Teško 

Teško 

PU BRODSKO-POSAVSKA
25.7.2024., 18:09
PROMETNA NESREĆA KOD NOVE GRADIŠKE

Vozač mopeda završio u bolnici, udario ga je bager koji se kretao u “rikverc”

Vozači mopeda i motocikala jedna su od najranjivijih skupina u prometu, a samo u srijedu više ih je ozlijeđeno na slavonskim cestama. Pedesetsedmogodišnji mopedist teško je stradao u nesreći koja se dogodila u srijedu oko 7.50, na kolniku županijske ceste broj 4158 u Medarima.

- Policijskim očevidom utvrđeno je da je 57-godišnjak upravljao radnim strojem, krećući se vožnjom unatrag na mjestu izvođenja radova koji su propisno obilježeni. Ne vodeći računa o drugim sudionicima u prometu, udario je stražnjim dijelom radnog stroja u moped koji je vozio 55-godišnjak krećući se na znak zelenog svjetla. U prometnoj nesreći teško je ozlijeđen mopedist kojemu je pružena liječnička pomoć nakon koje je zadržan na daljnjem liječenju u bolnici u Novoj Gradiški. Policajci protiv 57-godišnjaka podnose kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu - doznajemo iz Policijske uprave brodsko-posavske.

U 12.10 sati 75-godišnjak je upravljao automobilom krećući se kolnikom Ulice Ivana Gundulića u Županji te ulaskom u raskrižje s Ulicom Ljudevita Gaja nije propustio 39-godišnjeg vozača motocikla koji mu je nailazio s desne strane krećući se cestom iste važnosti. Zbog udara vozač motocikla pao je na kolnik i pritom je teže ozlijeđen. Nitko od sudionika ove nesreće nije imao alkohola u organizmu, a protiv 75-godišnjeg vozača automobila slijedi kaznena prijava.

Rano ujutro, oko 7.15, u prometnoj nesreći u Vinkovcima je ozlijeđen i 75-godišnji vozač mopeda. Dolaskom do raskrižja s kružnim tokom prometa ulica Lapovačka, I.G. Kovačića, Lj. Gaja i K. Mislava nije prilagodio brzinu kretanja vozila stanju i uvjetima na kolniku i gustoći prometa te je pritisnuo obje ručice kočnica, pri čemu je izgubio nadzor nad upravljačem mopeda i pao na kolnik. Vozač je prevezen u Oopću županijsku bolnicu Vinkovci, gdje je utvrđeno kako je zadobio lakše ozlijede. Vozač je prekršajno kažnjen.

SLATINA, U prometnoj nesreći ozlijeđen je motociklist, 19.09.2022., snimio Petar Žarković

Ilustracija

Petar Žarković

- Apeliramo na vozače da posebnu pozornost obrate na vozače vozila s dva kotača koji su zbog karakteristika vozila nezaštićeni tijekom sudjelovanja u prometu na cestama. Propusti vozača poput zanemarivanja gledanja u tzv. mrtvi kut, neopreznog otvaranja vozila u zaustavljenoj koloni ili, pak, skretanja bez pokazivača smjera ili oduzimanja prednosti prolaska mogu imati pogubne posljedice za vozače motocikala i mopeda. Također, pozivamo i vozače vozila na dva kotača na povećan oprez na prometnicama i pridržavanje prometnih propisa - poručuju iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske.

Sunčano i toplo vrijeme pogodovalo je ljubiteljima vožnje mopeda i motocikala koji, povećanim sudjelovanjem u prometu, sudjeluju i u većem broju prometnih nesreća. Tijekom 2023. godine zabilježen je veliki porast smrtnog stradavanja vozača i putnika na mopedima i motociklima, i to 76 u 2023. godini, u odnosu prema 56 u 2022. godini, što je više za 20 osoba, odnosno 35,7 posto u odnosu prema 2022. godini. Već do početka lipnja ove godine smrtno je stradalo 29 motorista, u odnosu prema 21 u istom razdoblju prošle godine, što je više za osam osoba, ili 38,1 posto.

- Svaka četvrta smrtno stradala osoba u prometnim nesrećama nalazila se na mopedu ili motociklu. Ovi vozači često i su žrtve drugih nesavjesnih vozača ostalih motornih vozila, koji grubim kršenjem prometnih propisa ugrožavaju njihovu sigurnost, ali i sigurnost svih drugih sudionika u prometu. Ipak, motociklisti najčešće zbog svog neodgovornog ponašanja sudjeluju u teškim prometnim nesrećama, gdje u sudarima s drugim vozilima, izlijetanjima s ceste ili naletima na objekte uz cestu, smrtno stradavaju ili zadobivaju teške ozljede. U posljednjih pet godina skrivili su više od polovine (58,8 posto) svih prometnih nesreća u kojima su sudjelovali, prilikom čega je bilo više od dvije trećine (68,1 posto) nesreća s poginulim osobama - kažu iz policije.