Young woman showing her denial with NO on her hand. Focus on hand. Timid woman symbol of violence in the familyobiteljsko nasilje ilustracijafreepik

Ilustracija

freepik
23.7.2024., 08:57
NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Suprugu udario šakom u trbuh pa zaprijetio i njezinu - dečku

Tridesetjednogodišnji Slavonac osuđen je na novčanu kaznu zbog napada na suprugu i prijetnji njoj i njezinom dečku. Sud ga je nepravomoćno proglasio krivim što je 31. ožujka ove godine u 18,45 sati, na terasi i u kući u malom mjestu u Slavoniji, počinio nasilje u obitelji prema supruzi primjenom fizičke sile uslijed koje nije nastupila tjelesna ozljeda te u vidu psihičkog nasilja kojim joj je prouzročio povredu dostojanstva i uznemirenost kada se ona nalazila u kući sa svojim dečkom. Suprugu ju je htio na silu poljubiti, a kada ga je odgurnula rukama, udario ju je desnom šakom u predjelu abdomena. Supruzi i njezinom dečku uputio je i riječi: "P***a vam materina! Polomit ću vam noge!".

Zbog prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji 31-godišnjak je osuđen na novčanu kaznu u iznosu od 420 eura. Vrijeme koje je proveo u pritvoru, od 31. ožujka u 22,34 sati do 1. travnja u 11,30 sati, računa mu se kao 79,64 eura novčane kazne, tako da mu preostaje za platiti novčanu kaznu u iznosu od 340,36 eura u roku od tri mjeseca po pravomoćnosti presude. No, ako u navedenom roku plati dvije trećine kazne sud će smatrati da je kazna u cjelosti plaćena.

Uz navedeno, sud mu je izrekao zabranu približavanja supruzi na bilo kojem mjestu na području Hrvatske na udaljenosti manjoj od 100 metara, kao i zabrane uznemiravanja i uhođenja u vremenskom trajanju od četiri mjeseca. U navedenu zaštitnu mjeru uračunat će se ranija mjera opreza. Sud je upozorio Slavonca da, ako se ne bude pridržavao navedenih zaštitnih mjera, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u iznosu od najmanje 390 eura ili kaznom zatvora od najmanje 10 dana. Dužan je naknaditi i trošak prekršajnog postupka u paušalnom iznosu od 30,00 eura.

Pozvan da se očituje o optužnom prijedlogu i krivnji za prekršaj za koji se tereti Slavonac se izjasnio da se ne osjeća krivim te je u obrani porekao da bi počinio nasilje u obitelji prema svojoj supruzi dodajući da se isključivo sukobio sa njezinim dečkom. Tvrdio je da nije udario suprugu već da ju je odgurnuo da ju njezin dečko slučajno ne udari policom kojom je krenuo udariti njega. Psovku je, tvrdio je, uputio isključivo njezinom dečku.

Supruga je navela da se odlučila razvesti to mu je već prije rekla te su se bili i dogovarali, ali bezuspješno. Sa dečkom je u vezi od 2. siječnja 2024. i to je njezinom suprugu poznato, s tim što i on ima djevojku.

S obzirom da su iskazi supružnika bili proturječni sud ih je suočio, no svatko je ostao kod svojih navoda, jedno drugom su se obraćali povišenim tonovima i gledali se međusobno u oči.

Supruzin dečko je dodao i da ga je 31-godišnjak udario nogom u glavu, a potom ga udario više puta. psovao mater četničku s obzirom da je pravoslavac. Okrivljenik je, između ostaloga, stavio primjedbu na iskaz svjedoka navodeći da on svjedoka nije udario nogom već šakom u glavu. Dečko supruge nije se htio suočavati s 31-godišnjakom obrazlažući da više s njim ne želi pričati.

Sud je smatrao da je obrana 31-godišnjaka neutemeljena jer je u suprotnosti s dokazima izvedenim tijekom postupka. Njegova supruga, smatra sud, uvjerljivo i argumentirano je opisala što se događalo i nije bilo razloga sumnjati u vjerodostojnost njezinog iskaza, pogotovo jer je iskaz u bitnim detaljima identičan iskazu njezinog dečka.