rupa, 241006ilegalci- granicni prijelaz rupa - ilegalni prijelaz granice - granicna policija uhvatila 53 drzavljana albanije u pokusaju ilegalnog prelaska granice kamionom na predjelu gumanca pored klane- ilegalci u kamionufoto tea cimas-desk-
16.7.2024., 19:28
NA ŠIREM PODRUČJU SLAVONSKOG BRODA

Kosovljanin i Iračanin švercali su migrante

Nakon nedavno spriječenih krijumčarenja policajci Policijske uprave brodsko-posavske nastavljaju u kontinuitetu nadzirati državnu granicu i sprječavati krijumčarenje osoba. Tako su u dva dana na području u nadležnosti svoje PU spriječili dva slučaja i uhitili krijumčare. U nedjelju u noćnim satima na autocesti A3 policajci su zaustavili automobil zagrebačkih registracija kojim je upravljao 21-godišnji kosovski državljanin, koji je u automobilu prevozio više osoba koje su nezakonito ušle u Hrvatsku.

U ponedjeljak poslijepodne policajci su kontrolirali teretno vozilo poljskih registracija koje je vozio 25-godišnji Iračanin. U tovarnom prostoru prevozio je više ilegalaca. Nedaleko od mjesta zaustavljana iračkog državljanina policajci su zaustavili i automobil austrijskih registracija, za koji se posumnjalo da je prethodnica, a kojim je upravljao 25-godišnji Sirijac. S njim je u vozilu bio i 26-godišnji Sirijac, te su obojica uhićena.

Sumnja se da su Kosovljanin i Iračanin, nakon prethodnog dogovora s nepoznatim osobama, iz koristoljublja primili u vozila strane državljane u namjeri da ih prevezu do dogovorenog odredišta. Svi osumnjičeni muškarci uhićeni su zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma te su uz kaznene prijave predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave brodsko-posavske. Prema ilegalnim migrantima je pak proveden postupak sukladno s odredbama Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti i Zakona o strancima.