epa11539839 Ukrainian rescuers work at the site of Russian shelling on a shopping mall in Kostiantynivka, Donetsk region, Ukraine, 09 August 2024. According to the State Emergency Service of Ukraine, at least 11 people died and 44 others were injured in the shelling, while residential buildings, shops, and more than a dozen cars were damaged. EPA/STR
EPA
11.8.2024., 15:03
ODGOVOR NA AGRESIJU

Zelenski: Upad u Kursk pritisak je na agresora

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski priznao je da se ukrajinske snage bore u ruskoj Kurskoj oblasti i rekao kako je operacija dio nastojanja Kijeva da "pritisne agresora".

Ukrajinske snage prošlog su tjedna upale na područje Rusije, a Zelenski je dosad šutio o toj operaciji. U subotu je navečer priznao da je o tome razgovarao sa zapovjednikom ukrajinske vojske Oleksandrom Sirskijem. "Danas sam primio nekoliko izvješća zapovjednika Sirskija u vezi s crtama bojišta i našim akcijama na teritoriju agresora", rekao je te dodao: "Zahvalan sam svakoj postrojbi naših obrambenih snaga. Ukrajina dokazuje da može osigurati potreban pritisak na agresora." Pohvalio je sposobnost vojske da "iznenadi" i zahvalio joj što je zarobila ruske vojnike koji će se koristiti u budućim pregovorima.

Ukrajinske snage probile su granicu u utorak, iznenadivši rusku vojsku nakon mjeseci postupnog napredovanja ruskih snaga u istočnoj Ukrajini. Ukrajinski vojnici probili su se do 20 kilometara u Kursku oblast, što je najveći ukrajinski napad na ruski teritorij od početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022. U Rusiju je upalo više od tisuću ukrajinskih vojnika uz podršku desetak tenkova i dvadesetak drugih oklopnih vozila, priopćio je glavni stožer ruske vojske.

Vode se teške borbe, a ruski političari i vojska govore da je riječ o ukrajinskoj "invaziji". Rano u subotu ruske novinske agencije objavile su da je Nacionalni antiteroristički odbor uveo protuterorističke mjere u Kurskoj oblasti te u obližnjim regijama Brjansk i Belgorod. Novinska agencija RIA prenijela je da mjere uključuju moguće raseljavanje stanovnika, ograničenja prometa, pojačano osiguranje oko osjetljivih mjesta i prisluškivanje komunikacija.

Četverogodišnji dječak i njegov 35-godišnji otac poginuli su kada su krhotine oborenog ruskog oružja pale na kuću u kojoj su živjeli u blizini glavnog grada Kijeva, objavili su ukrajinski dužnosnici u nedjelju, a Rusija je objavila da je srušila dronove i balističke rakete iznad Kurska. Među ozlijeđenima u napadu u okrugu Brovari je i 13-godišnje dijete, objavila je ukrajinska hitna služba u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram. Šef kabineta predsjednika Zelenskog Andrij Jermak rekao je da su kuću pogodili ostatci bespilotne letjelice, ali službe za hitne slučajeve kazale su da je riječ o ostatcima projektila. "Rusija nastavlja ubijati ljude", objavio je Jermak na Telegramu. "Potrebno je uništiti njezinu vojnu infrastrukturu, jer druge argumente neprijatelj ne prihvaća."

Kijev i Moskva niječu da u svojim napadima u ratu koji je Rusija pokrenula u veljači 2022. ciljaju civile.