Osijek, 04. 10. 2024, Velika viječnica, Županijska 4. Ministar turizma, Tonči Glavina s predstavnicima turističkog sektora OBŽ.snimio GOJKO MITIĆ

Ministar turizma, Tonči Glavina s predstavnicima turističkog sektora OBŽ

GOJKO MITIĆ
4.10.2024., 19:38
REFORMA TURISTIČKOG SUSTAVA

Tonči Glavina: Slavonija je turistički strahovito napredovala

Ministar turizma i sporta Tonči Glavina u petak je u pratnji osječko-baranjskog župana Mate Lukića u Osijeku održao sastanak s predstavnicima turističkog sektora Osječko-baranjske županije o temi unaprjeđenja dosadašnje suradnje te pripremu aktualnih i budućih aktivnosti u sklopu provedbe reforme upravljanja razvojem turizma. Ministar je poručio da provedbom reforme cijelog turističkog sustava želi promijeniti model koji se bazirao na masovnosti i na politici rasta te da Hrvatska ulazi u eru upravljanja turizmom po načelima održivosti. Podsjetio je da su ovogodišnji turistički rezultati i u dolascima i u noćenjima još bolji nego prošle rekordne godine, te da je ostvareno i izvrsno povećanje prihoda za prva dva kvartala od 7,5 posto. "To je dobro, a posebno što je povećanje noćenja generirano u predsezoni, a ne u glavnom dijelu turističke sezone, gdje smo u srpnju i kolovozu ostali na prošlogodišnjim brojkama", rekao je Glavina, dodajući kako se realno povećanje ne traži i nije potrebno. Tvrdi da tu više nemamo prilike za rast zato što bi dodatno opterećenje turizma u ljetnim mjesecima stvorilo uvjete kojima bi došlo do poremećaja odnosa kvalitete života i turista. "Iz ovoga je isključen kontinent i manje razvijena područja", poručio je napominjući kako je politika snažno usmjerena razvoju kontinenta u koji se ulažu sredstva bez presedana.

Ističe da su se prvo kroz zakonodavni okvir u prvim izmjenama povećala izdvajanja za turistički nedovoljno razvijena područja, a onda se kroz natječaj uložilo 350 milijuna eura nepovratnih sredstava u privatni i javni turistički sektor. "Čak je 75 posto tih sredstava plasirano na kontinent i manje razvijena turistička područja. Jedan od prvih strateških ciljeva održivog upravljanja turizmom je cjelogodišnji i regionalno ravnomjerno raspoređeni turizam. To postižemo, a u mandatu ove vlade želimo postići cilj da Hrvatska bude uistinu jedinstvena održiva cjelogodišnja turistička destinacija", najavio je Glavina.

VELIKI ISKORAK

Ministar Tonči Glavina ocijenio je kako je u posljednjih osam godina Slavonija napravila veliki iskorak. “Slavonija je uvijek imala turističke potencijale, grade se novi hoteli, i to reprezentativni objekti, napravljen je veliki iskorak u razvoju gastronomije, enogastronomije, i cijeli je niz manifestacija koje stvaraju snažne motive dolaska”, pojasnio je ističući kako se budućnost vidi u smjeru da Slavonija, Baranja i Srijem budu prepoznati kao jedinstvena destinacija u RH, da se profilira kao destinacija enogastronomije, sportskog turizma, organizacije velikih sportskih događanja...

Također je podsjetio da su Ministarstvo i Hrvatska turistička zajednica financirali prvi masterplan razvoja Slavonije kao turističke destinacije. "Imali ste odvojene sustave koji su radili zasebno na turistički malom području gdje nije postojala sinergija. Slavonija se već nekoliko godina predstavlja na svjetskim tržištima kao jedna destinacija, kao prepoznatljiva destinacija. Slavonija je turistički u svim segmentima strahovito napredovala, tako da je to jedan primjer velikog iskoraka", kazao je.

Ministar Glavina najavio je da cijeli model ova vlada usmjerava na postupnu decentralizaciju povećavanja ovlasti županijama i gradovima da upravljaju svojom destinacijom i da je profiliraju u to što žele biti.

Župan Mato Lukić iznio je podatak da OBŽ u odnosu prema prošloj, rekordnoj godini ima 9 posto dolazaka više. "Kod nas je turizam 365 dana. Svaku godinu rastemo i spremni smo na još više. Kao županija nastojimo poticajima biti potpora turističkim djelatnicima. Svi koji se bave turizmom ili razmišljaju ući u turističke vode imaju našu snažnu podršku", poručio je Lukić.