22.07.2024., Daruvar - U Domu za starije i nemocne osobe u Mazuranicevoj ulici muskarac je poceo pucati po ljudima te je petero osoba smrtno stradalo dok se ostalima pruza lijecnicka pomoc. Photo: Damir Spehar/PIXSELL
PIXSELL
22.7.2024., 15:40
STRAVIČAN ZLOČIN U DARUVARU

Preminula šesta žrtva masakra u Domu za starije i nemoćne osobe

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina izjavio je da je u bolnici od zadobivenih ozljeda preminula i šesta osoba, nakon što je u ponedjeljak prijepodne umirovljeni vojni policajac Krešimir Pahoki pucao po zaposlenicima i štićenicima daruvarskog Doma za starije i nemoćne osobe.

Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska potvrdila je da je muškarac koji se dovodi u vezu s višestrukim ubojstvom u ponedjeljak prijepodne u daruvarskom domu za starije i nemoćne osobe pod policijskim nadzorom.

U policijskoj upravi navode da su oko 10,10 sati zaprimili dojavu kako je muška osoba uporabom vatrenog oružja usmrtila i ranila više osoba u domu za starije i nemoćne osobe.

Plenković: Zgroženi smo, očekujem da se utvrde sve okolnosti strašnog zločina

Premijer Andrej Plenković izrazio je u ponedjeljak putem platforme "X" sućut obiteljima stradalih u pucnjavi u Domu za starije i nemoćne u Daruvaru, poručivši kako je Vlada zgrožena višestrukim ubojstvom. 

"Zgroženi smo ubojstvom petero osoba u Domu za starije u Daruvaru. Izražavamo sućut obiteljima stradalih i nadamo se oporavku ranjenih. Očekujem da nadležna tijela utvrde sve okolnosti strašnog zločina", objavio je Plenković.

Dodaju da je na mjestu događaja u tijeku očevid kojim rukovodi zamjenica Županijskog državnog odvjetništva u Bjelovaru.

Prema pisanju lokalnog medija Mojportal.hr, muškarac je ušao u dom za starije i nemoćne osobe i počeo pucati.

Mediji su otkrili da je ubojica 51-godišnji umirovljeni vojni policajac Krešimir Pahoki iz Donjeg Daruvara, koji je u pohodu ubio i vlastitu majku, inače štićenicu u tom domu.

Navodno je nakon ubilačkog pohoda pištoljem pobjegao, ali ga je policija uhitila u blizini jednog kafića.

22.07.2024., Daruvar - U Domu za starije i nemocne osobe u Mazuranicevoj ulici muskarac je poceo pucati po ljudima te je petero osoba smrtno stradalo dok se ostalima pruza lijecnicka pomoc. Photo: Damir Spehar/PIXSELL
PIXSELL

Beroš: Preživjelima će se pružiti psihološka pomoć

Ministar zdravstva Vili Beroš izrazio je u ponedjeljak pred županijskom bolnicom u Pakracu, gdje je zbrinuto šestero ranjenih iz pucnjave u Daruvaru, sućut obiteljima preminulih, istaknuvši da će preživjelima iz Doma za starije i nemoćne osobe biti pružena psihološku pomoć.

Beroš je pohvalio rad svih službi koje su sudjelovale u zbrinjavanju žrtava i napomenuo da je informiran o stanju svih ozlijeđenih još od samog početka zbivanja.

"U kontaktu sam s ravnateljicom Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, kolegicom Majom Grbom Bujević, i trijažiramo tijek zbrinjavanja naših ozljeđenika. Nažalost, jedna osoba je preminula u bolnici u Virovitici. U kontaktu smo i s ravnateljima kliničkih bolničkih centara, ako dođe do pogoršanja i komplikacija stanja da se pacijenti transportiraju hitnom helikopterskom medicinskom službom na zbrinjavanje", rekao je.

Milanović izrazio sućut obiteljima ubijenih u Daruvaru i pozvao na brzu istragu

Predsjednik Republike Zoran Milanović u ponedjeljak je izrazio sućut obiteljima stradalih u zločinu u Domu za starije i nemoćne osobe u Daruvaru, te pozvao nadležne institucije na brzu istragu i rigorozniju kontrolu posjedovanja oružja.

"Svim ranjenima želim brz i siguran oporavak, a djelatnicima hitne medicinske službe zahvaljujem na brzoj i organiziranoj reakciji pri spašavanju ozlijeđenih", poručio je predsjednik, priopćio je njegov ured.

Predsjednik je naveo da od policije i državnog odvjetništva očekuje brzu i temeljitu istragu kako bi se utvrdile sve okolnosti tog zločina i kaznilo odgovorne.

Izjavio je da je šokiran divljačkim, nezapamćenim zločinom u Daruvaru.

"To je zastrašujuća opomena i zadnji poziv svim nadležnim institucijama da učine više na prevenciji nasilja u društvu, uključujući još rigorozniju kontrolu posjedovanja oružja", poručio je predsjednik.

Zadovoljan je, kaže, što je hitna kirurška služba u Pakracu napravila jako dobar posao, uključujući dvije operacije kojima je stabilizirano stanje, koje se prati i dalje.

"U slučaju daljih komplikacija će se poduzeti adekvatne mjere. Još jednom hvala svima koji su promptno reagirali i mogu još jednom izraziti žaljenje što se dogodio tragičan događaj", dodao je.

Izvijestio je kako je u pakračku bolnicu stigla i psihijatrica iz Veteranskog centra u Lipiku da bi pružila psihološku pomoć preživjelima.

Branko Sudar, dežurni kirurg bolnice u Pakracu, kazao je kako je četvero pacijenata u bolnicu stiglo s prostrijelnim ranama prsa i ozljedama glave.

Dvoje pacijenata je operirano, stabilno su, a jedna je osoba imala lakše ozljede te je otpuštena iz bolnice, izvijestio je Sudar.