Karabinjeri Pandora
20.7.2024., 20:38
OPERATIVNA AKCIJA “PANDORA VIII”

Uhićeno 85 kriminalaca i oduzeto 6400 predmeta iz kulturne baštine čovječanstva

Akcija je provedena protiv kriminalaca koji iskorištavaju kulturnu baštinu prodajući ju - na crno

Akcija kodnog imena "Pandora", protiv kriminalaca koji iskorištavaju kulturnu baštinu čovječanstva, rezultirala je s 85 uhićenja i zapljenom više od 6400 predmeta. U osmom izdanju "Pandore" sudjelovala su carinska tijela i tijela za provedbu zakona iz 25 zemalja, uključujući i Hrvatsku. Akciju je predvodila španjolska civilna garda (Guardia Civil), uz podršku Europola i Interpola.

Ikone zaplijena

Provedeno je nekoliko tisuća provjera na brojnim aerodromima, u lukama i na graničnim prijelazima, kao i u aukcijskim kućama, muzejima i privatnim rezidencijama. Također, provedeno je više od 6000 online-provjera, što je dovelo do nalaženja 580 ukradenih stvari. U istraživanju koje je provela španjolska nacionalna policija (Policia Nacional) u suradnji s ukrajinskom nacionalnom policijom pronađeno je 11 predmeta u vrijednosti više od 60 milijuna eura. Riječ je o pranju novca i nezakonitom trgovanju arheološkim zlatnim predmetima koji potječu iz skitske kulture koji su bili ukradeni u Ukrajini i prokrijumčareni u Španjolsku. U drugom slučaju, španjolska civilna garda iz Córdobe je uz podršku i savjete arheologa iz vlade Andaluzije te Arheološkog muzeja u Sevilli oduzela privatnu kolekciju s više od 350 predmeta. Kolekcija se sastojala od litičkih, keramičkih i metalnih komada iz različitih arheoloških razdoblja.

KOJE SU ZEMLJE SUDJELOVALE U AKCIJI

Europol je odigrao ključnu ulogu tako što je olakšao razmjenu informacija i pružao analitičku i operativnu podršku. Operacija “Pandora” pokrenuta je 2016. U novoj akciji sudjelovali su policajci i carinici iz Albanije, Austrije, BiH, Bugarske, Češke Republike, Hrvatske, Cipra, Francuske, Njemačke, Grčke, Irske, Italije, Latvije, Malte, Crne Gore, Nizozemske, Norveške, Poljske, Portugala, Rumunjske, Španjolske, Srbije, Švedske, Ukrajine i Ujedinjene Kraljevine. U akciji je sudjelovao i Europol te Interpol.

Rumunjska policija pronašla je drveni ikonostas iz razdoblja između 1850. i 1880. koji je bio ukraden iz jedne crkve u Rumunjskoj, te ga se pokušalo prodati preko interneta. Bugarski carinici oduzeli su 432 stare kovanice koje su došle iz Turske i trebale su završiti u Francuskoj, a grčki policajci oduzeli su 43 antičke amfore i uhitili dvije osobe. Poljska policija je pak locirala i oduzela 229 predmeta u jednom antikvarijatu. Neki su predmeti bili izrađeni od slonovače, a ukupna vrijednost 229 predmeta procjenjuje se na 140.000 eura.

Zlato zaplijena

Talijanski karabinjeri oduzeli su više od 2000 fragmenata keramičkih i litičkih artefakata kao što su vrhovi strelica i koplja. Predmeti koji potječu iz neolitika i brončanog doba nudili su se na prodaju preko interneta. Francuski carinici su u pariškoj zračnoj luci "Charles-de-Gaulle" oduzeli nezakonito izvezenu sliku vijetnamskog umjetnika Mai Thứja (1906. - 1980.). Procijenjena vrijednost slike je 167 440 eura.