Liječnici se bore za život motociklista koji je stradao u nesreći u mjestu Mačkoved u Međimurskoj županiji

Ilustracija

PU MEĐIMURSKA
15.7.2024., 15:43
DETALJI PROMETNE NESREĆE U LOZANU

Vozač automobila krivac za teške ozljede motociklista

Proteklog je tjedna u Virovitičko-podravskoj županiji evidentirano 20 prometnih nesreća, u kojima je šest osoba teže ozlijeđeno, a sedam je zadobilo lakše ozljede. U pet prometnih nesreća vozači su bili pijani. Najteža prometna nesreća dogodila se u subotu u mjestu Lozan, kada je 64-godišnji vozač automobila počeo pretjecati drugi automobil, i u tom je trenutku njega počeo pretjecati motocikl, koji je vozio 57-godišnjak. Pritom je došlo do udara stražnjeg lijevog bočnog dijela auta u prednji desni dio motocikla, nakon čega je vozač motocikla izgubio nadzor nad motociklom te je došlo do slijetanja i udara motocikla u betonski rubnik putnog mosta i pada motocikla i vozača u jarak. Vozač motocikla zadobio je teške ozljede.

Druga prometna nesreća s teško ozlijeđenom osobom dogodila se u noćnim satima u subotu u mjestu Rušani, kada je 32-godišnji vozač koji nije bio vezan, upravljao vozilom pijan, sa 1,39 promila alkohola u krvi. Izlaskom iz zavoja, izgubio je nadzor nad vozilom, sletio u jarak, prešao preko nekoliko kolnih ulaza i na zelenoj površini udario u više kamenih gromada i otpadnog građevinskog materijala koji su bili zarasli u korov i nisko grmlje. Zbog velike inercije kretanja došlo je do podizanja auta u zrak, udara auta u tri čempresa u nizu koje je prelomio, od kojih se odbio, pao na bok, rotirao i prevrnuo po kolniku, te se zaustavio na kotačima na zelenoj površini. Zbog prevrtanja došlo je do ispadanja vozača iz vozila koji je završio također na navedenoj zelenoj površini oko 10 metara južno od auta. Vozač je prevezen u virovitičku bolnicu.

ISPALI IZ AUTA

Pukom srećom nije bilo smrtnog stradavanja u slijetanju auta koje se u petak dogodilo između Nijemaca i Komletinaca. Vozeći auto, 19-godišnjak je prešao kotačem preko bankine, a nakon naglog povlačenja upravljača izgubio je kontrolu nad vozilom i sletio preko kolnika i zelene površine u odvodni kanal. Pri udaru u odvodni kanal 17-godišnji i 18-godišnji putnik na stražnjem sjedalu, koji nisu koristili sigurnosni pojas, ispali su iz vozila, pri čemu su zadobili teške ozljede, a vozač i 19-godišnji vozač na prednjem sjedalu nisu tražili liječničku pomoć. Očevid na mjestu nesreće obavili su operativci Policijske uprave vukovarsko-srijemske, koji su 19-godišnjeg vozača, nakon obavljenog očevida, prijavili nadležnom državnom odvjetništvu.

Ukupno je utvrđeno 403 prekršaja, od kojih 66 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola ili odbijanja alkotestiranja. Najpijaniji, sa 3,90 promila alkohola, bio je 45-godišnjak koji je vozio bicikl. Zaustavljen je u Novoj Bukovici. Policija je izvijestila i kako su dvije osobe završile na triježnjenju u policiji, a jedna od njih odvedena je i u zatvor. Naime, na temelju čl. 134. Prekršajnog zakona, uhićene su dvije osobe zbog vožnje pod utjecajem alkohola od kojih je jedna osoba odvedena na Općinski sud u Virovitici, Prekršajni odjel. Nakon saslušanja proglašena je krivom, a određena joj je kazna 10 dana bezuvjetnog zatvora i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B-kategorije u trajanju od 6 mjeseci.

Također je tijekom nadzora prometa, 13. srpnja, zaustavljen 41-godišnji vozač quad-traktora s utvrđenom koncentracijom alkohola u organizmu od 1,20 promila alkohola, a koji je ujedno tom prilikom i vrijeđao policajce. Zbog toga je uhićen te smješten u prostorije za zadržavanje. Protiv 41-godišnjaka slijedi podnošenje optužnog prijedloga nadležnom sudu zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.