17.05.2010. Sesvete Ludbreske - Na bicikl s nekoliko promila alkohola u krviPhoto: Marko Jurinec/PIXSELL------2 st colorcrna kronika

Na bicikl s nekoliko promila alkohola u krvi

Marko Jurinec/PIXSELL
18.7.2024., 07:15
SKUPA PIJANA VOŽNJA

Pijanim biciklistima izrečena novčana kazna, “paprena” je

Iz policije apeliraju na bicikliste da se zbog vlastite sigurnosti pridržavaju propisa

Primjetno je kako sve više pijanih biciklista svakodnevno leluja slavonskim cestama. Čine to za bijela dana, a nerijetko s popriličnom količinom alkohola u krvi, pedaliraju i u ranim jutarnjim satima. Na taj su način opasnost ne samo za sebe nego i za druge sudionike u prometu.

S pijanim biciklistima imali su u utorak posla policajci iz PU virovitičko-podravske. Kako su priopćili u srijedu, tijekom utorka u nadzoru prometa na cestama Virovitičko-podravske županije zatečena su dva vozača bicikla pod utjecajem alkohola, a jedan je biciklist odbio ponuđeno alkotestiranje. U Pitomači, oko 7 sati, prometni policajci zaustavili su 55-godišnjaka, i to zato što je vozio bicikl bliže sredini kolnika, a ne uz desni rub. Ubrzo je otkriven razlog ovakve vožnje, biciklist je u krvi imao 1,58 promila alkohola. Izdan mu je obvezni prekršajni nalog, a novčana kazna iznosi mu 120 eura. U Orešcu, oko 14 sati, kontroliran je 53-godišnjak koji je krivudao po kolniku biciklom. Kod sebe nije imao važeću osobnu iskaznicu, a provedenim alkotestiranjem utvrđena je koncentracija od 1,86 promila alkohola. Zbog pijane vožnje i neimanja osobne iskaznice kažnjen je sa 140 eura. U Gradini, oko 15.05, zaustavljen je 49-godišnjak koji se biciklom vozio po nogostupu. Kod sebe nije imao važeću osobnu iskaznicu, a ponuđeno alkotestiranje izričito je odbio. Zbog utvrđenih prekršaja muškarcu je izdan obvezni prekršajni nalog i izrečena mu je novčana kazna u iznosu od 170 eura. Iz policije apeliraju na bicikliste da se, zbog vlastite sigurnosti, pridržavaju prometnih propisa. Uvijek se moraju koristiti biciklističkom stazom tamo gdje je izgrađena i ne bi trebali voziti po nogostupu. Također, trebali bi poštovati signale na semaforu, ne voziti u zabranjenom smjeru te pijani. Noću obvezno trebaju imaju uključena svjetla i koristiti reflektirajući prsluk.

Mnogi vozači bicikla upravljaju po nogostupu, iako su se dužni kretati biciklističkom stazom, a ako ona ne postoji, što bliže desnom rubu kolnika. Prilikom prelaska preko kolnika, ako ne postoji obilježeni biciklistički prijelaz, vozači bicikla dužni su sići s bicikla i pregurati bicikl.