Zaplijena duhana i cigareta

Zaplijena duhana i cigareta

Carina.hr
15.7.2024., 15:40
Šverc duhana i raznih cigareta

Carinici posljednjih dana imaju pune ruke posla

Nastavljaju se svakodnevne zapljene cigareta i duhana koji se stavljaju u prodaju na crnom tržištu ili prevoze preko granice bez nadzornih markica Ministarstva financija Republike Hrvatske. Carinski službenici Sektora za mobilne jedinice spriječili su nedavno dva pokušaja prodaje i krijumčarenja - 12.320 komada cigareta i 1,6 kg duhana.

Kako stoji u priopćenju Carine, ovlašteni carinski službenici Područne jedinice - Službe za mobilne jedinice Zagreb na području grada Zagreba uočili su osobu otprije poznatu po prodaji duhanskih proizvoda kako iz torbe u grmlju vadi šteku cigareta. Pregledom sadržaja torbe utvrđeno je da se u njoj nalaze cigarete i sitno rezani duhan bez duhanskih markica Ministarstva financija RH, i to: 600 cigareta Regina Red, 1000 cigareta Regina Blue, 1600 cigareta Monus Slims, 1200 cigareta Marlboro Gold, 400 cigareta MAC extra filter i 120 cigareta IVY slims. Ukupno je pronađeno 4920 cigareta i tri prozirne PVC vrećice sa 0,2 kg sitno rezanog duhana i dvije prozirne PVC vrećice sa 0,5 kg sitno rezanog duhana, ukupno 1,6 kg sitno rezanog duhana bez duhanskih markica Ministarstva financija RH. Okrivljeniku je izrečena novčana kazna od 5100 eura, a nadležnom carinskom uredu bit će podnesen zahtjev za naplatu trošarine u iznosu od 913,74 eura. Pronađena roba je oduzeta.

Zaplijena duhana i cigareta

Zaplijena duhana i cigareta

Carina.hr

U drugom slučaju ovlašteni carinski službenici Područne jedinice - Službe za mobilne jedinice Vukovar provodili su pojačane mjere nadzora s ciljem suzbijanja nezakonitosti pri uvozu robe na graničnom prijelazu Bajakovo. Pretragom kabine kamiona turskih registracija kojim je upravljao državljanin Republike Turske pronađene su cigarete, i to: 5600 cigareta Parliament Night Blue i 1800 cigareta LM Red Label, ukupno 7400 cigareta.

Zbog počinjenja prekršaja iz članka 137. stavka 1. Zakona o trošarinama okrivljeniku je izdan prekršajni nalog i izrečena novčana kazna od 11.1000 eura. Okrivljenik je odmah platio dvije trećine kazne, u iznosu od 7400 eura, a roba koja je predmet prekršaja oduzeta je uz potvrdu o privremenom oduzimanju predmeta.