Zagreb, 11.09.2024. - Sjednica Predsjedništva Hrvatskoga sabora s predsjednicima klubova.Na fotografiji završni radovi na novoj sabornici.foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es
Hina
17.9.2024., 20:58
GOTOVI PRAZNICI, SABOR ZAPOČINJE JESENSKO ZASJEDANJE

Stambena politika i porezi glavne teme, priželjkuju se civilizirane rasprave

Za saborske zastupnike ljetni praznici završavaju tek u srijedu - počinje jesensko zasjedanje, čiji je start kao i obično aktualni sat, na kojem će premijer Andrej Plenković braniti politiku Vlade i sve nove zakonske prijedloge, od najave uvođenja poreza na nekretnine do priuštivog stanovanja, promjena u sustavu socijalne skrbi itd.

Sastaju se u novom prostoru prvi put, u vojarni na Črnomercu, gdje bi trebali ostati cijeli mandat, jer će obnova stare zgrade na zagrebačkom Gornjem gradu trajati tri i pol godine. Među ostalim iz stare je zgrade preseljena i replika Bašćanske ploče ispred koje zastupnici obično daju izjave za medije, pa se ta tradicija može sada i nastaviti.

“Sve je spremno, a tko nema završene prostorije, ima zamjenske za tih desetak dana", rekao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Isti uvjeti rada ne mogu biti jer je u staroj zgradi bila 21.000 kvadrata, a ovdje je 7000", objasnio je Jandroković, koji se nada pristojnijoj retorici u ovom zasjedanju. "Očekujem civilizirane rasprave. Već na aktualcu će se vidjeti smjer rasprave. Krećemo s temom stanovanja, pa slijedi porezna reforma, potom rebalans, pa novi proračun, a tu je i izbor sudaca Ustavnog suda, gdje ćemo trenirati zdravi duh s obzirom na to da je za to potrebna dvotrećinska većina. To je prevažna institucija i bit će potrebno ostvariti određenu razinu kompromisa", rekao je Jandroković.

“VEĆINA SIGURNA”

Vladajući HDZ itekako će morati vježbati matematiku jer nije sasvim izvjesno s kojom većinom počinje ovo novo zasjedanje nakon raskola u Domovinskom pokretu. U HDZ-u uvjeravaju da većina nije ugrožena, te da vladajući imaju sigurnih 77, a u budućnosti i mogućih 79 zastupnika. Klub DP-a napustili su Igor Peternel i Krešimir Čabaj, a Mario Radić najavljuje osnivanje nove stranke, pa treba vidjeti hoće li Peternel i Čabaj u Saboru ostati uz većinu. Prema izjavama iz HDZ-a, oni računaju i na te tri ruke.

Rebalans proračuna, koji je bio najavljivan kao početak rezanja dijela rashoda u nekim ministarstvima, na dnevnom redu mogao bi biti tek u listopadu, i na glasanju o rebalansu, ako ne prije, vidjet će se podrška Plenkoviću i HDZ-u.

Na dnevnom redu nove sjednice zasad je 101 točka. Već u četvrtak zastupnici će raspravljati o prijedlogu zakona o upravljanju i održavanju zgrada kojim će se, između ostalog, ograničiti prenamjena stanova u turističke apartmane i druge oblike kratkoročnog iznajmljivanja, što je izazvalo dosta polemika u redovima turističke struke, a i javnosti. Od oporbenih inicijativa raspravljat će primjerice o interpelaciji o radu Vlade u sektoru energetike, što su i najavili iz redova stranke Možemo.

“Prije ljetne stanke uputili smo interpelaciju o radu Vlade u sektoru energetike. Očekujemo raspravu odmah u prvim tjednima zasjedanja, a otvorit ćemo je gorućim pitanjima na temu odnosa Ina-MOL i Plenkovićevih neispunjenih obećanja oko promjene modela upravljanja u Ini", najavila je Sandra Benčić.

U ime Mosta Nikola Grmoja upozorava na problem izmjena zakona o iznajmljivačima. "Ovo što se predlaže jest udar na male iznajmljivače, a na korist velikih hotelskih kuća koje izvlače novac iz Hrvatske, i to bi trebalo imati u vidu. Isto tako, naša 'didovina' u Slavoniji ili zaleđu Dalmacije bit će prodavana strancima jer naši ljudi su štedjeli u nekretninama, a sad će ih stranci pokupovati. Na to ćemo posebno upozoravati", kaže Grmoja. Ne očekuje burni aktualac, jer još nijedan predsjednički kandidat u tri mjeseca nije progovorio o jednoj od ključnih tema, demografiji, a tek je Zoran Milanović prvi otvorio pitanje nekontroliranog uvoza strane radne snage. Do kraja rujna Most će objaviti koga podržava u predsjedničkim izborima, a opcija je da imaju i svog kandidata.

SDP će na aktualcu imati četiri pitanja Vladi, među ostalim i o Jadroliniji, a ići će i s dva zakonska prijedloga u idućim danima - zakonom o usklađivanju mirovina te izmjenama kaznenog zakona i odredbe lex AP kako bi se uklonio članak kojim se kriminalizira curenje informacija iz istraga. "Spremni smo, aktualac će biti klasična prvenstvena utakmica", poručuje Arsen Bauk.