Pexels
19.7.2024., 23:04
PREVARENA TROJICA OSJEČANA

Uložili u kriptovalute 52.000 eura, sve im je ukradeno

Prijevara "teška" 52.000 eura, zbila se u srijedu u Osijeku, a žrtve su trojica Osječana koji su htjeli ulagati u kriptovalute. Kako je priopćila Policijska uprava osječko-baranjska, 53-godišnjak, 51-godišnjak i 47-godišnjak iz Osijeka su 17. srpnja uplatili ukupno 52.000 eura u digitalni novčanik zbog trgovanja kriptovalutom. Nakon uplate, u roku od nekoliko minuta novac nestao, a lažna stranica obrisana. Shvativši da su prevareni, Osječani su se za pomoć obratili policiji. Pokrenuta je kriminalistička obrada i iz policije kratko poručuju kako "tragaju za nepoznatim počiniteljem".

STARICA OSTALA BEZ 300 EURA

Starije osobe žrtve su i običnih prevaranata, onih koji im pokucaju na vrata. U Slavonskom Brodu je prevarena 87-godišnjakinja kojoj se nepoznata žena lažno predstavila kao zdravstvena djelatnica, te je 87-godišnjakinji prodala medicinsko pomagalo za 300 eura, za koje je tvrdila da vrijedi puno više. Oštećenica je poslije posumnjala u vjerodostojnost navedene osobe, pozvala je policiju i prijavila nepoznatu ženu za kazneno djelo prijevare. Policajci nastavljaju rad s ciljem nalaska počinitelja kaznenog djela.

Iz policije napominju kako je CARNET-ov Nacionalni CERT u rad pustio novi servis CERT iffy koji korisnicima, prije ili prilikom online kupovine, omogućuje provjeru ima li internetska trgovina obilježja lažnog weba. Korištenje servisa je jednostavno, a sve što korisnici trebaju napraviti kako bi provjerili internetsku trgovinu je da na stranici https://iffy.cert.hr upišu ili zalijepe URL adresu trgovine koju žele provjeriti te pritisnuti gumb za provjeru. Više o samoj usluzi možete pročitati na portalu: https://www.cert.hr/cert-iffy-servis-za-provjeru-internetskih-trgovina/ i informirati se na vrijeme.