Osijek, 14. 08. 2024., Tržnica, fotošetnja, ponuda, vrućinaSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST
31.8.2024., 07:15
INFLACIJA U KOLOVOZU USPORILA NA 1,8 POSTO

Najniža inflacija od ožujka 2021., a potrošnja raste već šesnaest mjeseci

Državni zavod za statistiku u petak je izišao s dva važna podatka, onom o nastavku usporavanja rasta cijena u kolovozu, odnosno stopi inflacije mjerene indeksom potrošačkih cijena, koja za ovaj mjesec, prema procjeni DZS-a, iznosi samo 1,8 posto na godišnjoj razini, i s procjenom rasta potrošnje u maloprodaji u srpnju, koja je u tom mjesecu u Hrvatskoj još i ubrzala, i to na 7,9 posto godišnje.

Prvi podatak pokazuje da se obistinjuju prognoze prema kojima se inflacija dalje smanjuje prema ciljanoj razini, a ovo je konkretno bio njezin najniži rast još od ožujka 2021., a drugi, kretanje potrošnje u maloprodaji, odnosno njezin daljnji godišnji rast, i to već 16. mjesec zaredom, upućuje na dobar početak trećeg kvartala u smislu daljnjeg gospodarskog rasta. Podsjetimo, nedavna prognoza DZS-a za drugi kvartal (od travnja do lipnja) govorila je o rastu BDP-a od 3,3 posto, koji se temeljio na potrošnji i investicijama. Potrošnja je najveća komponenta BDP-a, pa je njezin daljnji rast, odnosno ubrzanje u srpnju (jer je u lipnju rasla 5,5 posto) pokazatelj vjerojatnog nastavka rasta BDP-a i u trećem kvartalu (od srpnja do rujan) po sličnim stopama. Treći je kvartal, zbog utjecaja turističke sezone, i inače ključan za kretanje domaćeg bruto društvenog proizvoda, a čini se da se unatoč snažnoj potražnji cijene donekle drže pod kontrolom. Tako je premijer Andrej Plenković u petak kazao da DZS-ovi podatci o kretanju inflacije u kolovozu zvuče "jako dobro", a da njezina najniža stopa u razdoblju od oko tri godine znači da je Vlada uspjela sa svojim mjerama ograničavanja cijena.

MANJE PROSTORA

Intenzivniji rast inflacije u Hrvatskoj u odnosu prema europodručju odražava prvenstveno razliku u strukturi prosječne košarice i snažniji rast cijena usluga u Hrvatskoj. Ipak, razlika bi se trebala nastaviti smanjivati dijelom zbog slabljenja inflatornih pritisaka, a dijelom zbog sve manjeg prostora za konvergenciju cijena određenih skupina proizvoda i usluga jer je proces bio osobito izražen u prethodne dvije godine, ističu RBA analitičari. Kažu da “realan rast prometa od trgovine na malo nastavlja upućivati na solidnu potrošnju u gospodarstvu na početku drugog dijela godine”.

Inače, dok je na godišnjoj razini inflacija u kolovozu dakle porasla za 1,8 posto, na mjesečnoj, u odnosu prema srpnju, zabilježen je rast cijena od 0,1 posto. Rastu inflacije su, prema DZS-u, očekivano, najviše pridonijele usluge, čija je procijenjena godišnja stopa rasta 5,9 posto, a za skupinu u kojoj su hrana, piće i duhan 2,3 posto, industrijske neprehrambene proizvode bez energije 0,5 posto, dok je kod energije zabilježen pad za 3,7 posto, navodi DZS. No prve prognoze Eurostata zvuče - nešto manje dobro. Eurostat je, naime, objavio da je godišnja stopa inflacije u kolovozu - mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) - u Hrvatskoj iznosila 3 posto, a u cijeloj eurozoni prosječna godišnja stopa inflacije u kolovozu iznosila je 2,2 posto. Višu stopu inflacije od Hrvatske imale su Belgija, 4,5 posto, Estonija, 3,4 posto, Nizozemska, 3,3 posto, Slovačka, 3,2 posto, i Grčka, 3,1 posto. Ostale članice eurozone imale su nižu stopu od Hrvatske. Analitičari Raiffeisen banke su se osvrnuli i na tu razliku, pa kažu da su "prema prvoj procjeni za kolovoz, cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju porasle za 0,1 posto na mjesečnoj i 1,8 posto na godišnjoj razini, mjerene indeksom potrošačkih cijena, što je najniža godišnja stopa inflacije od ožujka 2021. Ipak, dodaju, "opća stopa godišnje inflacije mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena, iako usporava, ostaje još uvijek 1 postotni bod viša od "magičnih" 2 posto.