Granata VBR-a pronađena u kamionu s pijeskom

Granata VBR-a pronađena u kamionu s pijeskom

18.7.2024., 07:35
KONSTANTNA SU PRIJETNJA

Sakriveni projektili iz Domovinskog i II. svjetskog rata

Nalaženje zaostalog oružja i eksplozivnih sredstava u osječkom kraju nije rijetkost

Policijski pirtotehničari nerijetko su na terenu zbog poziva da je negdje pronađena ili iskopana bomba, granata ili neko drugo minsko-eksplozivno sredstvo. Od toga nisu izuzeti ni zaposlenici PU osječko-baranjske, a jednu takvu intervenciju imali su u utorak u Josipovcu. Kako stoji u policijskom priopćenju, 43-godišnji i 60-godišnji zaposlenik jedne građevinske tvrtke u utorak su tijekom izvođenja radova u Josipovcu iskopali topovski projektil od 75 milimetara.

Vidjevši o čemu se redi, odmah su stali s radom i pozvali policiju, koja je na teren poslala policijskog pirotehničara iz Regionalne protueksplozijske jedinice Osijek. Nakon pomnog i detaljnog pregleda topničkog projektila pirotehničar ga je odnio, te će naknadno biti uništen na jednom od vojnih poligona.

Nalaženje zaostalog oružja i minsko-eksplozivnih sredstava na širem osječkom području nije rijetkost. Većina je oružja zaostala iz Domovinskog rata, s obzirom da je prva crta bojišta bila blizu grada, a manji dio oružja, uglavnom granata i zrakoplovnih bombi, zaostalo je još iz Drugog svjetskog rata, i to na području Donjeg grada i Zelenog polja, kada je Osijek bio, za okupacije Nijemaca, 1944. i 1945., metom napada savezničkog zrakoplovstva. Zaostalo oružje iz Drugog svjetskog rata i danas se zna naći u sjevernom dijelu Baranje, pogotovo u blizini Batine, gdje se u studenom 1944. odvijala Batinska bitka.

MANJE ORUŽJA, MANJE TRAGEDIJA

Iz policije podsjećaju građane da je akcija “Manje oružja, manje tragedija” još uvijek u tijeku. “Pozivamo građane koji još u svojim domovima čuvaju ili skrivaju oružje ili eksplozivna sredstva da ga bez straha od sankcija prijave policiji. Molimo vas da takva sredstva ne donosite u policijske postaje, kako ne bi došlo do njihova aktiviranja. O namjeri predaje obavijestite nas na broj 192 ili osobno u najbližoj policijskoj postaji. Poslat ćemo stručne i osposobljene policijske službenike u civilu, koji će opasna sredstva preuzeti na siguran način. Dobrovoljna predaja oružja vremenski je neograničena, a o svemu se dodatno možete informirati i na besplatnoj telefonskoj liniji 0800 88 92”, poručuju iz policije.

Jedan od bizarnijih slučajeva zbio se 2021. godine u luci Tranzit, kod Nemetina. Trebalo je to biti uobičajeno punjenje kamiona pijeskom za jednu osječku tvrtku. Da nešto nije u redu, vozač kamiona čuo je od bagerista, koji ga je šokirao. “Majstore, mislim da sam vam ukipao veliku raketu u kamion!” rekao je bagerist vozaču kamiona. I doista, bilo je teško ne uočiti zabijenu granatu, čiji su stabilizatori od oko pola metra, poput umjetničke instalacije, virili iz pijeska uz stražnju stranicu kamiona. Oba vozača, i kamiona i bagera, nisu dvojila, pozvala su policiju, a ona je na teren poslala pirotehničare. Posao u luci Tranzit stao je zbog te intervencije na gotovo sat vremena. Pokazalo se nakon detaljnog pregleda da je riječ o eksplodiranoj granati kalibra 120 milimetara, pa nije bilo straha od mogućeg aktiviranja.