Zagreb, 23.9.2024 - Potpredsjednik Vlade i ministar financija Marko Primorac održao je prezentaciju o novom krugu porezne reforme.Foto Hina/ Dario GRZELJ/ dag

prezentacija o novom krugu porezne reforme

Hina/ Dario GRZELJ/ dag
24.9.2024., 06:32
VLADA PREDSTAVILA NOVI KRUG POREZNE REFORME

Dodatni nameti na imovinu samo bogatima, novo rasterećenje rada

Stope poreza određivat će lokalna samouprava * Mijenja se visina niže i više stope poreza na dohodak

Vlada je ipak odlučila uvesti porez na nekretnine. Ministar financija Marko Primorac predstavio je detalje novog poreza, zajedno s izmjenama drugih poreznih zakona, a sve s glavnim ciljem: rasterećenjem rada i dodatnim nametima na imovinu, koji bi trebali pogoditi samo najbogatije.

Mijenjaju se Zakon o lokalnim porezima, Zakon o porezu na dohodak, Zakon o doprinosima, Opći porezni zakon, Zakon o poreznoj upravi i Zakon o PDV-u, a iz Ministarstva financija idu s glavnom porukom - pravednosti, s obzirom na to da misle kako su nekretnine dosad bile premalo oporezovane, što je dovelo do poremećaja na tržištu, podignulo cijene stanova i onemogućilo normalan život mladim obiteljima, koje ne mogu do prve nekretnine.

PROTIV NEKONTROLIRANOG RENTIJERSTVA

Ministar Primorac poreznu je reformu najprije predstavio socijalnim partnerima, sindikatima i poslodavcima, a sada je šalje u e-savjetovanje te dalje u Sabor. Predsjednik GSV-a Krešimir Sever ocijenio je da je novi krug porezne reforme u obliku poreza na nekretnine dobar iskorak, pozdravlja i podizanje osobnog odbitka, no problematizira podizanje praga za primjenu više stope poreza na dohodak jer tvrdi da se time rasterećuju najviše menadžerske plaće, a trebalo bi biti obrnuto. “To je mali broj izrazito visokih plaća, oko deset tisuća je takvih osoba samo. Tu nema nikakve koristi za većinu građana”, kaže Sever. Naravno, u HUP-u to gledaju potpuno suprotno. “Smatramo da je ovo prvi korak u daljnjem rasterećenju rada i očekujemo daljnje mjere - i povećanje osobnog odbitka i podizanje praga gornje stope poreza na dohodak, što je važno za stručnjake, one najobrazovanije, najkompetentnije”, kaže Irena Weber iz HUP-a. Ipak, čak i Hrvatska udruga poslodavaca podržava porez na nekretnine. “Napravio se korak u pravom smjeru da se zaustavi nekontrolirano rentijerstvo, koje ima negativne implikacije na gospodarstvo”, kaže Weber.

Plaćat će i stranci

Kako su "dobitnici" nekretninskog booma bili i stranci koji su masovno kupovali nekretnine u Hrvatskoj, i oni će biti obveznici poreza na nekretnine.

Usto, porezna reforma bitno jača autonomiju lokalne samouprave, čiji će lokalni parlamenti određivati stope, ali i biti glavni dobitnici tog poreza. Od poreza na nekretnine 80 posto bit će prihod lokalne samouprave, a 20 posto države, s time što će se i tih 20 posto namjenski usmjeriti prema financijskim poravnanjima za slabije razvijene općine. Lokalne jedinice imat će mogućnost i odrediti socijalne cenzuse za one koji ne mogu plaćati ove nove poreze.

Porez na nekretnine plaćat će se od početka iduće godine, i to prvenstveno za stambene objekte, a iznosit će od 0,6 do osam eura po četvornom metru, te će biti supstitucija za dosadašnji porez na kuće za odmor. Za razliku od postojećeg poreza, novi porez bit će obavezan za sve lokalne jedinice, a sustav naplate ostat će, kako je poručio ministar Primorac, takav da će se obveznici morati sami potruditi prijaviti porez, a na Poreznoj upravi bit će zadatak kontrole i sankcioniranja onih koji porez ne prijave. Iako je na tržištu oko 600.000 stanova koji nisu u funkciji, procjena je da će ove izmjene oko poreza na nekretnine zahvatiti tek oko četvrtine stanovništva, uključujući i one koji se bave kratkoročnim najmom, a kojima porez na dohodak s ovim izmjenama raste. Prošle godine od poreza na kuće za odmor ubrano je tek oko 27 milijuna eura, a Vlada zasad ne može procijeniti koliki prihod lokalna uprava i država mogu očekivati od novog poreza. No inzistira na objašnjenju da je rad nepravedno opterećen, a da su oni koji su štedjeli u nekretninama, ponekad i na špekulativan način, bili nepravedno izuzeti iz poreznih škara.

