Zagreb,18.10.2024. U Hrvatskom saboru održana je 6.sjednica Odbora za Ustav,Poslovnik i politički sustav na kojoj su održani javni razgovori s kandidatima za izbor sudaca Ustavnog suda Republike Hrvatske.Na slici Ivan Malenica,Đujić Saša i Tonči Restović.foto HINA/ Tomislav Pavlek/ tp
HINA
26.10.2024., 07:00
POPUNJAVANJE VAŽNE INSTITUCIJE

Malenica: Želimo imati većinu u Ustavnom sudu

Malo komu u Hrvatskoj nije jasno o čemu je riječ prigodom popunjavanja Ustavnog suda, političke stranke, parlamentarne većine i oporbe, šalju tamo ljude za koje smatraju da će odlučivati sukladno sa svjetonazorom i stavovima koje one zastupaju. No političari svejedno nerado javno govore na taj način, uglavnom pričaju da je Ustavni sud neovisna institucija zadužena za zaštitu ustavnih sloboda građana. Zato je iznenađujuća bila iskrenost donedavnog ministra pravosuđa Ivana Malenice, inače vrlo opreznog HDZ-ovca.

"Želimo da bude kao i dosad, da vladajuća većina ima više sudaca u Ustavnom sudu", objasnio je Malenica novinarima cilj HDZ-a i njegovih koalicijskih partnera u proceduri izbora deset sudaca.

Naravno, HDZ je jako zainteresiran za to da u Ustavnom sudu i dalje većinu imaju suci koji će donositi odluke mahom u prilog vlade Andreja Plenkovića. I to trenutačno nije upitno jer nakon 6. prosinca, kada završi produljeni mandat desetero sudaca, u Ustavnom sudu ostat će njih troje, od kojih su dvojica, Miroslav Šeparović i Mato Arlović, Maleničinim rječnikom, suci vladajuće većine. Dakle, ako idućih tjedana u Saboru bude izabrano deset kandidata, ili, recimo, osam ili šest, omjer u Ustavnom sudu u korist HDZ-a ne bi bio narušen. Vladajuća većina više ne bi imala toliko sklonih sudaca kao danas, ali osnovni raspored snaga ne bi bio izmijenjen. Međutim, Malenica procjenjuje da je opasnost za HDZ izbor ustavnih sudaca sljedeće godine i predsjednik saborskog Odbora za Ustav to je prilično jasno artukulirao odgovarajući na novinarska pitanja o tome pristaje li parlamentarna većina na čvrsto oporbeno stajalište da sada jednak broj sudaca predlože obje strane u Saboru. "Načelno imamo 'pet plus pet' kao prijedlog koji je u javnosti, a razgovarat ćemo o svemu. Imamo i iduće godine izbor ustavnih sudaca jer mandat istječe još trojici. Hoćemo li sada razgovarati o sljedećim izborima i tom modelu, vidjet ćemo", kazao je Malenica. On se očito pribojava da oporba, ako sada dobije ustavnih sudaca koliko i HDZ-a, recimo pet, ne bi iduće godine htjela njegovoj stranci omogućiti da izabere dva od tri, kako bi većina ostala nepromijenjena. Zato Malenica sugerira u izjavi da bi se odmah trebalo dogovoriti da će HDZ-u 2025. pripasti dva suca. Teško da opozicija može dati HDZ-u takva jamstva, ali situacija za parlamentarnu većinu ipak nije baš tako ozbiljna. Jer, ako bi oporba odbila sljedeće godine prepustiti dva od tri suca, HDZ bi jednostavno mogao odlučiti da u tim okolnostima izbora neće ni biti. Naime, za normalno funkcioniranje Ustavnog suda dovoljno je i samo sedam ustavnih sudaca, da postoji kvorum.

U petak je Odbor za Ustav okončao saslušanje svih koji su se prijavili, a posljednji je bio bivši predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa. Njega je SDP-ovac Peđa Grbin pitao o svojedobnim tvrdnjama Zdravka Mamića da ga je podmitio. "Ja sam tog čovjeka vidio samo dva puta. Zašto je on mene optužio, i to iz BiH, a ne u Hrvatskoj, i zašto vi to sada opet pitate, ja doista ne znam", rekao je Sessa.