Osijek, 03. 10. 2024., EFOS, 24th International Scientific Conference, Businiess Logistics in Modern Managment, Poslovna logistika u modernom menadžmentu, 24. Internacionalna znanstvena konferencija, Boris Crnković-dekan EFOS; Peter Corfisten - glavni Izvršni direktor Rijeka GatewayaSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST
3.10.2024., 17:43
Ekonomski fakultet u Osijeku

Konferencija o poslovnoj logistici: Opskrbni lanci - boljka i prednost kompanija

Na Ekonomskom fakultetu u Osijeku u četvrtak je otvorena 24. međunarodna znanstvena konferencija Poslovna logistika u modernom menadžmentu (BLMM 2024) koja je okupila 60-ak znanstvenika i praktičara iz područja logistike i poslovnog upravljanja, a među njima, kao predavača, i Petera Corfitsena, glavnog izvršnog direktora budućeg najnaprednijeg daljinski upravljanog kontejnerskog terminala u ovom dijelu Europe, Rijeka Gatewaya.

“Ova konferencija pruža neprocjenjivu priliku za razmjenu znanja i iskustava među stručnjacima iz različitih dijelova svijeta, istovremeno nas podsjećajući na ključnu važnost suradnje u suočavanju s globalnim izazovima u logistici i održivom poslovanju. Posebno nam je zadovoljstvo ugostiti Petera Corfitsena, čije će predavanje o projektu Rijeka Gateway osvijetliti kako se suvremeni logistički terminali mogu uspješno integrirati u lokalnu zajednicu uz minimalan utjecaj na okoliš", izjavio je uoči otvaranja konferencije Boris Crnković, dekan Ekonomskog fakulteta u Osijeku.

Kako nam je otkrio Davor Dujak, redoviti profesor i voditelj katedre za marketing EFOS-a, čija su uža specijalnost logistika i opskrbni lanci, konferencija pokriva sve aktualne teme iz upravljanja opskrbnim lancem koji je danas, kako je istaknuo, ključna i boljka i prednost svih suvremenih kompanija, i u Hrvatskoj i u Europi. "Drago nam je što su 24. godinu zaredom praktičari i znanstvenici iz područja logistike i upravljanja opskrbnim lancima iz 10-ak zemalja ovdje u Osijeku na Ekonomskom fakultetu", rekao je Dujak.

Posebna pažnja poklonjena je predavanju Petera Corfitsena, glavnog izvršnog direktora Rijeka Gatewaya. Sa svojim bogatim iskustvom, koje uključuje više od 30 godina rada u industriji kontejnerskog transporta s tvrtkom Maersk, gdje je obnašao niz vodećih pozicija diljem svijeta, uključujući Dansku, SAD, Južnoafričku Republiku, Singapur i Panamu, Corfitsen je dao uvid u ovaj važan projekt te predstavio ključne tehnologije koje će Rijeku Gateway učiniti jednim od najmodernijih kontejnerskih terminala u ovom dijelu Europe, s naglaskom na daljinsko upravljanje. "Rijeka Gateway strateški je projekt za Hrvatsku kojim će upravljati hrvatska tvrtka ENNA group i nizozemska APM Terminals, koja je dio Maersk Grupe. Kroz ovu investiciju otvorit će se i oko 350 radnih mjesta u prvoj fazi, a novi će terminal Rijeku i Hrvatsku pozicionirati kao ključni morski ulaz koji povezuje globalno tržište sa zemljama središnje i jugoistočne Europe", rekao je Peter Corfitsen.

Konferencija BLMM 2024 obuhvaća širok raspon tema iz područja logistike i menadžmenta, uključujući pitanja održivosti, digitalizacije lanaca opskrbe te humanitarne i krizne logistike.