BENEFITI ZA POVRATNIKE, OLAKŠICE ZA MLADE

Osobe koje su bar dvije godine provele na radu u inozemstvu neće imati porez na doprinos na svojoj plaći minimalno pet godina. “Dosad smo demografske probleme mogli komentirati ovako ili onako, ali to sada postaje realni problem, s obzirom na to da već imamo oko 150.000 stalnih stranih radnika. Ovo je mjera kojom želimo pomoći Hrvatima i njihovim potomcima koji žive vani, a ima ih gotovo četiri milijuna, da razmisle o povratku. Time se ne diskrimininaju oni koji su stalno na radu u Hrvatskoj, a niti se ideološki želi bilo koga u dijaspori ‘pomaziti’. Samo želimo da se što više hrvatskih državljana vrati na rad u Hrvatsku”, rekao je Primorac. Poslodavci će izgubiti olakšice za zapošljavanje mladih jer se pokazalo da ih koriste za sebe, i da mlade osobe olakšice ne osjećaju na svojim plaćama. No mladi će zadržati povrat poreza na dohodak. Napominje da pritom olakšice za mlade osobe ostaju na snazi - dakle mladi do 25 godina ostaju potpuno oslobođeni poreza na dohodak, a oni od 25 do 30 godina života plaćaju samo pola tog zakonskog iznosa. Svime time želimo popraviti sliku tržišta rada, rekao je Primorac.

Veći osobni odbitak

Predmet oporezivanja bit će stambene zgrade i kuće, a izuzete će biti nekretnine u kojima se živi te one koje služe za poljoprivredu i nestambene djelatnosti, kao i sve one koje nisu u funkciji, bilo zbog elementarnih nepogoda bilo zbog narušene statike ili drugih razloga. To će provjeravati lokalna uprava, odnosno Porezna uprava, ovisno kako se u kojem gradu ili općini dogovore. Visina poreza bit će od 0,6 do osam eura po četvornom metru, a za naplatu poreza jedinice lokalne samouprave moći će odrediti zoniranje svojih područja. Porez će se plaćati od dana početka stvarnog korištenja. Da bi bio oslobođen, vlasnik treba imati s korisnikom sklopljen dugoročni najam od bar deset mjeseci godišnje. To znači da se na nekretnine u kojima vlasnik ne živi, ali ih iznjamljuje bar deset mjeseci godišnje uopće neće plaćati ovaj porez. Također, porez se neće plaćati na nekretnine u kojima se stalno stanuje.

Osoba koja kratkoročno iznajmljuje stambeni prostor plaćat će i porez na nekretnine i paušal za kratkoročni najam, a on će se određivati prema indeksu turističke razvijenosti pojedine lokacije, i iznosit će između 150 i 300 eura za najrazvijenije, za one u drugoj skupini od 100 do 200, trećoj od 30 do 150, a u najnerazvijenijim turističkim područjima od 20 do 100 eura po krevetu.

Prag za ulazak u sustav PDV-a diže se s 40.000 na 50.000 eura, čime će se broj obveznika koji moraju biti u sustavu PDV-a smanjiti za 7500. Na taj način žele se rasteretiti poduzetnici, te potaknuti gospodarska aktivnost, poručuje Primorac. I kiosci će morati izdavati račune, a to je početak dodatnog procesa fiskalizacije, u koji će uskoro ući i javne i državne institucije.

POREZ ĆE PLAĆATI I BANKE I TVRTKE

Odluke o visini poreza na nekretnine lokalne jedinice moraju donijeti do 28. veljače iduće godine za 2025., a za svaku iduću godinu do 15. prosinca prethodne. Porez će se utvrđivati prema stanju na dan 31. ožujka. “Ako je nekretnina na taj dan prazna ili u kratkoročnom najmu, plaćat će se porez”, rekao je ministar Primorac, te dodao kako će Porezna uprava provjeravati stanje s dugoročnim najmom. Obveznici poreza bit će i pravne osobe, kao što su banke i poduzeća, a izuzete će pritom biti zgrade javne namjene i one u državnom vlasništvu. Porez se neće plaćati šest mjeseci ako pravna osoba dođe u posjed nekretnine kao zamjenu za nenaplaćena potraživanja. Nakon toga i za te zgrade plaćat će se porez na nekretnine. Ovo se odnosi u prvom redu na banke, koje su do stambenih nekretnina došle ovrhama i na druge načine, a ministar objašnjava da je razlog tom grace razdoblju od šest mjeseci svrha da u tom međuvremenu vlasnik pokuša prodati nekretninu, a sve to trebalo bi pridonijeti većem broju nekretnina na tržištu, te posljedično padu cijena. Oporezivat će se i novoizgrađene nekretnine, od dana izvršnosti uporabne dozvole, a iznimno od dana početka stvarnog korištenja.

Plan je podizanje osnovnog osobnog odbitka za uzdržavane članove i invalidnost s 560 na 600 eura. Usto, podiže se prag za primjenu više stope poreza na dohodak s 50.400 na 60.000 eura. Smanjit će se i maksimalna visina niže i više stope poreza na dohodak. Tako će općine od 1. siječnja moći odrediti nižu stopu između 15 i 20, a višu između 25 i 30 posto. Za gradove je to između 15 i 21 posto za nižu te 25 i 31 posto za višu, a za velike gradove i sjedišta županija raspon niže stope je između 15 i 22 posto te više između 25 i 32 posto. Na taj način planira se dalje rasterećivati plaće, te obuhvatiti sve lokalne jedinice. Dosad nisu svi imali tu zakonsku obvezu, a sada sve lokalne jedinice moraju uvesti bar minimalne stope, što znači da bi plaće na temelju ovog rasterećenja svima trebale rasti.