom vrstom vozila mogu upravljati isključivo djeca starija od 14 godina, a smije se prevoziti samo osoba koja upravlja tim vozilom. Također, obvezna je i zaštitna kaciga te adekvatna reflektirajuća oznaka u uvjetima smanjene vidljivosti. U takvim uvjetima na osobnom prijevoznom sredstvu mora biti upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani. Vozači osobnog prijevoznog sredstva ne smiju upravljati vozilom koristeći se slušalicama na oba uha, čime bi se umanjila mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja vozilom. Vozač osobnog prijevoznog sredstva ne smije skidati istodobno obje ruke s upravljača, pridržavati se za drugo vozilo, prevoziti, vući ili gurati predmete koji ga mogu ometati u upravljanju vozilom ili ugrožavati druge sudionike u prometu - podsjećaju iz policije.