epa11609089 President of the European Parliament, Roberta Metsola (L), and President of the European Commission, Ursula von der Leyen (R), speak before the start of the Conference of Presidents meeting at the European Parliament in Strasbourg, France, 17 September 2024. EPA/Teresa Suarez
EPA
17.9.2024., 20:23
SASTAV NOVE EUROPSKE KOMISIJE

Von der Leyen predstavila novu ekipu, Šuici Mediteran

EK je podijeljen u resorne odjele, odnosno glavne uprave za razna područja

Predsjednica Europske komisije (EK) Ursula von der Leyen predstavila je u Strasbourgu svoju novu ekipu povjerenika te uputila pisma svakome od njih, u kojima opisuje njihova zaduženja. Među njima je i hrvatska predstavnica Dubravka Šuica, koja će biti zadužena za Mediteran.

Odnosi sa susjedima

- Šuica će biti odgovorna za šire južno susjedstvo i surađivat će s Kajom Kallas i mnogim drugim povjerenicima za razvoj naših zajedničkih interesa u regiji. Bit će također odgovorna za demografiju - rekla je von der Leyen u Europskom parlamentu. Šuica je u prvoj Komisiji Ursule von der Leyen bila potpredsjednica za demokraciju i demografiju, a sada je uz demografiju dobila još novi resor, koji uključuje odgovornost za odnose s južnim susjedstvom. Pod sobom će imati novu glavnu upravu, koja će se formirati za područje Sredozemlja, koja će ju podržavati u njezinu radu. U svom radu najviše će surađivati s visokom predstavnicom za vanjsku i sigurnosnu politiku Kajom Kallas - pomagati joj u izradi komunikacijskog plana za promicanje interesa EU-a u južnom susjedstvu, u provedbi strategije za Zaljev i raditi na izradi sporazuma o strateškim partnerstvima sa šest zaljevskih zemalja. Pomagat će joj i na izradi strategije EU-a za Bliski istok, gdje će se nakon rata u Gazi fokusirati na promicanje svih koraka potrebnih za rješenje dviju država, Izraela i Palestine.

EK je podijeljen u resorne odjele, odnosno glavne uprave (GU), koje su odgovorne za različita područja. No broj glavnih uprava znatno je manji od broja povjerenika i dio njih nema pod sobom nijednu. Glavne uprave su nešto slično ministarstvima u vladama država, kojima su na čelu glavni direktori, javni službenici EU-a koji izravno odgovaraju povjereniku nadležnom za područje koje pokriva njegova uprava. Glavne uprave raspolažu i svojim proračunom.

ŽELIM DA BUDETE NAZOČNI U REGIJI I KONZULTIRATE SE S PARTNERIMA

Šuica će biti zadužena za rad na novom paktu za Mediteran. “Želim da budete nazočni u regiji i konzultirate se s partnerima o tome kako najbolje rješavati zajedničke izazove, investirati u zajedničku budućnost i pridonijeti blagostanju i sigurnosti”, stoji u pismu koje je Šuici uputila predsjednica EK-a. U opisu novog radnog mjesta joj je i jačanje trgovine i poticanje investicija u regiji. Šuica je zadužena i da zajedno s povjerenikom za energiju i stanovanje Danom Jørgensenom radi na stvaranju Inicijative za transmediteransku suradnju u područje energije i čistih tehnologija kako bi se povećala trgovina energijom iz obnovljivih izvora i potaknula proizvodnja čistih tehnologija. Dio njezinih zaduženja odnosi se i na vanjsku dimenziju migracijske politike EU-a, koja uključuje granične kontrole, borbu protiv krijumčara uz poštovanje ljudskih prava. U demografiji, pomagat će državama članicama u rješavanju demografskih izazova. To uključuje povećanje participacije žena i mladih na tržištu rada.

