RIJEKA,08.07.2011.CRNA KRONIKAZATVOR, SUD POLICIJA PRIVOРENJE NAVODNI PROVALNIK U KUЖE, STANOVE..LISICE, PIЉTOLJ...SNIMIO SERGEJ DRECHSLER
SERGEJ DRECHSLER
16.7.2024., 19:31
UPORNO KRŠI PROMETNA PRAVILA

Drogirani recidivist kažnjen, osuđen na 45 dana zatvora

Uporni ponavljači prometnih prekršaja, kolokvijalno nazvani recidivisti, svakodnevna su pojava na hrvatskim prometnicama. Unatoč već izrečenim zabranama vožnje od nadležnih prekršajnih sudova, oni i dalje sjedaju u vozila, pijani i drogirani, i tako postaju opasnost za sebe, ali i sve druge sudionike u prometu. Jednom recidivistu policija je nakon zaustavljanja privremeno oduzela automobil, a prekršajni sudac ga je poslao u - zatvor!

Kako je izvijestila Policijska uprava brodsko-posavska, prometni policajci iz Nove Gradiške su u nedjelju oko 23 sata, u blizini naplatnih kućica autoceste A3 u Novoj Gradiški, zaustavili automobil sisačkih registracija koji je vozio 49-godišnjak. Pokazalo se kako nije smio sjesti za upravljač automobila jer mu je na snazi bila prethodno izrečena mjera zabrane upravljanja motornim vozilima B- kategorije. Dodatnu prijavu dobio je zbog činjenice da je testiran na droge i pokazalo se kako je prethodno konzumirao kokain. Policija mu je istoga dana privremeno oduzela automobil koji je vozio, te ga je do ponedjeljka ujutro držala u posebnoj policijskoj prostoriji zbog konzumiranja kokaina.

U ponedjeljak prijepodne 49-godišnjak je, u pratnji policajaca, doveden do dežurnog prekršajnog suca. Nakon kraće rasprave sudac je 49-godišnjaka proglasio krivim i, kako je riječ o recidivistu, kažnjen je kaznom zatvora u trajanju od 45 dana te mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima B-kategorije u trajanju od 15 mjeseci. U pratnji policije odmah je odvezen na izdržavanje kazne u Kaznionicu Požega.

UKINUTE PLOČICE

U Orahovici, oko 18.50 u ponedjeljak, također u nadzoru prometa, prometni policajci zaustavili su za upravljačem automobila 46-godišnjaka koji kod sebe nije imao osobnu iskaznicu i upravljao je automobilom bez važeće prometne dozvole i police osiguranja od automobilske odgovornosti. Utvrđeno je da se na osobnom vozilu nalaze registracijske pločice koje su rješenjem ukinute, a za prometnom je dozvolom raspisana objava. Protiv 46-godišnjaka zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, Zakona o osobnoj iskaznici i Zakona o obveznom osiguranju u prometu slijedi podnošenje optužnog prijedloga nadležnom sudu.

I u Virovitičko-podravskoj županiji policija je zaustavila recidivista. U ponedjeljak oko 15.40 u nadzoru prometa zatečen je 56-godišnjak koji je upravljao automobilom pod utjecajem alkohola. Obavljenim alkotestom utvrđena mu je koncentracija od 2,05 promila alkohola u krvi. To mu nije bio jedini krimen jer je uvidom u policijsku evidenciju utvrđeno kako je vozio u vrijeme dok mu je rješenjem poništena vozačka dozvola zbog prikupljenih negativnih bodova. Utvrđeno je da se radi o povratniku u počinjenju najtežih prekršaja, zbog čega je sukladno odredbama čl. 134. Prekršajnog zakona uhićen i nakon liječničkog pregleda smješten u prostorije za zadržavanje. Protiv 56-godišnjaka nadležnom sudu slijedi podnošenje optužnog prijedloga zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama po kojima je predviđena novčana kazna od najmanje 2640 eura ili kazna zatvora. Hoće li se u izdržavanju zatvorske kazne pridružiti 49-godišnjaku, za sada nije poznato, a odgovor na to dat će nadležni prekršajni sudac iz Virovitice.