lijekovi pilule tablete
PIXABAY
12.9.2024., 20:34
PROBLEMI U PROIZVODNJI I OPSKRBNOM LANCU

Vlada nestašica Klavocina, dostupni zamjenski lijekovi

Plivin antibiotik Klavocin bit će u nestašici sve do 1. srpnja 2025., objavili su iz te farmaceutske tvrtke. Iako takve vijesti ne zvuče dobro uoči sezone respiratornih infekcija, iz Plive poručuju kako se radi samo o jednom obliku tog antibiotika, koji čini samo jedan posto svih korištenih Klavocina. Razlog za nestašicu ovog oblika lijeka povezan je s problemima u proizvodnim kapacitetima i opskrbnom lancu kod dobavljača sirovina.
Radi se o privremenoj nestašici antibiotika Klavocin DT 875 mg + 125 mg, tablete za oralnu suspenziju/raspadljive tablete za usta. U Plivi ističu kako taj oblik lijeka zauzima samo jedan posto svih upotrebljavanih lijekova Klavocin, odnosno 0,5 posto tržišta te molekule. "Klavocin obuhvaća više lijekova koji se primjenjuju za liječenje infektivnih bolesti. Djelatna tvar u tim lijekovima je kombinacija amoksicilina i klavulanske kiseline. Postoje različiti farmaceutski oblici Klavocina, poput otopina za injekciju/infuziju, praška za oralnu suspenziju, filmom obloženih tableta ili tableta za oralnu suspenziju/raspadljivih tableta za usta", navode u Plivi. Najčešće se, međutim, primjenjuju filmom obložene tablete.

REAKCIJA NA SVAKI ZNAK POREMEĆAJA

Prema podatcima HALMED-a, na hrvatskom je tržištu u prometu više od 3500 lijekova, a svaki od njih se u nekom trenutku može naći u nestašici. Razlozi za nestašice su različiti - od povećane potražnje zbog sezonskog porasta broja infekcija, logističkih teškoća, poput kašnjenja u isporuci sirovina, problema u proizvodnji... Na svaki znak poremećaja u opskrbi nastoji se što prije riješiti problem i osigurati dostupnost lijeka, poručuju iz Agencije.


U Agenciji za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) kažu kako je, osim Klavocina, na tržištu dostupan niz sličnih antibiotika različitih proizvođača. "U prometu je u Hrvatskoj dostupno 14 lijekova s kombinacijom djelatnih tvari amoksicilin/klavulanska kiselina. Za lijekove Klavocin 500 mg + 100 mg prašak za otopinu za injekciju/infuziju, Klavocin bid 400 mg + 57 mg/5 ml prašak za oralnu suspenziju i Klavocin bid 875 mg + 125 mg filmom obložene tablete nije prijavljena nestašica", poručuju.
I u Hrvatskoj ljekarničkoj komori (HLJK) kažu kako nema razloga za brigu da bi pacijenti mogli ostati bez potrebnog antibiotika. "Ima još zaliha Klavocina u ljekarnama, tako da ćemo ga još neko vrijeme imati. Ovisno o tome kakva će biti sezona respiratornih infekcija", kaže Ana Soldo, predsjednica HLJK-a. Klavocin je, dodaje, lijek koji nema stabilnu potrošnju, već ovisi o tome koliko je jaka sezona respiratornih bolesti, koje nose i povećani broj infekcija koje se moraju liječiti antibiotski. Klavocin je antibiotik koji se najčešće koristi za liječenje upala uha, dosta se koristi u stomatologiji. Na listi lijekova i na tržištu postoji nekoliko hrvatskih i inozemnih proizvođača koji imaju istovrsni lijek i nisu najavili nikakav problem zbog nestašice svog lijeka, ističe Soldo.
Europska unija već se neko vrijeme bavi problemom dostupnosti antibiotika, pa je donijela i posebne mjere za suzbijanje nestašica lijekova. Prema podatcima HLJK-a, ove godine nema nikakvih najava da bi moglo biti problema s nestašicama antibiotika u Hrvatskoj. "Uglavnom većina antibiotika ima dostupne paralele. Većina lijekova na recept ima i po nekoliko paralela, no problematični su bolnički antibiotici, koji nemaju nužno zamjenski lijek u slučaju nestašice", navodi Soldo.