Dosad je EK imao četiri izvršna potpredsjednika i četiri potpredsjednika. U novoj Komisiji bit će šest izvršnih potpredsjednika, a običnih potpredsjednika više neće biti. U Komisiji je 11 žena, ali nije isključeno da taj broj bude i veći jer svi moraju proći saslušanja pred nadležnim odborima Europskog parlamenta, a nije sigurno da će svi predloženi dobiti zeleno svjetlo. Od šest izvršnih potpredsjednika četiri su žene. Svi izvršni potpredsjednici imat će jedan resor za koji će biti zaduženi. Najviše povjerenika, njih 14, dolazi iz Europske pučke stranke (EPP), pet ih je iz redova liberala, isto i iz socijalista te jedan (Talijan Raffaele Fitto) iz Europskih konzervativaca i reformista (ECR).

“Sjajan portfelj"

Slovak Maroš Šefčovič imat će dvije uloge - povjerenika za trgovinu i ekonomsku sigurnost, što uključuje i politiku carina, a bit će zadužen i za međuinstitucionalne odnose i transparentnost. Latvijac Valdis Dombrovskis bit će povjerenik za gospodarstvo i produktivnost, kao i za implementaciju i simplifikaciju zakonodavstva. Povjerenik za zdravstvo i dobrobit životinja bit će Mađar Olivér Várhely, a za klimu i čisti rast Nizozemac Wopke Hoekstra, zadužen i za poreznu politiku. EK će prvi put imati povjerenika za obranu i svemir - to će biti Litavac Andrius Kubilius, zadužen za razvoj europske obrambene unije. Slovenka Marta Kos (čeka se još mišljenje odbora slovenskog parlamenta) bit će povjerenica za proširenje, zadužena i za odnose s istočnim susjedstvom.

ŠEST IZVRŠNIH POTPREDSJEDNIKA

Španjolka Teresa Ribera predložena je za izvršnu potpredsjednicu za čistu, pravednu i konkurentnu tranziciju, odgovornu za tržišno natjecanje. Finkinja Henna Virkkunen izvršna je potpredsjednica za tehnološku suverenost, sigurnost i demokraciju, zadužena za digitalne tehnologije. Francuz Stéphane Séjourné bit će izvršni potpredsjednik za prosperitet i industrijsku strategiju, s resorom industrije, malih i srednjih poduzeća i jedinstveno tržište. Estonka Kaja Kallas ranije je imenovana za visoku predstavnicu za vanjsku i sigurnosnu politiku, što već nosi potpredsjedničko mjesto. Rumunjka Roxana Mînzatu potpredsjednica je za ljude, vještine i pripravnost, zadužena za obrazovanje, kulturu, vještine, kvalitetna radna mjesta i socijalna prava. Talijan Raffaele Fitto bit će potpredsjednik za koheziju i reforme, tj. resor kohezijske politike, regionalnog razvoja i gradova.

Čeh Jozef Sikela bit će povjerenik za međunarodna partnerstva, a Cipranin Costas Kadis za ribarstvo i oceane. Povjerenica za financijske usluge, štednju i investicijsku uniju bit će Portugalka Maria Luís Albuquerque, a za pripravnost i krizno upravljanje Belgijka Hadja Lahbib. Austrijanac Magnus Brunner predložen je za povjernika za unutarnje poslove i migracije, a Šveđanka Jessika Roswall bit će povjerenica za okoliš, vodnu otpornost i konkurentno kružno gospodarstvo. Povjerenik za proračun, borbu protiv prijevara i javnu upravu bit će Poljak Piotr Serafin, za energiju i stanovanje Danac Dan Jørgensen, za istraživanje i inovacije Bugarka Ekaterina Zaharieva, a Irac Michael McGrath za demokraciju, pravosuđe i vladavinu prava. Grk Apostolos Tzitzikostas bit će povjerenik za održivi promet i turizam, Luksemburžaninu Christopheu Hansenu pripast će poljoprivreda i hrana i na kraju Maltežaninu Glennu Micallefu pravda, kultura, mladi i sport.

Premijer Andrej Plenković čestitao je Šuici, rekavši kako dobiva izrazito važan novi resor. "Zadržala je i nadležnost za pitanja demografije. To je sjajan portfelj i za nju i za Hrvatsku, prigoda da svojim angažmanom fokusira pažnju EU-a na Sredozemlje. Mediteran je itekako važan za turizam, bioraznolikost, promet i pitanje globalnog zatopljenja", rekao je.